Omistaja tekee mitä haluaa, mutta kannattaako?

07.01.2020 | Omistajuus | Ville Tolvanen

Omistaja tekee mitä haluaa, mutta kannattaako?

Eräs ainakin julkisissa keskusteluissa toistuva asetelma on ”Omistaja vastaa, päättää ja tekee mitä haluaa.” Omistajan asemaa yrityksessä halutaan kuvata jotenkin itsenäisenä ja riippumattomana, vaikka todellisuudessa asia ei näin ole.

Omistaja voi varmasti teknisesti toimia riippumattomasti yrityksen ekosysteemistä, mutta sellainen ajattelutapa tuskin tuottaa parasta omistaja-arvoa ja parempia tuloksia pitkällä aikavälillä.

Formuloissa kuvataan, kuinka kuskia vaihdetaan kun tuloksia ei synny. Silti jokaisen tallin omistaja joutuu pohtimaan kuljettajan asemaa osana kokonaiskuvaa. Päätöstä on pakko miettiä, valmistella ja osittain pohtia tallin fanien, rahoittajien (sponsorit) ja henkilökunnan näkökulmasta.

Liigassa annetaan herkästi valmentajalle kenkää. Tämä harvoin, jos koskaan tuo joukkueelle parempia tuloksia. (Ilves?) Valmentaja on yksi osa isoa kokonaisuutta, jota joukkueeksi kutsutaan. En tiedä mitä Turussa tapahtuu, mutta huonosti tuntuvat asiat sujuvan. Haluaakohan siellä kukaan pelata tai valmentaa sekavan johtamisen keskellä?

Pääministeriä voi vaihtaa ja hallitusta haukkua, mutta meneekö Suomi eteenpäin. Onko ulkopuolella istuva puolue aidosti parempi vaihtoehto ongelmien ratkaisemiseen. Rinne sai mennä, mutta ongelmat jäivät. Vaikea sanoa kuka kriisissä menestyy. Varmaankaan Suomi ei ottanut askeleita eteenpäin. Asiakas tuntuu olevan aina maksajan roolissa.

Omistaja voi kuvitella olevansa itsenäinen, asioiden päällä ja kuvitella roolin tarjoavan erityispiirteitä. Mutta huono omistaja tekee itsentään numeron ja pelaa pahimmillaan joukkuetta vastaaan.

Viisas omistaja ymmärtää ekosysteemejä, ihmisiä ja ryhmien käyttäytymistä. Sellainen omistaja on osa tarinaa, arkea, tulevaisuutta ja tekemistä – tiukasti omalla tontillaan kuten kaikki muutkin eri sopimuksilla. Toisilla meistä on työsopimus, jollakin vastuuta hallituksessa ja kolmannella päivän sopimus yhteisestä tekemisestä. Silti kaikkien ristivetojen, irtiottojen ja osaoptimoinnin aika on ohi. Peli on suurempi kuin yksikään omistaja. Siksi kaikkien on syytä pelata samalla ja yhteisellä pelikirjalla

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.