Korporaatiot

13.06.2019 | Omistajuus | Ville Tolvanen

Korporaatiot

Mistä Suomelle seuraava Nokia kysyttiin vuosia sitten. Olemme tottuneet ajattelemaan isojen yhtiöiden tuottavan, investoivan ja synnyttävän uutta. Onko ajatus aivan oikein? Olisiko sittenkin niin, että tyhjästä luodaan ensin pientä, sitten vähän suurempaa ja lopulta valtavaa.

Incorporate tarkoittaa liittämistä, yhdistämistä tai ryhmää ja yhteisöä. Edes sana ei puhu liikkumisesta, uusiutumisesta, kasvamisesta tai tekemisestä. Korporaatiot hallitsevat itseään, arvoketjua ja tulosten tekemistä. Siksi niiden rakenteet on suunniteltu operaatioiden synnyttämiseen ja ylläpitämiseen. Suomen teollisuus on aina noussut tuotannosta vientiin yli rajojen. Isot laivan kääntyvät hitaasti, paitsi ylösalaisin.

Hyvää ja uutta syntyy, kun osataan johtaa uutta ja vanhaa yhdessä ja rinnakkain. Iso liiketoiminta voi rahoittaa uusia tuotteita ja palveluita, tarjota toimintaympäristöjä ja kiihdyttää pientä isommaksi. Siksi monella korporaatiolla onkin innovaatio, kasvu ja venturointi –hankkeita. Haasteeksi muodostuu ketterien, luovien ja toimivien toimintamallien rakentaminen ison ehdoilla. Moni iso on myös huono pienen ja nopean omistaja.

Korporaatioilla on keskeinen tehtävä suomalaisessa yhteiskunnassa. Uutta etsiessä kannattaa kuitenkin kääntää kohde yrittäjiin ja pk-yrityksiin. Pienille muutos, uusi, liike ja oppiminen ovat suurta helpompaa. Resurssejakin löytyy verkostoitumalla suurien kanssa.

Tarvitsemme kasvua, innovaatiota, tuloksia ja verotuloja. Siksi meidän kaikkien tulisi pohtia verkostomaisia liiketoiminta ja –malleja, joissa erilaiset toimijat tekevät yhdessä tulosta. Verkosto on yksittäistä toimijaa aina suurempi, nopeampi ja ajan kanssa vahvempi. Jokaisella yrityksellä on mahdollisuus ja ehkä vastuukin verkostoitua yli yhtiörajojen. Se ei tarkoita asiakkaiden, kilpailijoiden ja kumppaneiden tuntemista, vaan aidosti verkostomaista tapaa kasvattaa, johtaa ja rakentaa liiketoimintaa.

V

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.