Visiolla johtaminen

18.09.2021 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Visiolla johtaminen

Syksyn strategiakierroksilta poimittuja ajatuksia. Pandemian jälkeen ihmiset ovat väsyneitä, pohtivat omaa elämäänsä ja tulevaa. Rakentavaa kyseenalaistamista ilmassa ja tarvetta motivoitua uusiin haasteisiin. Headhunterit rikkovat ennätyksiä ihmisten etsiessä uusia tuulia.

Yksi tapa sitouttaa ja motivoida henkilöstöä on päivittää yhtiön visio. Inspiroiva harhakuva huomisesta, siihen kuuluvat tavoitteet, hankkeet ja muutokset ovat oiva tapa laittaa veri kiertämään ja innostua tekemisestä jälleen uudelleen.

Olen konsultoinut lukuisia visioprojekteja, usein osana strategiaprosessia tai erillisenä hankkeena. Visiolla johtaminen on myös hyvä tapa kiteyttää yrityksen tahtotilaa, mahdollisuuksia ja kasvupolkua mahdollisille sijoittajille, omistajille, henkilöstölle, kumppaneille jne. sidosryhmille.

Mihin visiota tarvitaan?

Pragmaattisessa Suomessa saatetaan kyseenalaistaa tarve kuvata yhtiön tahtotilaa ja roolia tulevaisuudessa. Silti nopea katsaus pörssiyhtöihin näyttää, että niiden yritystarinat ovat hyvinkin tulevaisuuspainoitteisia – Mitä tapahtuisi Koneen kurssille, jos yrityksellä ei olisi näkemystä tulevasta kasvusta? Pörssiyhtöiden tarinat ovat kallistuneet huomattavasti eteenpäin viimeisen kymmenen vuoden aikana. 

Jotta visio on muutakin kuin höpinää tuulessa, on se hyvä avata viesteinä ja merkityksinä eri sidosryhmille.  Sitten visio on kytkettävä yrityksen tarinaan, strategiaan, tavoitteisiin ja  tekemiseen siten, että kokonaisuus muodostaa saumattoman kokonaisuuden.

Hyvä ja inspiroiva on purettava ”erikokoisiksi Legoiksi” niin sijoittajien kuin asiantuntijoidenkin on ymmärrettävä asia ja sen merkitys. Usein legojen koko kasvaa kun yhtiössä noustaan ylöspäin. Arjessa ollaan detaljeissa ja teknolegoissa, strategia ja hallitustasolla Dubloissa.

Lopuksi on hyvä asemoida kokonaisuus ”keltaisille sivuille” Millä toimialalla toimimme, missä kategoriassa, mitkä ovat avainkonseptimme, ratkaisut, tuotteet, palvelut jne.

Teknologialiiketoiminta on yksi haastavimmista vision osalta. Koittakaapa löytää vaikkapa Siilin, Vincitin, Bilotin, Solitan, Reaktorin tai Futun visio omasta tekemisestään. Palvelutuottajien valuessa henkilöstövuokraukseen, niiden kyky tuottaa omaa näkemystä huomisesta tuntuu vain laskevan. Tai ehkä visiolle ei ole tilausta kun kauppa käy ilmankin.

Ohessa yksi tapa avata teknologiayhtiön visio osana strategiaprosessia:

 1. Feedback loop from Strategy Days
 2. Why do we need an inspiring vision?
  1. Stakeholders
   1. Owners / investors
   2. Employees / Recruiting
   3. Customers
   4. Partners
 3. What is an inspiring vision?
  1. Company story
  2. Our vision of the future
  3. Our roadmap exposed
  4. Inspiring investor story
  5. Company identity / image
 4. Understanding ”our vision” – LEGO ”Sizing”
  1. What is it for:
   1. Business executives
   2. CIO’s / Innovation owners
   3. Production Managers /  technical people
   4. Partners / ecosystem
 5. Creating ”concept hierarchy” – The yellow pages
  1. Industry 
  2. Category 
  3. Concept 
  4. Solution(s)
  5. Components
  6. Technologies

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.