Omistajuusmuotoilu

08.12.2020 | Omistajuus | Ville Tolvanen

Omistajuusmuotoilu

Teen muiden hommien ohella omistajastrategiaa kolmelle hyvin erilaiselle omistajalle. Samalla ajatustyö on hyvä tapa kirkastaa omia ajatuksia ja parantaa prosessia.

Omistajastrategian kirkastamista voisi kutsua omistajuusmuotoiluksi, jossa pidän kovasti periaatteesta “Form follows Function.” Eli vapaasti suomennettuna “muoto seuraa tarvetta tai käyttöä.” Tämä pätee hyvin myös omistajien toiveisiin, tahtotilaan ja strategiaan.

Omistajuuden muotoilu lähtee oman hiekkalaatikon tunnistamisesta. Täytyy tietää mihin on varaa, miten paljon on velkaa, investointikykyä ja tarvetta kassavirralle. On siis rakennettava pienimuotoinen omistajien tase. Nettovarallisuus, rahan tarve, lainojen määrä ja kaikkien omistusten tunnistaminen auttaa kirkastamaan lähtötilanteen.

Sitten on luotava omistajastrategia. Miksi omistamme, mitä tavoittelemme määrässä ja laadussa, mitä omistamme ja miten omistamme. Tässä oikeastaan muoto seuraa tarvetta -ajattelu korostuu. Omistajuus ja johtamisjärjestelmä on muotoiltava tavoitteiden mukaisesti. 

Omistajastrategian toteutumiseen tarvitaan osaamista, työkaluja, prosesseja ja ihmisiä, jotka synnyttävät toiveiden mukaiset tulokset. Eräs ystäväni pyytää aina pohtimaan, onko huoneessa tavoitteiden mukaisia ihmisiä. Heitä tarvitaan, varsinkin jos tavoitteena on kasvaa, rikastua tai tehdä EXIT.

Hyvä omistajastrategia on ”tilaus” yrityksen hallitukselle ja johdolle. Jos eri tehtävissä on samoja henkiöitä, on pohdittavat mitä puuttuu ja miten osaamista tulisi täydentää. Jokainen omistaja hyötyy ulkopuolisesta avusta, jos vain osaa organisoida auttamisen osaksi tekemistä. Omistajia on aina jokaiseen lähtöön. Kuulin taannoin omistajasta, joka ei osannut luottaa edes omaan hallitukseensa. Väärät ihmiset yrittivät yhdessä.

Miksi omistajuutta tulisi muotoilla? Koska hyvät suunnitelmat kertovat mitä tarvitaan ja mihin pitäisi olla matkalla. Selkeät tavoitteet antavat määrälliset ja laadulliset tavoitteet ja auttavat organisoimaan johtamista ja johtamaan kohti tavoitteita. Suunnitelmallisesta, ammattimaisesta tekemisestä tulee hyvä mieli, hallinnan tunnetta ja ymmärrystä vaaroista ja puutteista.

Jokainen omistaja on erilainen, mutta hyvä sparraaja pystyy auttamaan useita. Tarvitaan halua oppia ja parantaa tuloksia, rohkeutta uusiutua ja oikeat työkalut. Hyvä  suunnitelma on tekemistä vaille valmista ja hyvä tekeminen aina suunnitelmallista.

Lue myös:

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.