Kasvukulttuuri

10.06.2019 | Kasvu | Ville Tolvanen

Kasvukulttuuri

Kasvun puuttuminen on keskeisimpiä kansallisia ongelmiamme.

Haaste on yhteinen ja yhteiskunnallinen, koska nykyinen hyvinvointijärjestelmä on rakennettu jatkuvan kasvun ja tuottojen oletukselle.

Kasvun puuttuminen on Suomessa yleistä. Asiasta kyllä puhutaan paljon, mutta tilastot todistavat asiasta toista. Kasvu ja tuottavuuden kehittyminen on meillä hidasta.

Miksi kasvaminen on niin vaikeaa?

Kasvaminen on jatkuvaa muutosta. Muutos edustaa riskejä, eri tavalla tekemistä, oppimista ja vanhasta luopumista. Kasvaja joutuu tekemään yhtä aikaa vanhat ja uudet työt. Kasvun jatkuva haluaminen on kuin ehdotus spinningistä, jossa ajetaan jatkuvasti ylämäkeen.

Kasvu on jatkuvaa muutosta, joka on ihmisluonnon vastaista.

Hyvinvointi vähentää kasvuhaluja. Mitä turhaa muuttamaan, kun vanhakin toimii. Ei nyt muuteta, ettei tulos vaan muuttuisi. Raha tulee rahan luo. Ei muuteta mitään, ettei menetetä osinkoja ja tuloja. Mikään ei tue kasvukulttuuria ilman aitoa halua muuttaa asioita ja ympäröivää maailmaa.

Aika moni suunnittelee ja budjetoi kasvua. Melkein yhtä moni sanattomasti hyväksyy kasvun puuttumisen. Asioiden hyväksyminen johtaa kulttuurin muuttumiseen. Kasvamattomuudesta kasvaa hyväksytty asia. Aina löytyy selityksiä ulkopuolelta. Ihminen on riittävän älykäs löytämään vastauksia aina ympäristöstään.

Kasvun epäonnistuminen on aina vaikea asia omistajille ja yrityksen johdolle. Vaihdetaanko valmentajaa, suuntaa vai joukkuetta. Yleisin reaktio taitaa olla muutokset valmennustiimissä tai uusi tapa yrittää. Hassuinta on yrittää kuten enenkin, mutta odottaa erilaisia tuloksia. Se taitaakin olla myös tyhmyyden määritelmä.

Kasvussa kaikki menee jatkuvasti uusiksi. Organisaatio, työmäärä, tekijät ja tekeminen. Tehdään enemmän kuin ennen. Siitähän sana kasvu ponnistaakin. Eri tavalla tekemisestä ja erilaisista lopputuloksista.

Suomessa on mielestäni kahdenlaisia yrityksiä. Niitä, jotka eivät osaa kasvaa ja niitä jotka eivät oikeasti halua kasvaa. Ja sitten on pieni määrä urheita kasvajia. Hattu päästä heistä jokaiselle vaativassa lajissa.

Puhujilta puuttuu usein ainakin seuraavia kasvukulttuurin edellytyksiä:

  1. Johdon kannustimet kasvuun. Jos palkka on kiinteä, miksi ponnistella tavallista enemmän kasvun puolesta.
  2. Tulospohjainen palkkaus. Parhaat palkkiomallit sekä laskevat, että korottavat ansiota tuloksen mukaan.
  3. Miksi, mitä ja miten kasvetaan ja mitä jos ei kasveta?
  4. Kaupallinen johtaminen. Eri tavalla tekemistä ei synny, jos sitä ei osata tai haluta johtaa
  5. Sitoutuminen, usko ja asenne. On eri asia puhua kasvusta kuin näyttää erilaisia tuloksia.

+ Aito kasvukulttuuri, joka sisältää panostuksia, investoinnit, osaamisen ja suunnitelmallisen tekemisen kasvun puolesta.

On turha puhua kasvusta, jos sitä tukeva kasvukulttuuri ei elä yrityksen arjessa.

V

Lue Myös:

https://www.villetolvanen.com/fi/2019/04/16/kasvuhakkeri/

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.