Yksin

31.12.2017 | Kasvu | Ville Tolvanen

Yksin

Tiedän olevani ajatusteni kanssa yksin ja siksi osittain väärässä. Taidan siltikin jatkaa valitsemaani avoimuuden, jakamisen ja yhdistämisen polkua.

Minusta ihmisen on tiedettävä enemmän kuin arjessa tarvitsee. Minusta jokaisen vastuulla on uudistua, välittää ajatuksia ja otettava vastaan epämiellyttävääkin palautetta. Jatkuva kasvun tie on paras vakuutus tulevaisuudelle ja heppoinen polku kohti suhteellista viisautta.

Kaikkea ei voi lukea lehdestä. Totuus ei asu naamakirjan uutisfiidissä. Tiedon jalostamiseen ja kehittämiseen tarvitaan muita ihmisiä. Siksi tarvitaan heimoutumista ja ajatuksia puolesta ja vastaan. Yhdessä ryhmässä voidaan avoimesti jakaa, kiistää ja jalostaa tiedosta parempaa.

Kollektiivinen oppiminen on sivistysyhteiskunnan perusta.

Opitaan porukalla ja toivotaan jokaisen hyötyvän jotain. Tai ainakin ohittavan yhden tai kaksi virhettä.

Ryhmässä on helppo testata omia ajatuksia, nähdä mikä toimii ja mihin ei kannata enää panostaa. Yksin kehittäminen on typerää ja lähes mahdotonta. Siilomainen toiminta tieteessä, yrityksissä ja yhteiskunnassa hidastaa kehittämistä ja maailman kehittymistä.

Elämä Suomessa on ollut jatkuvasti parempaa ainakin 500 vuotta. Olemme terveempiä, elämme pidempään ja meillä on enemmän mahdollisuuksia vaikuttaa omaan elämäämme kuin koskaan aikaisemmin. Viime vuosina osaksi elämäämme on tullut ”ihmisten internet.” Se on mahdollisuus kytkeytyä toisten ihmisten tekemiseen ja tehdä asioita yhdessä. Monen asian hoitaminen on helpompaa, nopeampaa ja luotettavampaa kuin koskaan aiemmin.

Kehittäminen ei onnistu koskaan ilman virheitä. Siksi myös niiden tekemiselle on luotava ketterä, nopea ja edullinen toimintaympäristö. Täydellistä tekemistä pinnistämällä ei koskaan synny parempaa uutta. Oikean polun löytäminen vaatii harjoitteita, joissa osa osuu välillä väkisinkin harhaan. Et yritä riittävästi, jos et epäonnistu välillä kunnolla.

Tulevaisuus on virheiden tekemisestä yhdessä opittujen asioiden summa.

Kenenkään ei kannata siiloutua omiin kupliinsa. Kenenkään ei tarvitse jäädä ajatuksineen yksin.  Siksi tietoa on tuotettava ja haastettava yhdessä. Jokaiselle on tarjottava mahdollisuus osallistua ja jokaista on rohkaistava oman äänensä löytämiseen. Yhdessä tekemisen sivutuotteena syntyy uutta menestystä, eikä kenenkään tarvitse ajatella tai kehittää yksin.

Hyvää uutta vuotta sinulle suuren palapelin merkittävin osa!

V

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.