Onko omistaja viisas?

02.10.2020 | Omistajuus | Ville Tolvanen

Onko omistaja viisas?

Olen tehnyt viime aikoina yhteistyötä finanssialan palveluyrityksen kanssa. Samalla olen alkanut pohtimaan omistajien olemusta eli onko omistaja viisas?

Ennen kuin voimme vastata kysymykseen, meidän tulee pohtia varakkaiden henkilöiden, joilla usein on monimuotoista omistajuutta, olemusta. Tunnen noin kolmekymmentä aidosti varakasta henkilöä, joten ajatukseni perustuu tästä otokseen.

Aloitetaan pohtimalla viisautta eri näkökulmista.

Onko omistaja rationaalinen? Suomessa omaisuus on pääosin itse tehty, peritty tai lotottu. Omistusten arvon kasvaessa, omaisuusluokkien määräkin kasvaa. Rahaa menee kiinteistöihin, liikkumiseen, sijoittamiseen ja elämästä nauttimiseen. En koe vauraita omistajia millään tasolla erityisen rationaalisiksi. Päinvastoin moni rahansa tehnyt elää hyvinkin omintakeista elämää järjestä riippumatta. Silti finanssiteollisuus viestii vauraille aivan kuin nämä olisivat jotenkin poikeuksellisen kirjanoppineita ja kaikki kiinnostuneita numeroiden ihmeellisestä maailmasta.

Onko omistaja älykäs? Omistajia ja vauraita Suomessa poikkeuksetta älykkäinä ihmisinä. Ajatus kulkee tietysti, että jos joku on taloudellisesti menestynyt, on taustalla myös poikkeuksellinen kyky tunnistaa mahdollisuuksia ja kapitalisoida niitä. En kuitenkaan pidä vauraita omistajia mitenkään poikkeuksellisen älykkäinä. Päinvastoin kyky ottaa riskejä ja hiihtää umpihangessa saattaa vaatia jopa poikkeuksellista tyhmyyttä muiden silmissä.

Onko omistaja osaava? Omassa liiketoiminnassaan varmasti kyllä, mutta pitkä yrittäjyys tai lahjaksi saatu vastuu saattaa kaventaa omistajan maailmankatsomusta. Perheyrityksissä on tapana ollut kasvattaa omat johtajansa ja seuraavan sukupolven omistajuus. Usein kysynkin omistajilta, missä muualla he ovat olleet töissä ja kuinka paljon muista tavoista tehdä asioita he tietävät. Aika usein kokemusmaailma rajoittuu oikeasti sen yhden liiketoiminnan ja omaisuuden hoitamiseen.

Onko omistaja viisas? Oikeasti kysymys kuuluu, mitä viisaus on digiaikana? Viisaus omistajuudessa on kykyä yhdistää tietoa, asiantuntijuutta ja päätöksiä eri tavalla kuin muut tekevät. Eli omistajuuden viisaus on prosessi, jolla omistajuutta johdetaan.

Viisaus syntyy omistajuuden osaamisena, viisaus on prosessi, joka yhdistää tietoa, osaamista, päätöksentekoa ja toimintaa usein eri tavalla kuin kaikki muut ajattelevat.

On hassua, että finanssiteollisuus ja varainhoito kohtelevat vauraita omistajia, aivan kuin he olisivat itsekin innokkaita sijoittajia, analyytikoita tai rahan pauloissa. Finanssialalla on hinku kertoa, mitä he itse tekevät, miten toimialat, yritykset ja sijoitukset käyttäytyvät ja mitä abstraktiossa tapahtuu.

Tapa ei oikeasti tunnu kovin asiakaslähtöiseltä, vaan kuvitelmalta siitä, mitä asiakas haluaa. Jos vauras ihminen ostaa finanssipalveluita, hän ostanee jotain mitä hän ei itse halua tai osaa tehdä. Miten saataisiin varainhoito tai sijoitukset maistumaan ihmiselle, joka syttyy veneilystä, jääkiekosta ja videopeleistä?

Valuuko höpötys tuotteista, tuloksista ja tilanteesta kuitenkin pääosin harakoille?

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.