Johdatko tiedolla vai tuurilla?

23.02.2021 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Johdatko tiedolla vai tuurilla?

Johtamisen rakenteita tutkimalla löydetään myös johtamisen kulttuuri. Samalla selviää johdatko tiedolla vai tuurilla.

Moderni ajatus datalla johtamisesta ponnistaa yritysten kaikkien tiimien operoivan oman ja jaetun tiedon avulla. Tietoa syntyy päivittäin tekemisestä, laskutuksesta, onnistumista ja tuloksista. Markkinointia ohjaa analytiikka, myyntiä CRM, tuotantoa ja muita toimintoja niiden tärkeimmät mittarit. Ylin johto seuraa kaikkia tärkeimpiä tuloksia ja mittareita ja tekee tarvittavia muutoksia.

Aika monessa yrityksessä Suomessa yritystä johdetaan organisaatiohierarkian avulla. Synnytetään tehtäviä, toimenkuvia ja laatikosta, jonka kautta arjessa raportoidaan. Mielikuva synnyttää ajatuksen Napoleonin ajan armeijasta, jossa hevoset, tykit ja sotilaat marssivat suoraan kohti aukion toisella puolella odottelevaa vihollista.

Digiaika mahdollistaa työn organisoimisen tiedon päälle. Näinhän kasuyritykset ryhmittyvätkin ja parhaat hallitukset. Tekeminen, vastuut ja osaaminen kuvataan suhteessa tietoon ja tavoitteisiin. Komentoketjukin raporttineen tarvitaan, mutta sen ei tarvitse näyttää ja tuntua vanhan ajan laatikostolta, vaan tietoon ja tarpeeseen perutuvalta tiimitykseltä. Ihmiset suuntaavat tekemisensä ja panoksensa tiedon avulla. Samalla tekemiseen haetaan ketteryyttä, joustavuutta ja jatkuvaa tulosten parantamista.

Datalla ja siitä johdetun näkemyksen avulla johtaminen ei ole aivan yksinkertaista. Silti juuri tietoon keskittyminen antaa parhaan suunnan tekemiselle laatikoston ja jäykän rakenteen sijaan. Oman hierarkian uudelleen ajattelu ja rakentaminen voisi olla hyödyllinen harjoitus aivan kaikille. Miten johtaisimme jos aloittaisimme tänään, johtaminen perustuisi toiminnasta rakentuvaan tietoon ja työ muotoiltaisiin tekemisen ja tulosten ympärille?

V

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.