Yrittäjän miina

14.10.2019 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Yrittäjän miina

Jokainen yrittäjä haluaa yrityksen onnistuvan. Tehdä yrityksestään merkityksellisen ja arvokkaan teoksen. Yrityksen arvoa voidaan mitata usealla eri tavalla. Useimmat haaveilevat myös taloudellisesta menestymisestä ja yritysarvon kasvattamisesta.

Yrittäminen on työtä vuorotta ja omistautumista yrityksen menestymiseen. Yrittäjä miettii yritystään kellon ympäri ja ymmärtää vastaavansa sen tuloksista, arvosta ja jatkuvuudesta. Paras tilanne yrittäjälle on, jos yritys on arvokas, tuottaa jatkuvasti lisää arvoa ja on haluttaessa myytävissä toisille omistajille. Yrittävän miina liittyy kuitenkin yrityksen johtamiseen.

Yritystä ei voi myydä toisille, jos ei ole mitään myytävää.

Tarkoitan tällä ammattimaisesti johdettua hallintoa, organisaatiota, suuntaa ja raportointia. Moni yrittäjä näkee nämä hidasteina, esteinä, kuluina ja turhana harmina arjessa. Silti jokainen yrittävä toivoo itselleen apua, jeesiä, helpotusta ja neuvoa paremman arjen luomiseen..

Ristiriita on kieltämättä haastava. Yrittäjän tulos syntyy tavallista työstä isommasta panoksesta arjessa. Saadakseen työlleen siirrettävää arvoa, yrittämisestä on luotava yritys. Liian keskeisessä asemassa oleva yrittäjä tekee itsestään korvaamattoman ja sitä kautta liiketoiminnasta jopa arvottoman.

Pahimpia ovat tilanteet, jossa yrittäjä haluaa vähentää panostaan, lisää palkkakuluja, mutta ei huomaa muuttaa rakenteita. Ihmiset toimivat optimaalisesti vasta, kun valta ja vastuu ovat aidosti samassa paikassa. Näkymättömät kädet ja ailahtelevat omistajat tekevät arjessa pelkkää tuhoa, vaikka hyvää tarkoittavatkin.

Arvoa haluavan yrittäjän on osattava ohjata yrittämisestä yritys. Isoin ero on toiminnan itsenäisissä tuloksissa ja kykyä tehdä tulosta yrittäjästä riippumatta. Taitava yrittäjä osaa eritellä omistajan, hallituksen ja johdon roolit ja kommunikoida oman roolinsa. Parhaimmat osaavat ja ymmärtävät luopua ajoissa. Näin myös yrityksellä on aikaa kasvaa ja sopeutua aikaan ilman yrittäjää.

V

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.