Onko meistä jokainen neuvottelija?

12.07.2020 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Onko meistä jokainen neuvottelija?

Sitä saat mitä neuvottelet. Vahva Sami Miettisen väittämä, joka esiintyy suositeltavassa Uusi Neuvotteluvalta -kirjassa. Voiko elämää ajatella näin spekulatiivisena?

Onko jokainen elämän valinta pelitilanne vai voiko neuvottelut rajata jonnekin liike-elämän ja uran taitekohtiin?

Ajatus jatkuvasta neuvottelusta tuntuu ahdistavalta ja ennen kaikkea uuvuttavalta. Olisi kauhea ajatus olla jatkuvasti ja joka tilanteessa valvomassa ja ajamassa omia etujaan. Silti Sami & co. Taitaa olla oikeassa. Se missä ja miten elät on synteesi lukemattomista neuvotteluista ja valinnoista. 

Vaikka vastustin ajatusta, itselleni se aukesi aika hyvin tälläisen yksinkertaisen sipulin kautta. Neuvottelut kietoutuvat elämän eri osa-alueille ja vaikuttavat pieniltä, mutta niillä on dramaattinen vaikutus yhtälön lopputulokseen. Itsekin olen sukupolvea, jolle peruskoulussa opetettiin menestystä meritoitumalla. Opiskele, viisastu, vanhene ja saat hyvän työn, uran ja elämän.

Maailma on muuttunut aika paljon viimeisien vuosikymmenten aikana. Koko uran mittaisia työtehtäviä on vähän jos ollenkaan tarjolla. Työn arvo on inflatoitunut, eikä varsinkaan kokeneimmille senioreille ole usein odotuksia ja toivottavaa palkkatasoa   heijastavia tehtäviä tarjolla.

Jokainen meistä on neuvottelija. Elämää ei tarvitse tuhlata miettiä jokaista valintaa aina ja kaikkialla, mutta silti – saat mitä neuvottelet. Hyvä Sami!

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.