Yksi kaikkien ja kaikki yhden puolesta

16.11.2019 | Omistajuus | Ville Tolvanen

Yksi kaikkien ja kaikki yhden puolesta

Omistajuudesta kannattaa rakentaa läpinäkyvä, ymmärrettävä ja arvostettava osa yrityksen arkea. Se onnistuu tunnistamalla yhteinen suunta, tavoitteet ja eri roolit joukkueessa. Hyvänä esimerkkinä omistajuudesta käy vaikkapa Ikean perustaja. Arvopohja, ajattelumalli ja kulttuuri elää ja sitä arvostetaan vaikka itse perustaja on jo tilipäivän tuolla puolen.

Miten tunnistaa omistajien, hallituksen, johdon ja työntekijöiden tehtävät yritysjoukkueessa? Ensimmäisenä on tunnistettava, että perinteisellä vastakkainasettelulla ei päästä parhaisiin tuloksia. Vaihdetaan toimaria saattaa olla jossain tilanteessa ratkaisussa, mutta pitkällä aikavälillä aina vaativa ja kallis siirto koko joukkueelle. Miten sitten rakennetaan yksi ja yhteinen ME?

Omistajuuden tunnistamiseen ja roolien organisointiin voisi käyttää vertauskuvana formulatiimiä. Valitaan värin perusteella vaikkapa ikipunainen Ferrari.

Omistaja päättää tiimin osallistumisesta maailman vaativimpaan sarjaan. Omistaja luo rahoituksen, palkkaa avainhenkilöt, valitsee tiimille hallituksen ja mahdollistaa kilpailemisen kaikkien ihailemassa liigassa.

Omistaja luo mahdollisuuksia, ottaa riskiä ja tavoittelee tuottoa panostuksilleen.

Hallitus johtaa tiimin tulevaisuutta. Hallitusta voisi kuvata vaikkapa tallipäälikön (=hallituksen puheenjohtaja) ja resurssoinnin kautta. Tallipäällikkö vastaa avainhenkilöistä ja tiimin resursseista. Tallipäällikkö vastaa riittävästä osaamisesta, suunnitelmallisuudesta ja siitä, että resurssit ovat tuottavassa käytössä. Jos hallituksen jäsen antaa 20 päivää vuodessa, voisi formulamaailmassa jäsentä kuvata tiimin erikoisasiantuntijana. Hyvän hallituksen jäsenellä on selkeä vastuu ja rooli joukkueessa. Työ ei ole ilmestyä kisaviikonloppuna varikolle ihmettelemään, vaan tehdä oma roolinsa yhtiön arjessa tavoitteiden täyttymiseksi.

Toimitusjohtaja on kuljettaja. Hänen tehtävänsä on sananmukaisesti toimittaa tiimin tulokset. Hän vastaa siitä, että joukkue lunastaa kauden aikana, jokaisessa kisassa ja mutkassa yhdessä johtoryhmän ja koko henkilökunnan kanssa. Yksikään kuski ei yksin tee tulosta, vaan kuten aina, koko tiimi tekee yhdessä tuloksen.

Miten organisoida koko joukkue yhteisen vision taakse? Aivan samalla tavalla kuin urheilussa pukemalla koko jengi punaiseen ja tekemällä eri roolit ymmärrettäväksi. Ei kukaan odota tallipäällikön ajavan tai omistajan osallistuvan, mutta jokainen osaa arvottaa samalla tavalla mekaanikon, rengastiimin kuin fysioterapeutinkin roolin.

Suuri osa osakeyhtiöiden johtamisen arvoketjuista joutaa roskikseen. Tuloksia ja arvoa luodaan tuomalla johtajuus tähän päivään. Aito leadership ponnistaa luottamuksesta, yhteistyöstä, avoimesta tiedonvaihdosta ja yhteisestä sitoutumisesta tämän päivän ja huomisen tuloksiin.

Superkiitos Peter Fredman

V

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.