Oppiva omistaja

08.05.2019 | Omistajuus | Ville Tolvanen

Oppiva omistaja

Missä, kuka ja miten päätetään miten omistajuus, hallituksen toiminta ja johtaminen kehittyy? Onko omistajuuden onnistuminen synonyymi firman kehitykselle? Firma kunnossa, kaikki kunnossa?

Oppiva omistajuus on arvovalinta. Valinnasta paistaa läpi omistajuuden arvopohja. Onko omistaminen omistautumista, olotila vai hallinnollinen asema. Vaihtoehtoja on useita, mutta valinnat, roolit, tekeminen ja tavoitteet olisi hyvä olla yrityksessä kaikkien tiedossa.

Oppiva omistajuus ponnistaa tietenkin omistamisen nykytilasta ja valittavasta omistajastrategiasta. Dokumentoidut valinnat ja suunnitelmat on syytä kommunikoida osana yrityksen strategiaa ja kulttuuria. Läpinäkyvä arvopohja, tavoitteet, toimintamalli ja arvolupaus on syytä viedä yhteiseksi viestiksi ja tekemiseksi. Vain yksi iso ME selkeänä joukkueena voi olla omistajuuden ajatus ja tavoite.

Suomessa yritysten omistajuus, hallituksen roolit ja toiminta tuntuu olevan sumupilvessä organisaatioiden katolla. Suurin osa kommunikaatiosta pysähtyy yrityksen organisaation ja johdon toimintaan. Omistajuus ja sen kehittäminen on kasvotonta tai piilotettu osaksi yhtiön taloudellista raportointia. Menestyvässä ja oppivassa omistajuudessa asiat voisivat olla toisinkin.

Vaikkapa Virginissä, Patagoniassa, Finlaysonissa, Kotipizzassa, Sini Tuotteessa ja Ponssessa kuten monissa muissakin omistajien arvopohja, tavoitteet ja kulttuuri ovat arjessa voimakkaasti läsnä. Oppiva omistajuus tähtää jatkuvaan yritystoiminnan kehittymissän ja omistamisen johtajuutena. Osa johtajuutta on aina itsearvointi, -reflektointi ja oppiminen.

Voisi sanoa, että oppiva omistaja sammaloidu osinkoihin, vaan kehittää itseään ja omistustaan intohimoisesti.

 

Lue Myös: https://www.villetolvanen.com/fi/2019/05/07/omistajastrategia/

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.