Joulukortti

13.03.2015 | Blogi | Ville Tolvanen

Joulukortti

Kannustan asiakkaitani rohkeasti luomaan uutta. Silti kerron heille aina, että muutoksilla on usein ikävä tapa epäonnistua.

Muutoshankkeiden virheet tehdään lähes poikkeuksetta niiden alussa. Tavoitteiden, sisältöjen ja toimintamallien määrittelyyn on panostettava reilusti. Muuten tahtoo syntyä jotakin täydellisen tai toimivan sijaan.

Ihmisten kanssa yhdessä tekeminen ei ole yksinkertaista. Erilaiset valmiudet, kokemukset, odotukset ja luonteenpiirteet on sovitettava yhdeksi asioiden onnistumiseksi. Minulle juuri yhteisen tavoitetilan luominen on ollut koko kaksitoistavuotisen konsulttiurani haastavin tehtävä. On sekä vaativaa, kiinnostavaa, turhauttavaa että vaikeaa saada ihmiset haluamaan samaa uutta asiaa jota ei vielä ole olemassa.

Ai miksikö otsikossa lukee joulukortti? Kerron esimerkin joulukortin suunnittelusta ja toteuttamisesta. Esimerkki on yksinkertainen, mutta kuvaa hyvin haasteita eri sidosryhmien välillä.

Asiakas A haluaa itselleen joulukortin. Usein kysymys on vieläpä ”Seasonal Greetings” poliittisesti korrektista muistamisesta verkossa ja livenä. Asialla tuppaa olemaan kiire, eikä budjettiakaan ole jäljellä. Asiakas briiffaa hankkeen puhelimessa. Tehkää meille joulukortti. Asiakas ajattelee saavansa pörssiyhtiölle tyypillisen idean revontulineen ja tähtineen.

Mitä joulukortin suunnittelijat näkevät tehtävässä? Joulua rakastava juniori haluaa tehdä joulusta ja kortista itsensä näköisen. Hänen mielestään ikuinen punainen ja ”niin nähty” sininen on korvattava harmaan, valkoisen ja hopean yhdistelmällä. Hän haluaa ja puhuu siitä mikä hänen päässään on trendikästä juuri nyt.

Pitkän uran ideoiden ja visuaalisuuden parissa tehnyt suunnittelija haluaa tehdä erottuvan ja täydellisen joulukortin. Hänen mielessään suurin osa joulukorteista on epäonnistuneita eikä hänen pöydältään saisi sellaista lähteä. Hän haluaa tehdä täydellistä ja varata siihen koko yhteisön kuukaudeksi.

Asiakas haluaa firman näköisen ja turvallisen joulukortin postiin hyvissä ajoin ennen joulua. Kortti ei saa erottua liikaa eikä siitä saa tulla liikaa puhetta. Espanjalaiset eivät pitäneet viime vuoden kortista eikä nyt saisi tulla taas moitteita asiasta.

Hankkeen projektipäällikkö jännittää joulukortin syntymistä ajallaan ja annetussa budjetissa. Raha ei millään riitä luovan johtajan ajatuksiin erottuvasta ja täydellisestä tekemisestä, juniorin ideat kuulostava liian radikaaleilta eikä rahaa ja aikaa ole hukattavissa. Lopulta usein vääntöjen jälkeen asiakkaalle saadaan versio jota suunnittelijat vihaavat ja asiakas pitää ihan kohtuullisena. Projektin jälkeen hankkeesta vitsaillaan, että olisi pitänyt aloittaa syyskuussa tämäkin hanke.

Uuden luomisen matkaan on turha lähteä ennenkuin tavoitteet, ideat, sisällöt ja tekeminen on huolella määritelty. Muuten tulee keskivertaista tai vähintäänkin yllätyksiä matkan varrella.

Kehitin yritysmuotoilun ajattelumallin konkretisoimaan uuden ja muutoksen tekemisen tarpeita. Huomasin urallani ihmisten näkevän ja painottavan aivan eri asioita. Tarvitaan mahdollisimman konkreettinen, selkeä, kolmiulotteinen malli uuden luomiselle. Tämä pätee niin verkossa kuin arjessakin.

Ilman selkeitä tavoitteita ja yhteistä näkemystä ennen hankkeen aloittamista ei voi syntyä täydellistä onnistumista.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.