Hyvä hallituksen puheenjohtaja

01.07.2019 | Omistajuus | Ville Tolvanen

Hyvä hallituksen puheenjohtaja

Millainen on hyvä hallituksen puheenjohtaja? Koitin hakea asialle vastausta googlesta. Vähän on asiaa julkisesti käsitelty. Vähäinenkin määrä yleensä hallinnollisesta tai juridisesta näkökulmasta. Toiminnan laillisuusperiaate ei olla tekemisen tavoite, vaan kaiken toiminnan itsestään selvä lähtökohta.

Millaisia mielikuvia sana herättää? Onko hyvä hallituksen puheenjohtaja pöydän päässä istuva emeritus, joka on yrittäjyyden kautta kasvanut omistajaksi ja koko lauman yhteiseksi paimeneksi? Onko puheenjohtaja viimeinen sana ja toiminnan jatkuvuuden takuumies. Luulen, että näkemyksiä  on yhtä monta kuin on näkijöitäkin.

Omistajuuden näkökulmasta hyvä hallituksen puheenjohtaja on yritysarvon kasvattamisen pelinrakentaja.

Mielestäni hyvän hallituksen puheenjohtajan tehtävä on etsiä, kasvattaa ja toimittaa arvoa omistajille. Hyvä HPJ rakentaa vetoketjua yhtiön omistajien, hallituksen ja johdon välille. Hallituksen puheenjohtaja on parhaimmillaan omistajien edustaja yrityksessä, hallitusryhmän vetäjä ja aisapari yhtiön toimitusjohtajille. Parhaimmillaan tj + hpj duo synnyttää arvoa yhtiön kaikille osapuolille.

Mitkä olisivat sitten keskeisimmät vaatimukset hyvälle hallituksen puheenjohtajalle? Tässä oma listani. Täydennä ihmeessä, jos näet toisin tai jotain tuntuu puuttuvan.

  1. Kyky synnyttää visioita, johtaa strategiaprosessia, hallitusta ja kasvattaa yrityksen arvoa.
  2. Kyky johtaa hallituksen toimintaa tuloksekkaasti ja toimia linkkinä omistajien, hallituksen ja yrityksen johdon välissä.
  3. Kokemus yritysten kasvattamisesta, johtamisesta ja kehittämisestä tuloksellisesti.
  4. Näkemys toimialasta, sen tulevaisuudesta ja mahdollisuuksista yritysarvon kasvattamiseen.
  5. Halu sitoutua, käyttää aikaa ja omistautua yritysarvon kasvattamiseen.

Monessa tapauksessa hyvä hallituksen puheenjohtaja on työkalu omistajuuden kehittämiseen ja yrityksen arvon kasvattamiseen. Hyvä puheenjohtaja ajaa yhtiön etua ja suojaa myös yritystä tarvittaessa sen omistajilta. Parhaimmillaan puheenjohtaja osaa ajaa yhtiön asiakkaiden, työntekijöiden, johdon ja omistajien yhteistä etua. Ennen kaikkea puheenjohtaja ei koskaan saisi olla hallituksen kokouksia vetävä entinen suuruus, jonka arvo lakkaa välittömästi kokouksen päättäessa.

Milloin yrityksen tulisi harkita ulkopuolista hallituksen puheenjohtajaa?

Mielestäni aina kun omistajuuteen kaivataan muutosta. Erityisesti jos kasvua ei tapahdu, tulokset eivät tyydytä, toimintaympäristö muuttuu radikaalisti tai yrityksen on sopeuduttava nopeasti. Ammattimainen ja osaava hallituksen puheenjohtaja tuo uutta ajattelua, virtaa, näkemyksiä ja onnistuessaan arvoa yhtiön omistajille. Siksi omistajien on turha roikkua symbolina hallituksen vasarassa.

Onko omistajille parempaa, kun paras mahdollinen ammattilainen koko yrityksen arvon ja edun ajurina?

Puheenjohtaja on yhtiössä ja omistajilla töissä.

Millainen on hyvä hallituksen puheenjohtaja? Moni ajattelee puheenjohtajan tehtävän saavutuksena tai kunniatehtävänä. Aidosti kysymys on merkittävästä roolista yrityksen arvon kasvattamisessa ja toiminnan kehittämisessä. Hyvä hallitus auttaa saavuttamaan tuloksia ja paras hallitus kasvattamaan yhtiön arvoa. Näin ajateltuna hyvä HPJ on sekä yrityksessä, sen johdolla ja omistajilla töissä. Tehtävän hoitamiseen tarvitaan osaamisen lisäksi sitoutumista ja riittävää aikaa yhtiön asioille. Siksi uskon myös täysipäiväisten puheenjohtajien yleistyvän Suomessa.

Lue myös (maksumuurin takana) hyvä listaus hallituksen tehtävistä:

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/jorma-elorannan-vinkit-23-asiaa-jotka-hallitusammattilaisen-on-tiedettava/b32cba97-3d35-4e9a-a340-e87590814d0e

Lue myös lisää omistajuudesta:

https://www.villetolvanen.com/fi/2019/05/30/mika-ihmeen-omistaja/

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.