Design

11.12.2016 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Design
Tunnustan uskoni erinomaiseen muotoiluun. Hyvä design erottelee jyvät akanoista ja menestyjät tavallisista. Ainoa syy aikaisempaan vaikenemiseeni on epäusko suomalaisten asiakasyritysten kykyyn ostaa ja tunnistaa hyvän muotoilun merkitys. Puhetta aiheen tiimoilta riittää, mutta todelliset taidonnäytteet ovat vähissä. Pidetään siis rima katossa heti alusta alkaen.
 
Tulevana vuonna 2017 digitalistitkin ottavat kantaa hyvää muotoiluun, käyttäjäkokemukseen ja suunnitteluun. On uskomatonta, kuinka vähän Suomessa nähdään kivijalkoja, tiloja ja loistavia käyttäjäkokemuksia yhdistäviä ratkaisuja, vaikka kuljemme kaikki naama kiinni näytöissä ympäri kaupunkia. Siilot ja huomion puute estävät aidosti holistisen muotoilun syntymisen.
 
Tosin rimakin tuntuu usein olevan lattiassa yrityksen brändiväreissä ja samankaltaisissa valoissa eri tiloissa.
 
Miksi digitalistit haluavat koskettaa muotoilun parempaa huomista? Verkkoliiketoiminnassa visuaalisuus, käyttäjäkokemus ja palvelumuotoilu ovat kaikki kaikessa. Loppujen lopuksi liiketuloksen ratkaisee designin onnistuminen.
 
1. Design on löydettävyyttä. Hyvin muotoiltu, otsikoitu ja visualisoitu sisältö on paras tie hyvään hakukoneoptimointiin. Googlekin tykkää hyvistä ja elävistä kuvista. Huonosti muotoiltu sisältö on mutinaa tuulessa ilman kohtaamisia elävien käyttäjien kanssa.
 
2. Design on kiinnostavuutta. Kuvat, otsikot ja elämykset ratkaisevat hetkessä kaikkien sisältöjen arvon. Huono muotoilu estää sisällön leviämisen ja siihen tutustumisen. Kaikki tutkimukset verkossa puoltavat erinomaista muotoilua. Miten ihmeessä joku vielä paketoi asiansa mainosmaisiin yritysblogeihin? Ihmisten internet on vaikutteita, vaikuttajia ja vaikuttavia kohtaamisia varten.
 
3. Design on konversiota. Kuinka moni selailun aloittaneesta päätyy maksamaan tuotteesta tai palvelustasi? Kuinka paljon liikennettä tulee maaliin asti? Hyvä design auttaa konversion parantamisessa. Osto- ja asiakaskokemus ratkaisee. Kuka vielä luulee kaupan verkossa olevan hyvä verkkokauppa?
 
Asiakaskokemus on dialogia arjesssa ja ostamisen juhlassa. Miten ihmeessä luulet vielä pelkällä rautalankakaupalla rahasi tekevän jatkossa?
 
4. Design on arvostusta. Sano mikä tahansa aidosti arvostettu brändi ja huomaa heidän olevan hyvä muotoilemaan niin palveluita, myymälöitä kuin verkkoakin. Toki vaihteluväli on iso ja huonollakin muotoilulla voi pärjätä, mutta aidosti hyvä tuntuvat olevan hyviä monessa eri asiassa. Kuka sinun muotoilua ja asiakaskokemusta johtaa? Ovatko kumppanisi aidosti hyviä hoitamaan holistisen muotoilun haastetta?
 
5. Design on liiketoimintaa. Leipälajini ”yritysmuotoilu” yhdistää suunnan (strategia) arjen johtamiseen ja asiakaskokemukseen. Tarkastelemalla yrityksiä kolmiulotteisesti ja varmistamalla strategian jalkautuminen tarinan, ilmeen ja toiminnan kautta arkeen tehdään aidosti positiivisia kierteitä. Kiinnostus, liikevaihto, kannattavuus ja asiakastyytyväisyys kasvaa yhtäaikaisesti. Yrityksestä tulee parempi. Kaikki lähtee koko yritystoiminnan paremmasta muotoilusta – otetaan enemmän ja parempaa irti samasta liikeideasta. Jokaisella on tilaa parantaa omaa yritystään. Vain laiskat ja arrogantit jättävät parannukset tekemättä.
Hyvä yritys on elävä teos ajassa ja asiakkaiden mielissä.

Design ratkaisee osaltaan yritystoimintasi arvon, arvostuksen ja tuloksen. 

Harva osaa, uskaltaa ja ymmärtää kokonaisvaltaisen muotoilun merkityksen yrityksen tuloksen synnyttämisessä ja arvon kasvattamisessa. Uskon silti, että nyt on aika yhdistää asiakaskokemukseen huolella kohtaamiset lihassa ja verkossa. On korkea aika näyttää enemmän kuin väittää hyvästä designista. Siksi etsimmekin Digitalist Design Forum kumppania vuodelle 2017.
Viedään taas suomalaista osaamista pari pikseliä yhdessä eteenpäin.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.