Strategia 2024

09.01.2020 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Strategia 2024

Vuosi 2020 tuli ja alkoi ilman visioituja muutoksia paremmasta maailmasta. Asiat taitavat siltikin olla paremmin kuin koskaan aiemmin. Olemme terveempiä, pitkäikäisempiä, vauraampia ja ainakin teoriassa onnellisempia kuin aiemmin.

Aika moni alkaa pohtimaan visiota ja strategiaa tulevalle ”olympiadille.”  Mikä on parasta mitä voisi yritykselle tapahtua, mikä muuttuu ympäristössä ja miten saavutamme tavoitteemme. Olisiko 2024 yhteinen tarina, jonka voisimme kirjata ja kertoa työntekijöille, asiakkaille ja ympäristöllemme?

Tämän vuosikymmenen strategiat muodostuvat läpinäkyvistä tarinoista, joissa lupaamme sekä nähdä, tehdä ja saavuttaa vastuullisesti, kilpailukykyisesti ja tuloksellisesti. Ehkäpä tämä vuosikymmen on aikaa, jolloin ”triple bottom -ajattelusta” tulee standardi.

Miten keität itsellesi hyvän strategian ja siitä valovoimaisen tarinan?

  1. Aloita visiosta. Mikä on parasta mitä omistajille, yritykselle ja yhteisölle voisi tapahtua.
  2. Mieti mitkä megatrendit muuttavat, mahdollistavat tai mullistavat toimintaympäristösi strategiakauden aikana.
  3. Mietin miten strategiaan kiivetään, Konkretisoi selkeät tavoitteet, tehtävät, askeleet ja toimenpiteet tuleville vuosille.
  4. Organisoi omistajuus, hallitustyö, johtaminen ja tekeminen siten, että kaikki pelaavat samaan maaliin, mutta tekevät omaa rooliaan. Liian monta kokkia tai kaikki samassa sopassa tekee strategiasta mahdottoman.
  5. Palastele strategiakausi vuosisuunnitelmiksi. Elefantti syödään (?) pala kerrallaan. Muista alhaalla roikkuvat hedelmät, nopeat voitot ja sitoutuminen strategiaan. Tee strategiasta arjessa totta.
  6. Kirjoita tavoitteistasi ja tulevasta inspiroiva tarina. Kerro minkä puolesta taistelet (missio) mitä yrität tavoitella (visio) ja miten toteutat tarinan asiakasarvoa tuottamalla.

Kaikilla yrityksillä on jonkinlainen suunnitelma tulevasta, ainakin omistajien ja johdon tahtotila. ”Alan johtava ratkaisutoimittaja” tai kannattava kasvu ovat laiskoja strategioita, oikeastaan lopputuloksia. Älä tyydy sisäpiirin suunnitelmaan, vaan ota ympäristö, sidosryhmät ja tulevan tekijät mukaan tarinaasi.

Hyvää syntyy kun kaikki palaset loksahtavat kohdalleen. Siksi kannattaa tehdä kantava strategiaprosessi, päivittää askeleet vuosittain strategiapäivillä ja muistaa elää inspiroivaa tarinaa arjessa joka päivä.

Hyvästä strategiasta ja tarinasta kasvaa arvostettu brändi, jota jokainen ymmärtää arvostaa ja johon moni haluaa lompakollaan osallistua. 

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.