Ajan ruhtinas

28.03.2016 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Ajan ruhtinas

Mihin aikasi menee? Mitä saat aikaiseksi ja teetkö niitä asioita, joita haluaisit tehdä.

Pohdin usein työn, käytetyn ajan ja tuotosten suhdetta. Kannattiko aikaa käyttää ja mitä saatiin aikaiseksi. Ja mitä tästä ajasta ja tekemisestä jää jäljelle. Tekeminen on sukua tarkoitukselle ja suurempi ideologia syy tarttua haalareihin heti aamusta.

Aika, tekeminen ja tuottavuus ovat lähisukulaisia. Aikavarkaita, tekosyitä ja tekemätöntä aikaa löytyy meidän jokaisen kalenterista. Perustelemme saamattomuutta muulla työllä ja tekemätöntä mahdottomaksi. Mihinkään ei ole aikaa keskittyä, vaikka omissa käsissämme on aikaa enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

Ajan ja tuottavuuden äiti on suunnitelmallisuus. Visio, pitkän aikavälin tavoitteet, toimintasuunnitelma ja mittarit. Harva suostuu omia asioitaan määrittämään niin laadussa ja kuin määrässäkin. Harva laittanee viikkonsa tehtävien tuottavuuden ja sitä kautta tärkeyden mukaan järjestykseen. Aika usein lähdemme laahaamaan työnantajan määrittelemässä tahdissa. Kellon mukaan töihin, viikkopalaveriin ja lounaan kautta kohti tuottavuutta.

Mitä isompi yksikkö, sitä vaikeampaa ja kalliimpaa saada aikaiseksi. Silti yksi ihminen voi halutessaan tehdä enemmän kuin kymmenen. Toisaalta yhdenkään on vaikea olla osa mitään suurempaa mikäli tusina ei suostu jakamaan tavoitteita ja tekemistä. Jokaisen ajan ja tuottavuuden takana on suurempi suunnitelma yhteisestä ponnistuksesta.

Ala oma aikasi ruthinaaksi. Lopeta tekosyyt ja ohita turhat palaverit. Ryhdy rakentamaan päivästäsi parempaa ja viikosta katedraalia. Viikkoja ketjuttamalla viet itseäsi parempaa ja synnytät hyvän olon impeuriumin. Lomat tuntuvat turhilta mutta ansaituilta mestaroidessasi elämääsi melan veto kerrallaan kohti parempaa. Mikä muu ”syy” sinua estää kuin haluttomuutesi tunnustaa herruutesi ajasta?

Olet aikasi ruhtinas. Käytä siis kaikki valtasi hallitsijan vastuullisella tavalla.

#TGIM

ps. Pohdin lähtisiköhän @aittamaki tekemään digitalist periscopea mun kanssa tuottavuudesta ja ajanhallinnasta? olispa kivaa.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.