Miksi, mitä ja miten hallitusparrausta?

24.09.2020 | Omistajuus | Ville Tolvanen

Miksi, mitä ja miten hallitusparrausta?

Sain jälleen eilen mahdollisuuden selittää ”Board As A Service” – ajatteluamme uudelle tuttavuudelle. Jokainen kerta toistoa tekee hyvää itselle, asialle ja ajattelulle. Näin ajattelun kiteytin.

  1. Miksi hallitussparraaja? Yrittäjä- ja perheomisteisissa yhtiöissä perinteinen hallitusmalli on arvoton. Kun omistajat tai osa heistä on yhtiössä töissä, päätöksenteko, tekeminen ja tulokset elävät reaaliajassa. Perinteinen voivottelu joitakin kertoja vuodessa tuo vähän lisäarvoa huomisen johtamiseen.
  2. Mitä BAAS? Sovitaan yhteisestä matkasta, etsitään yhteinen visio kolmen tai viiden vuoden päähän, johdetaan siitä porukalla yhteinen kasvustrategia, tavoitteet, mittarit, toimenpiteet ja hankkeet, jotta saadaan aikaiseksi kartta tulevasta matkasta. Samalla muodostetaan yksi ja yhtenäinen joukkue, ME.
  3. Miten? Istutaan alas, tutustutaan, vaihdetaan ajatuksia, puhutaan liiketoiminnasta, mahdollisuuksista ja haasteista. Sitten tehdään tuo strategiaprosessi yhdessä, sovitaan yhteistyöstä ja työskentelymallista. Se voi olla virallista hallitustyötä, advisory boardia tai ihan vain neuvontaa rahalla tai ilman.

Hallitussparraja – mallin idea on sama kuin liikunnassakin. Työ tapahtuu kohtaamisten välillä, joukkueella on yhteinen tiekartta ja roolit ovat selkeät. Ulkopuolinen sparraaja vahvistaa joukkuetta valituilla osa-alueilla ja tuottaa lisäarvoa kevyemmällä kulurakenteella. 

Aika moni on oivaltanut sparraajan mahdollisuuden, roolin ja lisäarvon. Perinteinen hallintomalli ja ajatus hallituksesta tukee tahtotilaa huonosti. Siksi ajattelu, toimintamallit ja työkalut on käännettävä digiaikaan. Homma toimii kun persoonat, osaaminen, tahtotila ja tekeminen kohtaavat.

Nyt on paras hetki koskaan ”palata huomiseen,” uudistaa ja uusiutua. Millainen olisi sinun unelmien hallitusporukka?

Lue Myös:

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.