Kenen asia omistajuus on?

16.05.2019 | Omistajuus | Ville Tolvanen

Kenen asia omistajuus on?

Kuulen usein, että omistajuus on omistajien asia. Samalla perusteella nälkä on nälkäisten asia ja työttömyys työttömien asia. Omistajuudesta, kuten muistakaan asioista eivät ehkä ole kaikki yhdessä päättämässä, mutta menestyvä omistajuus on kaikkien yhteinen etu.

Omistajuus kuuluu ainakin yrittäjille, sijoittajille, omistajille, hallitusten jäsenille ja johtajille. Nämä ammattilaiset yhdessä asiakkaiden ja työntekijöiden kanssa vaikuttavat omistajuuden onnistumiseen. Siksi omistajuutta on syytä kehittää samalla tavalla kuin mitä tahansa.

Ei tiedetä, ei tullut mieleen, ei nähdä tarvetta.

Siinä yleisimmät vastaukset omistajilta jonkin hyvän omistajuuden elementin puuttumiseen. Useimmille meille pitkäjänteinen ajattelu on vaikeaa ja tuulilasissa on niin paljon murheita, ettei pidemmälle miettiminen tunnu relevantilta. Ihminen uskoo asioihin, joiden on nähnyt tai kuvittelee toimivan.

Pahinta omistajuudessa on jättää se omistajille tai ajatella se saavutettuna etuna tai hallinnollisena olotilana. On mahdotonta ajatella omistajuuden hyötyjen jatkuvan tai parantuvan ilman ammattimaista prosessia ja suunnitelmaa omistajuuden kehittämiseen. Onko sinulla toimiva omistajastrategia nyt ja huomenna? Ketä bussissasi istuu ja miten omistat arjessa? Näihin hyvällä omistajalla on hyvät vastaukset.

Omistajuus on abstraktio, joka ei suoraan kuulu kenellekään. ”Asialle ei ole asiakasta” koska se on usein määrittelemätön ja omistajan rooli yhtiössä on varsin vähäinen. Tietysti voi omistaa olematta mukana toiminnassa ja sijoittaminenkin on suositeltavaa. Silti yrittäjä, sijoittaja tai omistaja voisi odottaa yhtiöltä selkeää käsitystä omistajuudesta ja sen tavoitteista. Sitä kautta synnytetään kulttuuria ja yhtiön strategia.

Olen hämmentynyt siitä kiinnostuksesta ja kysynnän määrästä mitä lyhyt matka verkossa on aiheesta tuottanut. Asialle on selvästi tilausta ja se vaatii useiden eri osaajien työskentelyä yhdessä.

Rakentamalla parempaa huomista omistajuudelle teemme ison palveluksen jokaiselle suomalaiselle.

 

Lue Myös:

https://www.villetolvanen.com/fi/2019/05/07/omistajastrategia/

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.