Edelläkävijät

07.01.2017 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Edelläkävijät

Mitä edelläkävijät tekevät arjessa toisin?

Ovatko he tulevassa eläviä hörhöjä, joilla ei ole aikomustakaan osallistua muutosten johtamiseen ja uusien ratkaisujen rakentamiseen? Vai juppeja, jotka innostuvat jokaisesta uudesta asiasta unohtaen ihmisten, kulttuurien ja organisaatioiden johtamisen haasteet. Vai käyvätkö edellä omistajat ja johtajat, jotka uupumatta parantavat toimintaansa tulevaisuuden turvaamiseksi.

Kuulin syksyllä Philip Aminoffin esityksen heidän omistamisen ja johtamisen kulttuurista. Hengästyttävän upea tarina. Ei ole sattumaa, että Veho, Helvar ja muut yritykset ovat pysyneet kiinni sekä ajassa että markkinoissa. Omistaja on tehnyt todellakin muutakin kuin odotellut osinkojen kilahtamista kassaan. Jäin pohtimaan menestyksen salaisuutta. Päädyin oivaltamaan jatkuvan, jopa vainoharhaisen kehittämisen kulttuurin ja riittävät panostukset kehittämiseen.

Investoimalla riittävästi tulevaan pysytään kiinni ajassa ja markkinassa.

Kaikki haluavat nähdä itsensä edelläkävijänä

Moni kuvaa itsensä tulevaisuuden toimittajana, liiketoiminnan parantajana tai menestyksen matkaoppaana. Mikä erottaa todelliset ja relevantit edelläkävijät ennustavista hörhöistä ja innostuvista hypettäjistä?

Halu ja kyky oppia uutta ja implementoida sitä osaksi yritystoiminnan arkea.

Edelläkävijyys minulle tarkoittaa kiinnostusta löytää uusia mahdollisuuksia, punnita tarkasti niiden sopivuutta ja ajoitusta sekä kehittää vanhaa jatkuvasti. Hyvän vertailukohdan edelläkävijyydestä voisi hakea autoteollisuudesta. Uusia malleja tuotetaan yhä nopeammin markkinoille, samalla verkostoidutaan jopa kilpailijoiden kanssa, etsitään parempia ratkaisuja ja markkinoidaan raivokkaasti oma tarinaa ja tulevaisuutta.

Edelläkävijyys edellyttää halua ja kykyä sietää epävarmuutta ja hylätä toimivia ratkaisuja. Tähän suurin osa suomalaisista taitaa olla liian pelokkaita. Emme uskalla luopua vanhasta ennen kuin varmistamme uuden toimivuuden. Mutta autoteollisuudessakin tehdään jatkuvasti kalliitakin virheitä. Niiden tekeminen on edelläkävijyyden edellytys.

Hyvät ja toimivatkin ratkaisut väistyvät uusien ja parempien edestä.

Nyrkit taskussa tanssivat ja polvia myöten maata kyntevät omistajat ovat aikansa lapsia ja ympäristönsä maalitauluja. Murrokset markkinoissa tulevat pääosin toimialojen ulkopuolelta. Joku haluaa rahasi ja näkee paremman tavan tuottaa tuloksia. Siksi jopa vainoharhainen edelläkävijyys on yritystoiminnan, omistamisen ja tulevaisuuden paras henkivakuutus.

Varmistamalla yrityksen kyky nähdä riittävästi eteenpäin ja sen ympärille pysytään kiinni ajassa ja asiakkaissa. Pidä huolta, että yritykselläsi on oikeat ihmiset bussissa oikeilla paikoilla. Tekemällä jatkuvasti toisin ja pelottaviakin ratkaisuja, saatat ansaita edelläkävijän halutun statuksen ympäristösi silmissä.

Se on ainoa tapa olla aidosti edelläkävijä.

Päiväkirjani verkossa lähestyy itselleni utopista tuhannen kirjoituksen merkkipaalua. 200 kohdalla ajattelin nelinumeroisen olevan mahdottomuus. Ehkä määrä on korvannut laadun. Silti halu viestiä, jakaa ja terapoida on saanut jatkamaan. Väkisinkin sanat tulevat valmiiksi ja ”teos” muotoutuu tietyn aikakauden merkiksi. Muutamaa vaille aletaan olla valmiita.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.