Vetoketju

07.06.2016 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Vetoketju

Hyvä yhteistyö on nerokas kuin vetoketju. Kaksi erillistä kappaletta liitetään yhteen lähes saumattomalla tavalla. Suhde kestää vetoa yhteen ja erilleen. Rajapinta on tiivis ja parhaimmillaan lähes näkymätön. Tarvittaessa kappaleet on helppo erottaa ja saattaa yhteen kerta toisensa jälkeen.

Saumattomuus vaatii toisen kappaleen tarpeiden, toimintamallien ja arjen tuntemusta. Liittäminen vaatii omien arvojen, rajapintojen ja tuotteiden tuotteistamista muiden malleihin täydellisesti sopivaksi. Karmeinta on kahden toisiinsa sopimattomien kappaleiden yritys liittää yhdeksi. Huonosti muotoillut kappaleet sopivat huonosti yhteen ja hiertävät arjessa.

Aika harvoin Suomessa näkee saumattomia arkeen sopivia palveluita. Terveysyritykset tuputtavat hoitoja ja hoitomalleja pääosin terveessä arjessa eläville ihmisille. Hoitopalvelujen kiinnostus rajoittuu niiden hetkellisiin tarpeisiin. Lääkäripalveluiden tuputtaminen kertoo pelkästään tuotantolähtöisyydestä. Halutaan kertoa omasta tekemisestä, osaamista ja ratkaisuista maksajan toiveista piittaamatta. Parasta terveyttä arjessa olisi lääkäripalveluiden loputon karttaminen. Siitä arvosta olisin valmis maksamaan lähes mitä tahansa.

Pankit pyytävät surutta käymään heidän asioihinsa tutustumassa. Tarjolla on tuotetietoa ja esitteitä heidän palveluistaan. Vaurastumisen neuvoa kysyttäessä kieli menee keskelle suuta ja keskustelu varovaiseksi. Ymmärrettävästi riskit kantaa sijoittaja, mutta mitä arvoa on saunamajurilla joka lukee saunan sääntöjä suoraan seuran seinältä? Eikö kohtaamisella pitäisi olla jokin muukin arvo kuin tiedon siirtäminen tai tuotteisiin tutustuminen?

Mainostoimisto myy luovia ideoita ja parempaa markkinointia. Suurin osa näistä luovuuden jättiläisistä lähestyy asiakasta kylmästi kertomalla itse tai buukkaajan kautta, että nyt olisi hyvä syy tavata. Toimisto haluaa kertoa ideansa ja ajatuksensa asiakkaan liiketoiminnasta usein asiaan tutustumatta tai asiakkaan arjen haasteita ymmärtämättä. Hoito tiedetään ja sitä halutaan tarjota potilaan tarpeista piittaamatta.

IT-ala keksii asiakkaille ahkerasti uusia tarpeita, joita järjestelmillä voidaan ratkaista. Suurin osa suomalaisista ei ole vieläkään toipunut ERP-järjestelmien implementaatiosta syntyneistä traumoista. Silti pitäisi olla matkalla markkinointia automatisoimaan, pilveen ja somen kautta internetin iättömyyteen. IT-alan perinne tuntuu olevan vahvasti se, että ostetaan lisenssit, harjoitetaan järjestelmän käyttö ja jätetään tarvittavat toimintamallit ja prosessit muuttamatta. Epäonnistumista paikataan uudella järjestelmähankkeella, jossa jätetään taas toiminnalliset muutokset tekemättä.

Kipuilen itsekin täydellisen vetoketjun rakentamista Villen ja maailman välille. Parhaat tulokset ovat syntyneet tunnistamalla oikea aika ja paikka muutokselle ja paneutumalla tarvittaviin muutoksiin ja niiden toteuttamiseen riittävällä ajalla ja vaivalla. Muutosta on turha yrittää jos asiakas ei itse siihen ilmoita olevansa valmis. Turha hoitaa potilasta, joka ei tautia tai oireita tunnista. Vasta parempaan arkeen ja parantumiseen sitoutuva potilas ja hyvin rakennettu hoitotiimi yhdessä onnistuvat edistämään terveyttä. Sairauksien poistaminen on yksi asia, mutta terveyden edistäminen vaatii monen asian ja rajapintojen täydellisen yhteistyön. Onnistunut arki ja kehittäminen asuu oikeissa kappaleissa ja niiden väliin rakennetuissa vetoketjuissa.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.