Virta

09.10.2015 | Blogi | Ville Tolvanen

Virta

Yritän näyttää enemmän kuin väittää asioita parhaani mukaan.

Miten vaikutetaan verkossa, kuinka rakennetaan yhteisöllistä liiketoimintaa, miten sanat, tekemiset, sisällöt ja brändit kohtaavat digiaikana. Uskon yhdessä oppimisen ajatteluun. Osaaminen menee parhaiten eteenpäin asioita avoimesti jakamalla ja välittämällä.

Kehittämisessä uskon erilaisten näkemysten luomiseen ja jakamiseen. Yksi huutaa mainontaa, toinen sisältömarkkinointia ja kolmas sosiaalista mediaa. Kohinan keskeltä jokaisen brändin tai sellaiseksi haluavan pitäisi pystyä luomaan oma uskonsa. Mikä on yritykselle, sen kulttuurille ja tekemiselle paras tapa vaikuttaa?

Aina välillä hämmennyn brändiosaamisen tilasta Suomessa. En ymmärrä miksi markkinointiviestinnän viikolla (”luova ala”) 90% ständeistä sisälsi kyniä, karkkeja ja esitteitä. En ymmärrä mitä lisäarvoa niillä luotiin ”markkinoinnin päättäjille.” En ymmärrä alalla vellovaa keskustelua mainonnan, markkinointiviestinnän, somen ja sisältömarkkinoinnin välillä. Pidän keskustelun sisältöä täysin merkityksettömänä.

Mitä väliä on tavoittaako brändi käyttäjän journalismin, omien sisältöjen, mainonnan vai somen keskustelujen kautta? Ei mitään väliä, kunhan tavoitteet toteutuvat ja brändiä palvotaan. Mutta kuinka monella suomalaisella brändillä voisi aidosti sanovan olevan sitä vahvasti suosittelevia ja eläviä faneja? Aika harvalla. Aika harva pystyy aidosti luomaan edes Novitan tai Varustelekan kaltaista yhteisöä luomaan sisältöjä ja elämään brändin seurassa.

Brändäytyminen eli erottuminen on hidas prosessi ja paljon työtä sekä kohtaamisia vaativa prosessi. Hyvä tapa rakentaa ja luoda parempaa brändiä on tehdä vähintään yksi erottuva asia päivässä. Hyvä sisältö, mainos, viesti tai teko joka erottuu ja kantautuu kohderyhmissä. Hyvää brändiä johtaa brändin päätoimittaja, jolla on ymmärrys, prosessit ja kanavat kunnossa. Asioita syntyy ja tuloksia piisaa. Brändi elää jatkuvaa positiivista kierrettä.

Brändin rakentaminen ei lähde irtoideoiden ostamisesta mainostoimistosta. Ei edes brändiajattelun ulkoistamisesta siitä ymmärtävälle kumppanille. Brändin rakentaminen ei synny logojen ja värien valinnasta. Brändi alkaa oman kilpailukyvyn ja –edun ymmärtämisestä ja kirkastamisesta.

Hyvä brändi tarvitsee perustakseen tehtävän tai merkityksen miksi ja ketä varten se on olemassa. Kiteytetty missio on usein myös hyvä asiakaslupaus. Brändin rakentaminen lähtee valitun merkityksen visualisoimisesta ja viestimisestä jatkuvasti valituissa kanavissa. On elettävä tehtävää, luotava sisältöjä omiin, ansaittuihin ja maksettuihin medioihin ja palveltava asiakkaita ja sellaiseksi haluavia.

Parhaiten brändäytyvän viestinnän on kautta aikojen osanneet mielestäni maailmanluokan aikakausilehdet. GQ, Monocle, National Geography, Vogue jne. Ne ovat aina visuaalisesti tuoreita, erottuvia ja julkaistut mainokset ja sisällöt täydentävät toisiaan. Käyttäjille syntyy virta kosketuksia ja viestintää, joka kantaa, erottuu ja kiinnostaa. Mikä aikakausilehti sinä olisit?

Suurin osa aikakausilehdistä on valitettavasti hukannut itsensä kokonaan digiympäristössä. Kun verkko vaatii New York Timesin tapaan sisältöjen parantamista, on suurin osa medioista harhautunut heikentämisen ja kadotuksen tielle. Aito brändiosaaminen taitaa yhä olla maailmassa suhteellisen harvinaista.

En ymmärrä miksi jokainen brändi ei tavoittele parasta mahdollista mediakokemusta. Tyylikästä, raportoivaa, kuratoivaa ja vaikuttavaa dialogia asiasta kiinnostuneiden kanssa. En ymmärrä pirstaleista sisältöjen, kuvien ja logojen sekamelskaa, jota maustetaan mainonnalla ja muka markkinoinniksi kutsutaan. Ei pirstaleisesta tuputtamisesta brändiä synny. Tunnettuutta ja onnistumistakin voi olla, mutta harvoin aitoa brändiarvoa.

Digiaikana kuka tai mikä tahansa voi rakentaa itsestään maailmanluokan brändin. Tarvitaan kirkastus, toistoa, rohkeus erottua, prosessit ja halu avoimesti raportoida brändin elämää. Mahdollisuuksien ja rahan mukaan voi valita oikeita kanavia ja metelin määrää. Sillisalaattia syöttämällä ei koskaan synny asiaan aitoa pihviä.

Aidot brändit ovat seurattuja, arvostettuja, kiitettyjä ja vihattuja. Miksi tehdä asioita sinnepäin kun jokaisella on varaa ja mahdollisuus puristaa asiastaan timantteja?

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.