Anarkia

01.10.2015 | Blogi | Ville Tolvanen

Anarkia

Avoin viestintäkulttuuri kasvattaa yrityksesi arvoa.

Alastomuus on pelottava asia. Eniten tunnumme pelkäävän kontrollin menettämistä yhteisön maineesta. Ikään kuin rehellisen avoimuuden ainoa lopputulos olisi aina puhdas anarkia.

Luottamus hyvä, kontrolli paras on puhdasta stalinismia. Luotamme toisiimme, työntekijöihin ja asiakkaisiimme, mutta kaikkea on pystyttävä silti vartioimaan tasapäistämällä vähintäänkin työ, arvo ja osaaminen työaikoihin, -paikalle ja kaikkia yhteisesti estäviin sääntöihin. Samoin muiden kuin mitaleilla koristeltujen viestintäkenraalien on syytä vaieta yhteisistä asioista.

Erityisesti puhun avoimuudesta ja rohkeudesta avautua viestimään ja rakentamaan yhteisön mainetta avoimesti verkossa. Ei palkata viestintäjohtajaa pitämään huolta, ettei kukaan yhtään tiedä mitään, koska vartioitu totuus lukee ainoastaan yrityksen ilmoitustaululla verkossa.

Ei ajatella ettei henkilöstö, asiakkaat ja kumppanit osaa viestiä oikealla tavalla vaan koulutetaan kaikki rakentamaan yrityksen mainetta. Yhtiön mainetta ei voi keksiä eikä johtaa, vaan ainoastaan rakentaa aktiivisesti ja parhaansa mukaan.

Palkataan yhteisöön ihmisiä, joiden tehtävä on rakentaa yhtiöstä maineikas.

Aina kun kerron siitä, ettei viestin lähettäjä saisi sensuroida sisältöä kohderyhmän puolesta, nousee käsi anarkian puolesta. Kontrollin täydellinen menettäminen tarkoittaa täydellisen anarkian syntymistä. Mitäpä jos anarkian sijaan syntyisikin kiinnostavaa ja henkilökohtaista viestintää yrityksen arjesta, tekemisestä ja osaamisesta? Mitä jos avoimuus olisikin merkittävä mahdollisuus aidosti saada viestimme kiinnostaviksi ja aidosti läpi.

Hyvä strategia on tarina, jonka kertoo ilomielin kilpailijoille

Ei kaikkea voi kertoa, ajattelet. Mikä aidosti on asia mitä ei voi kertoa? Jälleen kerran, mikä on pahinta mitä voi tapahtua? Ainoa paha asia, joka voi tapahtua on se, että ei tapahdu yhtään mitään. Viestintä jää vaikuttamatta.

Olemme uskomattoman tuotantolähtöisiä Suomessa viestinnässäkin. Mittaamme lähetettyjen viestien ja julkaisujen määrää, emmekä niiden vaikutusta. Enemmistöllä sisältömarkkinointia harjoittavista yrityksistä ei ole minkäänlaista strategiaa sisältöön ja sen levittämiseen. Keisareilta on kalsarit hukassa.

Mitä jos avoimuus viestinnässä haastaisi viestinnän kouluttamaan kaikki yhteisön suurlähtettiläiksi? Mitäpä jos avoimuus olisikin suuri mahdollisuus ja avokeittiö uusi tapa tehdä yhteistyötä asiakkaiden kanssa. Vähän on hävittävää, mutta aika paljon saavutettavaa. Kasvavassa kohinassa kontrolloituja tiedotteita kaipa harva jos kukaan. Tilalle kasvaa ihmisten internet ja avoin viestintäkulttuuri. Vain avautumalla aitouteen voit olla näkyvä samaan aikaan somessa, hakukoneissa, ja omissa sekä ansaituissa medioissa.

Vain aktiivinen ja avoin viestintä luo yhteisöllesi arvoa.

MTV Digitalist Future Media Forum 2015 luotaa median murrosta ja tulevaisuutta 21.10.2015 Helsingissä.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Timo Nisula
2015-10-01 03:52:28

Jatkaisin Ville tuohon, että äärettömän arvokasta (ehkä jopa arvokkaampaa) olisi saada luotua myös samanlainen avoin viestintä loppukäyttäjiltä. Parhaimmillaan avoin vuorovaikutus asiakkaan ja kuluttajan kanssa sekä sitouttaa, että tekee yrityksen tuotteista tai palvelusta briljantinkirkkaan verrattuna muihin. Myös yhtiön saama info on totuudenmukainen, eikä tilasto.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2015-10-05 13:41:58

Totta! avasit kiinnostavan aiheen - mikä on loppukäyttäjän vastuu ja mahdollisuus vaikuttaa vuorovaikutuksen laatuun? olisko sharingiscaring -tässäkin?! V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Timo Nisula
2015-10-09 06:11:02

Jep, facebook ei ole vastaus tähän, vaan oman heimon rakentaminen yhdessä palvelun/tuotteiden käyttäjien kanssa, jolloin saadaan aito suora yhteys. On työn alla meillä!!! #Sharingcaring

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ritva Laukkanen
2015-10-01 05:18:31

Kiitos, Ville, kirjoituksistasi. En ole digiosaaja. Innostunut kyllä! En ole markkinoija, en yrittäjä. Kiinnostunut kyllä! Mutta... avoin? Sitä kyllä olen ja olen aina ollut.

Kiitos kirjoituksistasi. Ne ovat positiivisia, avoimia ja tärkeitä. Minullekin.

On ihanaa olla eläkeope ja lukea hyviä tekstejä, jotka ovat täyttä asiaa. Kiitos!

Ps. Edelleen olisin kiinnostunut kaltaisteni digioppimisesta. Siitä loppupäästä.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.