Rautalankaa alustataloudesta

06.09.2017 | Kasvu | Ville Tolvanen

Rautalankaa alustataloudesta

Yritin osaltani valaista alustatalouden huikeita näkymiä rautalankamaisessa kirjoituksessani alustatalous. Olen elävä todiste avoimen ja verkostomaisen toimintamallin tuloksista niin henkilökohtaisesti kuin yritystasollakin.

Aika moni ymmärsi puheenvuoroni suljettujen ja tiukasti kontrolloitujen ekosysteemien ylistykseksi. On totta, että Apple, Microsoft, SAP jne. Pyörittävät verkostoja, jossa valta ja tulokset kotiutuvat pääosin heille. Kontrolloitu verkosto ei missään tapauksessa ole ainoa kuva alustaloudessa.

Olisiko taas niin, että insinöörisuomi tuijottaa alustataloudessa tekemisen sijaan teknologiaa? Sehän on täysin sivuseikka missä ja miten vaikuttajat kohtaavat? Tärkeintä on oivaltaa, miten kohtaamisia syntyy ja mitä arvoa ihmisten ja ajatusten törmäyttäminen synnyttää.

Itse katson alustatalouden tuovan keski-ajan kauppapaikat ja torit jokaisen taskuun. Elämä valuu pikku hiljaa osaksi sosiaalisia alustoja, ja syntyy ns. ”ihmisten internet” älykäs verkosto, joka synnyttää kauppaa, työtä, arvoa ja tietoa sitä jakaville.

Omissa ajatuksissani näen alustatalouden sankarina torikauppiaan, joka rakentaa itselleen seuraajakunnan naamakirjaan, palvelee kanta-asiakkaita ja kasvattaa suosiotaan kuin puoleista se kaikkein vihertävin. Minulle alustatalous ei ole kontrollia kävijöistä tai sisällöistä, vaan muurahaisen mahdollisuus elää metsän kuninkaiden keskellä.

Alustatalouden tehtävä on luoda ekosysteemistä elinkelpoisempi. Se tarkoittaa pientä, suurta, vanhaa ja uutta. Yksinkertaisesti parempaa asioiden järjestelyä tiedon avulla. Jokaisella on siihen mahdollisuus ja lupa yrittää. Parhaat ratkovat haasteensa ainakin hetkeksi työelämässä.

Tee työtä, jolla on sinulle tarkoitus. Kerro siitä ja aloita alustatalouden mahdollisuuksien kylväminen jo tänään. Se joka riittävästi kylvää myös taatusti aikanaan satoa korjaa.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Meri-Maija Marva
2017-09-06 11:36:51

Niin samaa mieltä Ville, terveiset Lemmenjoen Njurkkalahdesta Inarista, missä on aikaa miettiä👍

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.