Totuuden jälkeinen aika

19.10.2018 | Lifestyle | Ville Tolvanen

Totuuden jälkeinen aika

Totuus on mennyt rikki. Enää ei voi luottaa mihinkään. Kaiken takana vaanii paha yhtiö, joka tietää sinusta kaiken ja myy sielusi saatanalle. Pirulla on kasvot. Sen nimi on naamakirja.

Perinteinen media on ryhtynyt ristiretkelle vaarallista, ”sosiaalista” mediaa vastaan. Valeuutiset, manipulointi, valehtelu ja vääristely tapahtuvat kaikki kaksisuuntaisissa viestintäalustoissa usein tietämättäsi. Uskallapa julkaista jotain ja Trollimeri vie henkilöllisyytesi, ajatuksesi ja ammattisi.

Samaan aikaan journalistinen media julkaisee lääkeyhtiöiden, elintarvike- ja juomateollisuuden satuja promootioista, joiden tarkoituksena on luoda tarpeita ja ohjata kulutusta. Hesari julkaisee ja tukee surutta ajatuksia punavihreästä kaupunkipolitiikasta Helsingissä, Kauppalehti toimii EK:n asiakaslehtenä ja kaikki muutkin harhautuvat edistämään, milloin mitäkin manipuloitua totuutta. Tiedän, koska olen usein mukana uutisia rakentamassa.

Sota sosiaalista mediaa vastaan ei perustu totuuden etsimiseen, vaan journalististen medioiden epätoivoiseen taisteluun talouden puolesta. Päätoimittajien suurin pelko on menettää taloudellinen pohja heidän monopolisoimastaan julkaisuista. Toimituksille totuus on heidän valitsemaansa heinää rajoitetussa keskusteluympäristössä.

Suomi on niin pieni maa, että olemme tottuneet konsensukseen, yhteen vallitsevaan totuuteen ja vähäiseen vuoropuheluun.

Paratiisi yksinvaltiaille, isoille korporaatioilla ja kaikille, joilla riittää rahaa ja aikaa pistää maan hallitus, etujärjestöt ja media rummuttamaan omaa etuaan. Totuudeksi kutsumamme prosessi on oikeasti harvojen päättäjien yhdessä sopima kansallinen agenda. Ajatuksista poikkeaminen tai keskustelun herättäminen tuomitaan häiriköinniksi ja toisintekijät pimeään sisäpiirien ulkopuolelle.

Pelottavinta median, vallankäytön ja politiikan establishmentille on vapaa, avoin ja rohkea keskustelu asioista, joissa mahdollisimman moni olisi mukana osallistumassa ja päättämässä.

Lopputulos saattaisi vähentää harvainvaltaa ja tehdä toimitusten vellihousuista tarpeettomia.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.