Hallitus luo kulttuurin

15.08.2017 | Kasvu | Ville Tolvanen

Hallitus luo kulttuurin

Jokaista menestyvää yritystä johdetaan kulttuurin avulla. Yhteisön kulttuuri näkyy tavoitteiden asettamisessa, strategiassa, viestinnässä ja erityisesti ongelmatilanteiden ratkaisemisessa. Kulttuuri astuu kuvaan mukaan aina kun jotain odottamatonta tapahtuu.

Kuka vastaa menestyvän yrityskulttuurin luomisesta?

Helppo vastaus olisi sanoa yrityksen omistajat. Patruunat saavat sitä mitä tilaavat hyvässä ja pahassa. Toinen ääripää voisi olla henkilöstöstä ja yrityksen hengestä vastaavat asiantuntijat. Ei kulttuuri cociksella ja kesäjuhlilla rakennu. Kulttuuri ponnistaa yrityksen tavasta välittää ihmisistä, yrityksestä ja yhteisön jaetusta visiosta ja tehtävästä.

Hallitus voisi ottaa vastuulleen yrityksen kulttuurin kehittämisen. Hyvässä hallituksessa on mukana omistajien edustajien lisäksi ulkopuolisia asiantuntijoita ja johdon panos soveltuvin osin. Hyvä hallitus on toimivan johdon tukiryhmä ja koko yrityksen edun edustaja. Hyvä haltia siis kulttuurin rakentamiselle.

Hyvä hallitus luo strategialla suunnan, tarinan ja tehtävät organisaation onnistumiselle. Hyvä hallitus on valitun strategian takaaja, valitun suunnan edistäjä ja arjen johtamisen sparraaja. Hyvällä hallituksella on vähintäänkin rakentava vaikutus yrityksen kulttuuriin.

Menestyvä kulttuuri nostaa ihmisen arvon osaksi arkea ja liiketoimintaa. Menestyksen edellytys on tasapuolisuus, rehellisyys, avoimuus ja aktiivisuus sidosryhmien kesken. Hyvä hallitus tunnistaa kulttuurin liimana yhteisön asiakkaiden, tekijöiden ja omistajien välissä. Erinomaisia tuloksia syntyy tekemällä kulttuurista ymmärrettävä käsite, suunnittelemalla sen kehittymistä ja mittaamalla arjessa yrityksen oppimista.

Kulttuurin kehittäminen on avain yhteisön jatkuvaan oppimiseen. Oppiva organisaatio kehittyy ja parantaa tuloksiaan jatkuvasti. Kulttuuri on polku yhteisön kasvuun, joka omistajalle palautuu arvostuksena yrityksen kaikilla eri tasoilla.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.