Omistajuuden kulmakivet

14.06.2019 | Omistajuus | Ville Tolvanen

Omistajuuden kulmakivet

Miksi omistajuutta pitäisi ajatella ja johtaa omana prosessinaan? Koska Suomi ansaitsee ja tarvitsee parempia omistajia. Johtamisen, kehittämisen ja oppimisen muuttuessa myös omistajuuden on syytä kehittyä.

Väitän, että aika harvassa yrityksessä on harkittu, kirjattu ja yhdessä päivitetty omistajastrategia. Miksi, mitä, miten ja mitkä omistajien roolit ovat, heijastuu usealla eri tavoilla investoinneista oppimiseen yrityksen tuloksiin.

Omistajuuden näkökulma eroaa yrityksen omistamisen ja johtajuuden näkökulmasta. Aivan samalla tavalla kuin digitointi on eri asia kuin digitalisaatio. Omistajuus on prosessi, jonka avulla yritykselle pitäisi rakentaa parempia tuloksia, jatkuvuutta ja tuloksia.

Omistajuuden kulmakivet voisi kiteyttää seuraavalla tavalla.

  1. Omistajuuden merkitys ja siitä synnytetty omistajastrategia. Miksi, mitä, miten omistamme. Kirjattu ja päivitetty näkemys omistajuuden suunnasta, tarpeista, tavoitteista ja tekemisestä.
  2. Omistajuuden organisointi. Miten omistajat, hallituksen puheenjohtaja, hallitus ja johto toimivat yhdessä. Vallan tasapaino, eli jatkuvan vallan epätasapainon johtaminen yrityksen arjessa. Kolmio on ehkä keskeisin osa yrityksen asiakkaiden, kumppaneiden ja henkilöstön muodostamaa ekosysteemiä. Tiedä miten omistat, jotta ymmärrät omistajuutesi seuraukset.
  3. Omistajuuden johtaminen. Systeemiajattelua omistajuuden johtamiseen, mittaamiseen ja kehittämiseen. Miten omistajat, hallitus ja johto kehittävät toimintaa yhdessä ja erikseen. Roolit, tavoitteet, kohtaamiset, tiedon rooli ja kollektiivinen oppiminen.
  4. Omistajuuden kehittyminen strategiakaudella. Keskeisimmät mittarit innovaatioille, muutokselle ja tuloksille. Sitä saat mitä tilaat. Oletko muistanut tehdä tilausta ymmärrettäväksi?
  5. Kollektiivinen oppiminen. Yhteinen oppi on polku yritysarvon kasvamiseen, yrityksen kehittymiseen ja jaettuun hyvinvointiin. Mitä opit edellisen strategiakauden aikana ja missä haluat olla viiden vuoden kuluttua. Hyvä omistaja voisi ajatella, vaikka omistajuudelle kevyttä oppimissuunnitelmaa.

Omistajuudesta löytyy yhtä monta näkemystä kuin on omistajiakin. Silti siihen kannattaa minusta pohtia parhaita käytäntöjä, jakaa osaamista, kokemuksia ja oppia yli rajojen. Kun johtaminen ja oppiminen muuttuvat, on myös aika tehdä omistajuudesta systeemiajattelua.

Palkkiona siintää turva tulevaisuudesta, sujuva arki ja alati arvokkaampi yritystoiminta.

V

Ps. Kävin tänään puhumassa Kasvuryhmälle ajatuksesta, että he voisivat organisoida jäsenilleen vertaistukea omistajuuden kehittämiseksi. Siemen on kylvetty ja toivottavasti syksyn aikana näemme konkreettisia tuloksia aiheesta!

 

 

 

 

 

 

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.