Verkostovaikutus

01.08.2022 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Verkostovaikutus

Rakenna verkostovaikutus voitelemaan yrityksesi kasvua.

Turhan usein yrityksissä laitetaan tekeminen ja sen prosessi vastakkain. Ikäänkuin yhdessä sovittu toimintatapa olisi uhka työn tekemiselle. Aika usein prosessi ponnistaa tarpeesta synnyttää ja jakaa dataa. Esimerkkeinä vaikkapa markkinointi, myynti, asiakkuudet, tuotanto jne. Yhtiön liiketoiminnan kasvaessa henkilöriskiä halutaan vähentää, tietoa halutaan jakaa eri organisaatioiden välillä ja kokonaisuutta halutaan johtaa tuntuman mukaan tiedolla. Tarvitaan siis yhteisiä toimintatapoja, toimintamalleja sekä niihin sopivia järjestelmiä.

Kivuliasta on prosessien kehittämisessä on yksittäisen henkilön toimintapojen muutos. Se tuntuu usein turhan kivuliaalta. Aikanaan kun CRM-järjestelmät yleistyivät, muutti osa yrityksistä CRM-käytön palkanmaksun ehdoksi. Myös markkinoinnille asiakastieto on kerosiiniä parempaan tekemiseen. Myynnin data ei siis ole pelkästään myyntiä varten, vaan sitä hyödyntävät useat eri yksiköt hallituksesta huoltopalveluihin. Kuulostaa itsestään selvältä, mutta tuntuu olevan tuskaisaa arjessa.

Yksi esiin nostettava näkökulma on työsopimus yksilön kanssa ja mitä siinä mainitaan yhteistyöstä, raportointivastuista ja toimintamallien kehittämisestä. Oman kokemukseni mukaan usein ei mitään. Miten sitten vaatia kaikenlaista mistä ei alunperinkään ole osaajan kanssa sovittu?

Miten tasapainottaa organisaation ja yksilön vastuuta kokonaisuuden kehittämisessä?

Mitä pienempi firma, sitä helpompi omaksua uusia ja ketteriä toimintamalleja. Ajan kanssa kulttuuri muotoutuu ja ryhtyy usein puolustamaan tuloksia tuottaneita toimintatapoja. Kasvun ja uuden kehittämiseen tarvitaan ennen kaikkea yhteistä kieltä, halua parantaa yhteistä tekemistä ja nälkää omaksua kokonaan uutta ajattelua.

Prosesseja mietittäessä olisi hyvä muistaa verkostovaikutuksen merkitys. Yksittäinen jana ei suuria synnytä, mutta useamman toimijan, sisällön ja datapisteen verkosto muodostavat varsinaisen ajatushautomon. Verkostot ovat todistetusti vahvoja, ketteriä, muutoskykyisiä ja voittavia. Miksipä emme varmistaisi verkoston voimaa pienessäkin piirissä tiedon ja hyvien prosessien avulla? 

V

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.