Omistajataidot

31.05.2019 | Omistajuus | Ville Tolvanen

Omistajataidot

Mitä jos ajattelisi omistajuutta vastuullisena ammattina hallinnollisen olotilan sijaan? Mitkä taidot tekisivät omistajasta ammattilaisen. Jokainen omistaja haluaa onnistua vahtivuorollaan. Ohessa ajatuksia omistajataidoista. Tälläistä olisi hieno kehittää yhdessä. Mitä hyvältä omistajuudelta vaaditaan? Millaisia ovat tämän ja huomisen omistajataidot?

  1. Pelintekijä. Omistajat valitsevat yrityksen hallituksen ja sitä kautta avainhenkilöt, jotka synnyttävät yrityskulttuurin. Oikeat ihmiset bussissa mahdollistavat mitä tahansa.
  2. Strategi. Hyvällä omistajalla tulisi olla strategista näkemystä maailmasta, toimialasta, kilpailusta ja hyvän strategian valitsemisesta.
  3. Sijoittaja. Omistaja vastaa yrityksen rahoituksesta ja viime kädessä vaurastumisesta. Omistajan tulisi onnistua sijoittamaan oikein ja oikea-aikaisesti. Myös sijoittamatta jättäminen voi käydä kalliiksi.
  4. Yrittäjä. Omistajan tulisi ajatella kuten yrittäjä ja sananmukaisesti yrittää omistajuuden ohella. Omistaminen on omistautumista, joten puurtaminen, jatkuva oppiminen, riskinotto ja kehittäminen ovat yrittäjyyden kulmakiviä
  5. Psykologi. Hyvä pelisilmä, ihmistuntemus ja kiinnostus ihmisiä kohtaan auttaa löytämään oikeat ihmiset, ymmärtämään heidän vahvuuksiaan ja peluuttamaan oikeita henkilöitä oikeissa tehtävissä.

Omistajuus on paitsi liiketoimintaa, myös ihmisosaamista.

Kukaan ei voi olla vahvin ja osaavin kaikissa omistajataidoissa. Siksi lähipiiri, avainhenkilöt ja verkostomainen osaaminen korostuvat.

2030 –luvun isoin strateginen kysymys on älyn yhdistäminen osaksi inhimillisiä liiketoimintoja. Vaatimusten kasvaessa myös johtamismallien on muututtava. Tämä tarkoittaa käytännössä ketteriä verkostoja ja alustamaista ajattelua yritystoiminnan johtamisessa ja kehittämisessä. Sama ajattelumalli tarjoaa mahdollisuuden rakentaa omistajuuden ammattimaisen, mitattavan, läpinäkyvän ja kehittyvän osaamisprosessin.

Kuinka hyvin sinä omistat?

Lue Myös:

Omistaja jää yksin

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.