Miten omistaja luo arvoa?

27.11.2019 | Omistajuus | Ville Tolvanen

Miten omistaja luo arvoa?

Omistaja luo työpaikkoja, omistaja tekee yrityskauppoja, omistaja investoi, omistaja saa tuottoja ja sijoittaa uudelleen. Mutta kuka, miten ja milloin arvoa tuotetaan?

Jos johto on kirjaimellisesti tukossa, hallitus kuriositeetti ja omistaja etäällä, miten hitossa uutta arvoa synnytetään?

Kun johdolta vaaditaan tuloksia, hallitukselta herkkyyttä johtaa strategiaa, niin kenen tehtäväksi muodostuu katsoa yrityksen ulkopuolelle, huomiseen ja murroksiin?

Ei kenenkään, jos asiasta ei ole oikeasti yhdessä sovittu, luotu selkeää omistajastrategiaa ja kommunikoitu sitä koko joukkueelle.

Ajatus että johtaja johtaa, hallitus hallitsee ja omistaja omistaa on absurdi. Voi olla myös yksi syy, miksi suomalaiset yritykset eivät valtavasti kasva eivätkä sitä kautta myös tuota. Osa omistajuudesta on staattista, tyytymistä eilisen tuloksiin ja entiseen ajatteluun.

Miksi omistajalle ei voisi olla aktiivista roolia arvon kasvattamisesta yrityksen toimintaympäristön ulkopuolelta? Miksi hallitus, omistajat ja johto eivät voisi yhdessä rakentaa parempaa yritystä? Eihän työ ole keneltäkään pois ja joukkue entistä vahvempi, jos se saa arvoa kaikilta yritystoimintaan osallistuvilta.

Kaikki mitä olemme lukeneet ja oppineet liiketoiminnasta 1900-luvulla viittaavat tuotantotalouteen. Jossakin on tehdas, organisaatio ja johtaja, jota hallituksen tulee joko mielistellä tai valvoa. Yrityksen yläkerrassa kummittelee.

Yleistäminen ei tietysti johda mihinkään. Mutta tiedämme kuinka vaikeita yrityskaupat, investoinnit, kasvu ja kansainvälistyminen ovat. Eikö silloin omistajan kannattaisi aidosti pohtia kattavaa strategiaa omistajuudelle, valita hallitukseen aidosti ja jatkuvasti arvoa tuottavia ulkopuolisia ja luoda yrityskulttuuria, jossa parhaat johtajat haluavat palvella. Omistajalle jää aikaa katsoa laatikon ulkopuolelle, luoda arvoa tuottavia prosesseja varmistaa oman polun aikana yritysarvon kasvu.

V

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.