Raha

13.12.2019 | Omistajuus | Ville Tolvanen

Raha

Moni ajattelee rahaa. Paljonko sitä tulee ja menee. Yrityksessä rahan kulku näkyy kassavirtana. Se on elämänlanka, ilman rahaa ei työ etene, eikä synny liikevaihtoa, tulosta eikä sitä kautta varallisuutta, arvoa.

Mutta onko rahan tuijottaminen oikea tapa kasvattaa omistaja-arvoa? Rahahan on lopulta työkalu, vaihdannan väline, jolla voi luoda arvoa tai muuttaa arvoa rahaksi. 

Raha on hyvän toiminnan ja arvon luomisen lopputulos. Tai vaihtoehto arvon muuttamiseksi rahaksi.

Arvoa voi kiistatta luoda myös mm. Luomalla brändiä, lisäämällä haluttavuutta, palkkaamalla parhaita ihmisiä ja kehittämällä yrityskulttuuria. Juuri nämä aineettomat tekijät tekevät yrityksistä usein haluttavia myös muille omistajille. Rahan näkökulmasta niiden rakentaminen näyttäytyy yrityksessä rahan kulutuksena, kustannuksina tai investointina.

Juoksemme rahan perässä. Oikeasti meidän tulisi pohtia arvon muodostusta, kasvua, arvostusta ja rahaa yhdessä. Tasevaikutusten rakentaminen onkin jahtina jotain muuta kuin markan perässä ravaaminen.

Liian usein mietimme, budjetoimme ja suunnittelemme rahan tuloa ja menoa. Fiksumpi omistaja kysyy itseltään, miten arvo kehittyy ja voiko se kasvaa rahantuloa nopeammin. Usein sama tase ja samat resurssit voidaan paketoida uudelleen ajattelemalla arvokkaampaan muotoon. Pörssissa ja yrityskaupoissa arvoitetaan tulevaisuuden kassavirtoja. Usko niihin syntyy pääosin aineettomista asioista kuten usko kasvuun, markkinakehitykseen, tarinaan ja tiimiin.

Lopeta rahasta puhuminen 2020, vaadi itseltäsi ja muilta kasvua arvolle ja arvostukselle.

Ps. Joulun aika on hyvä hetki tutkia sydämessäsi, mikä kustannuksen ja investoinnin ero on arjessa.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.