Omistajastrategia

07.05.2019 | Omistajuus | Ville Tolvanen

Omistajastrategia

Tarvitseeko yrittäjä tai omistaja oman strategian?

Omistajastrategia

Jos strategia on suunta, suunnitelma ja tiekartta kohti visiota määriteltynä aikana, tarvitseeko taitava omistaminen omansa? Vastaus löytyy ehkä pohtimalla hyvän suunnitelman anatomiaa.

Millainen on hyvä strategia? Olen kirjoittanut aiheesta lukemattomia kertoja. Ohessa uusin versio. Ammattimainen, järjestelmällinen ja suunnitelmallinen ja suunniteltu toiminta tekee yksinkertaisesti onnistumisesta todennäköisempää.

Haluaako omistaja onnistua?

Oman kokemukseni mukaan huoli epäonnistumisesta on omistajia eli omistautujia eniten kalvava pelko. Sama pätee hyviin yrittäjiin, johtajiin ja sijoittajiin.

Epäonnistumisen pelko saa yrittävän ylittämään tavoitteensa.

Millainen on hyvä omistajastrategia?

Riippumatta siitä, omistatko yksin vai yhdessä, hyvä omistajuus lähtee kysymyksistä vaikeimmasta, eli miksi omistamme. Omistajan perusteet lähentelevät yrityksen tarkoitusta, trendikästä ”purposea” eli vastausta kysymykseen mitä ja miksi edustamme arvojamme.

Kun miksi kirkastuu, on helpompaa vastata kysymyksiin mitä ja miten. Omistammeko yksin, pitkään, suoraan, ja kasvaako, kansainvälistyykö ja nouseeko yhtiön arvo. Ehkä omistajan strategia eroaa yrityksen strategiasta nimenomaan omistuksen tulevaisuuden, organisoinnin sekä tarkoituksen osalta. Ehkäpä hyvä omistajastrategia voi olla osa yrityksen strategiaa tai toisin päin.

Omistajastrategia luo pohjan yrityskulttuurille

Omistaja edustaa arvoja, arvomailmaa ja kulttuuria, joka luo perustan ja heijastuu yrityksen arkeen. Yrityksen ja omistajan kulttuuri näyttäytyy aina eniten yhtiön vaikeuksissa, miten reagoimme kun epäonnistumme, olemme erimielisiä tai muissa ongelmissa.

Omistajan vai yhtiön strategia ensin?

Olisi helppo sanoa omistajan, mutta luulen että on jopa helpompi katsoa ensin yhtiön tulevaa ja luoda sitten yhtiön menestymiselle edellytykset. Omistaja toimii hallituksen ja johdon kautta, siksipä yhtiön tarpeet määrittelevät myös omistajan toimintaa.

Aina voi aloittaa tyhjältä pöydältä ja katsoa, miten ideat resonoivat arjen kanssa, mutta suurin osa lähtee parantamaan nykyistä tai aloitettavaa tekemistä. Siksi järjestyksellä on vähemmän merkitystä kuin sillä, että on aidosti otettu aika ja vaiva pohtia omistajuus auki. Oman kokemukseni kirjatut tavoitteet omistamiselle ja johtamiselle vähentävät stressiä, lisäävät turvallisuuden tunnetta, auttavat kommunikoimaan ja jakamaan tavoitteita ja lisäävät onnistumisten mahdollisuutta. Omistajastrategialle on siis aikansa ja paikkansa.

Tarkoitus ei ole tehdä asioista vaikeita, vaan ajattelun kautta jopa hämmästyttävän helppoja.

 

Lue Myös:

https://www.villetolvanen.com/fi/2019/05/08/oppiva-omistaja/

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.