Lennonjohto – Millainen on hyvä hallitus

03.10.2019 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Lennonjohto – Millainen on hyvä hallitus

Sain taannoin julkisen haasteen merkittävän perheomisteisen yrityksen hallituksen puheenjohtajalta: “Kuvaile hyvä hallitus yhdellä sanalla.” Sanoin lennonjohto.

Minä hahmotan hallituksen roolin lintuperspektiivistä yrityksen tulevaisuutta johtavana, tilannetta arvioivana, menneisyyttä ymmärtävänä ja arvoa tuottavana prosessina. Hallituksella on arvokas tehtävä yrityksen huomisen, ympäristön ja tekemisen ytimessä.

Miten taaksepäin katsovan yrityksen hallituskulttuuri käännetään?

Huomisen johtamisen hallituksessa mahdollistaa erityisesti läpinäkyvä, yhteinen ja jaettu data.

Yrityksen johdon, hallituksen ja omistajien on kaikki johdettava tekemistä yhtenä joukkueena yhteisen tiedon avulla. Tiedolla johtaminen vaatii myös selkeän suunnan, vision sekä määrälliset sekä laadulliset tavoitteet. Vasta sitten huomisen suunnittelusta ja johtamisesta voidaan tehdä yhdessä totta.

Tiedon saaminen johtamisen käyttöön alkaa olemaan arkipäivää. Hallituksen kääntäminen kohti huomista vaatii rakenteiden, prosessien, työkalujen ja tekemisen uudelleen suunnittelua. Hallituksen tavoitteet, tehtävät, vuosisuunnitelma, roolit ja ajankäyttö on valjastettava huomisen hyödyksi. Se vaatii yhteistä näkemystä yrityksen omistajilta, johdolta ja hallituksen jäseniltä. Avainasemassa on todennäköisesti hallituksen puheenjohtoja, jonka tehtävä on rakentaa ryhmästä arvokas.

Hallituksia on Suomessa yhtä monta kuin on yrityksiäkin. Hallitusten kulttuurit, toimintatavat ja tavoitteet eroavat toisistaan todella paljon. Siksi aiheen tiimoilta tarvitaan erilaisia mielipiteitä, avointa keskustelua ja uusia avauksia.

Keskustelua on aivan turha käydä kabineteissa, koska hyvä hallitus on kaikkien yhteinen etu ja arvokas prosessi, jonka hyödyn jokaisen yrityksessä olisi syytä tunnistaa. 

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.