Työ kriisissä

01.04.2020 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Työ kriisissä

Pulassa tehdään eri hommia kuin bileissä

Mitä tehdä kun maailman talous juoksee seinään?

Italiassa alkaa olemaan neljä viikkoa neljän seinän sisällä. En ole käytännössä käynyt kahta kauppakertaa lukuunottamatta missään helmikuun lopun jälkeen. Puhelimessa on puhuttu eri ihmisten kanssa sitäkin enemmän.

On kiinnostavaa seurata eri ihmisten reaktiota talouden kriisiytymiseen. Iso vedenjakaja asenteissa tuntuu olevan kokemus 90-luvun lamasta. Sen eläneet ja muita kriisejä johtaneet tietävät, ettei tsemppi tsemppi ja katse eteenpäin riitä tässä tilanteessa alkuunkaan.

Miten luovia yli vaikeiden aikojen?

Kysymykseen voisi hakea vastausta ihmisten selviämisestä muista katastrofeista kuten vankeudesta, sodasta tai onnettomuuksista. Ensimmäinen ja tärkein asia mielestäni on :

Ympäristön muuttuessa sinun on muututtava.

Älä siis ajattele vanhan paluuta hetken kuluttua tai pärjääväsi samoilla lääkkeillä kuin markkinoiden kasvaessa. Nousukaudella kaikilla on liikaa aikaa, rahaa ja rohkeutta kehitellä kaikenlaista.

Laskussa ajan ja huomion vievät täysin eri asiat. Säästöt, varmistaminen, laajempien tuhojen ehkäiseminen jne. 

Pulassa tehdään paljon enemmän töitä samaan tai vähempään tulokseen kuin bileissä.

Ryhdy siis auttamaan kriisissä. Kysy itseltäsi ja asiakkaaltasi mitä puuttuu, mitä metsäpalossa tarvitaan ja kuinka voisit olla avuksi. Kriisissä meistä jokaisesta kasvaa asemasta riippumatta operatiivinen osa tekemistä.

Älä silti unohda parempaa huomista. Maailma edistyy ja uusiutuu kriiseissä. Vanhaa karsimalla, fokusoimalla, hyökkäämällä ja rakentamalla otetaan markkinaosuutta, vahvistetaan tasetta synnytetään huomista aivan varmasti. Keinot, työkalut ja tekeminen vain voivat olla aivan erilaisia. Aika monesta valmistajasta on lyhyessä ajassa kuoriutunut terveystarvikkeiden toimittaja.

Kyky johtaa, hyödyntää ja selvitä kriisistä riippuu suoraan valmiudesta muuttaa ja muuttua ympäristön mukana. Ratkaisujen sijaan on toimitettava käsipareja, ideoiden tilalle työtunteja tulvan torjumiseen. Työntekoa on tiivistetävä ja yhteistyöketjuja vahvistettava.

Pulassa pärjätään eri työkaluilla kuin bileissä. Siksi jokaisen tulisi nopeasti kaivaa itsestään jonkinlainen palohenkilö ja ryhtyä torjuntaan odottelun sijaan. Odottaessa on aikaa laittaa itsensä, ajatuksensa, oppinsa ja osaamisensa uusiksi. 

Huudamme aina uutta maailmaa ja uusiutumista, nyt sitä sitten vihdoinkin on tulossa. On vain luovuttava vanhasta, ryhdyttävä toimeen ja oppia nopeasti uuden maailman pelikirjat.

Ps. Nyt on muuten kaikilla maailman isoilla medioilla hyvät tarjoukset – itse valitsin new york timesin, financial timesin ja pari muuta. Kannattaa laajentaa tutkaa kun iso aalto tulee näillä näkymin rapakon takaa. V

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.