CRM

21.01.2021 | Markkinointi | Ville Tolvanen

CRM

Joitakin vuosia sitten olin varma että CRM / Inbound / Marketing automation mullistavat markkinoinnin. Jo silloin suoraan alustoille syntyneet pankit, palvelut ja muut alustatalouden lapset näyttivät asiakaskokemukseltaan ylivoimaisilta. 

Toisin ovat asiat. Suomesta on vaikea löytää yhtään todella kovaa keissiä alustamarkkinoinnin osaajista. Yritykset ovat yksinkertaisesti asentaneet kalliit CRM:t ja käyttävät niitä joko myynnin rolodeksina tai sähköpostia sylkevinä tykkeinä. Ai kuinka maittavaa olisi tehdä markkinoinnille aspan, markkinointiviestinnän, myynnin ja älyn yhdistävä kokemusympäristö.

Simuloimme tulevaa jo viime vuosikymmenillä. Digitalist -liike perustui ajatukseen seuraajista, osallistujista, aktiivien yhteisöistä ja edellä mainittujen luomasta markkinapaikasta, jossa törmäytettiin osaamista, ihmisiä ja yrityksiä. Tunnusluvut olivat välillä erinomaisen kovat. Digitalist -tapahtumaan saattoi osallistua paikalla, livenä tai tallenteen kautta 3-5000 suomalaista, ryhmissä kävi kuhina ja some punaisena. Asia ei perustunut ihmisten villitsemiseen, vaan tarpeiden, ideoiden ja ihmisten yhdistämiseen.

Homma kaatuu sanoman puutteeseen.

Suurin osa brändeistä haluaa puhua itsestään. On surullista katsoa kun itseään osaavina pitävät markkinoijat tuuppaavat tarinaa pelkästään tuotteista, ominaisuuksista ja hinnoista. Tuntuu siltä, että 99% markkinoinnista on nyt viestintää ja asioista ponnettomasti kertomista. Hyvin vähän näkyy isoja missioita, toimintaa, kiinnostavaa käyttäytymistä ja niihin liittyvää kaupallista tekemistä.

Markkinoijien oman tekemisen kustannukset ovat räjähtäneet kymmenessä vuodessa. Silti alustoja ja työkaluja ei osata käyttää. Katso mitä tahansa yritystä, sen yleisöjen määrää, aktiivisuutta ja kanavien integraatiota. Kuinka hyvän palvelukokemuksen saat oikeasti?

Nyt olisi kiire ajatella markkinointi kokonaan uudella tavalla. Kirjoitin jo aiemmin Suomesta puuttuvasta modernista kaupallisesta johtamisesta, jossa liikevaihto, asiakkuudet, aspa, ja asiakaskokemus muodostavat arvokkaan kokonaisuuden, jonka myös joku muu haluaa omistaa.

Vuosikymmen on toivoa täynnä, mutta mitään ei tapahdu jos johtaminen ja sen osaaminen ei parane. Olisi helppoa kertoa tästä kymmeniä esimerkkejä, mutta en viitsi, koska sehän sopii huonosti suomalaisen markkinoinnin hyssyttelyyn.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.