Miksi liittyä hallitukseen?

03.09.2019 | Omistajuus | Ville Tolvanen

Miksi liittyä hallitukseen?

Mitä hallitus antaa sen jäsenelle?

Hyvä kysymys on miten hallitus tukee johdon toimintaa. Samalla tavalla voimme jatkaa mitä hallituksen jäsen saa työstään.

Itselleni vastaus on selkeä. Hallituksen jäsenyys on paras tapa tukea omistajia ja yrityksiä niiden arvon kasvattamisessa. Ja samalla ehkäpä huonoiten hyödynnettu mahdollisuus Suomessa. Perinteisestä hallitus katsoo päältä ajattelusta on syytä aktivoitua aidosti arvoa tuottavaan hallitusmalliin.

Hallitustyötä pidetään hienona. Siinä on vahvasti statuksen leima mukana. Itselleni hallitusammattilainen kuulostaa lähes kiroukselta ja kiemurtelen sanoissa sen ympärillä. Olen pohtinut teemana ”shareholder value activist” tai Kalle Ruuskasen (joka insipiroi tähän kirjoitukseen) ”ownership value activist.” 

Hallituksen vahvuuksia on mm. Se, että ryhmä erilaisia osaajia tekee yhdessä, samalla puolella pöytää työtä yhteisten hyötyjen puolesta. Samoin kuva on iso, haasteet monipuolisia ja mahdollisuudet loputtomia.

Hyvä hallitustyö on yritysmuotoilua parhaimmillaan.

Miltä näyttää työ hallituksessa tulevaisuudessa?

Paremmalta varmasti kuin koskaan aikaisemmin. Siksi hallitustyön taitoja ja osaamista kannattaa harjoitella. Itse olen paneutumassa asiaan täysipäiväisesti. Se tarkoittaa kouluttautumista, asian tutkimista, opiskelua useammassa yhtiössä arjessa ja alan kirjallisuuden yms. Ajattelun jatkuvaa penkomista.

Tulevaisuuden hallitukseen nousee tietoa niin asiakkaita, ympäristöstä kuin yhtiön sisältäkin. Tekoäly ja muut keinot jalostavat informaatiosta entistä kiinnostavampaa tietoa päätöksenteon pohjaksi. Hyvä esimerkki voisi olla vaikkapa lähes reaaliaikainen, jalostettu tieto asiakkaiden toiminnasta eri kanavissa. Hallituksesta voisi kasvaa koko liiketoimintaekosysteemin ”lennonjohto.”

Tälläiseen tulevaisuuteen uskon ja koulutan itseäni tälläiseen toimintaympäristöön.

Työ hallituksessa ei ole puuhastelua, vaan vakavasti otettava vastuu yhtiön menestyksestä ja tulevaisuudesta. Huomisen johtaminen ei onnistu peräpeiliin katsomalla ja toimivalla johdolle viisastelulla, vaan rakentamalla aidosti joukkue ja pelikirja, jolla syntyy alata parempia tuloksia. 

Myös hallitus ja sen jäsenet ovat tulosvastuullisia toimijoita, eikä pelkän johdon erottamisen taakse ole enää tilaa paeta.

V

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.