Oman elämänsä Uber

04.02.2015 | Blogi | Ville Tolvanen

Oman elämänsä Uber

Oletko ajanut Uberillä? Ymmärrätkö mitä aika, paikka, matka, maksu, kuljettaja jne. tiedon integroiminen yksinkertaiseksi asiakaskokemukseksi tekee asiakaskokemukselle? Se mullistaa sen.

On aivan sama tulee tuleeko Uberista Suomessa suuri vai pieni. Merkittävän asia on se, että se mullistaa logistiikan toimialaa.

Se pakottaa alan kaikki vanhat toimijat kehittymään ja pohtimaan asioita uudella tavalla.

Uber voimaannuttaa maksajan valitsemaan palvelutason, hinnan ja lisäpalvelut. Uberin aikakaudella taksi tai kuljetukset eivät mene väärään paikkaan. Ne tulevat itse sinne missä sinä olet.

Uber ei ole yksin. Samanlaisia murroksellisia palveluita rakentavat mm. Spotify, Evernote, Airbnb ja monet muut. Oletko sinä toimialasi Uber? Oletko pohtinut mitä mobiliteetin, big datan, sijainnin ja avoimen asiakaspalvelun yhdistäminen tarkoittaisi liiketoiminnallesi? Parahduksesi ei sitä täällä tarvita on tarpeeton. Joku tekee sen alallasi joka tapauksessa.

Digitalisaatio leviää kuin vesi kellarissa.

Puhun tänään Microsoftin päätapahtumassa Suomessa heti Taavi Heikkilän jälkeen. Mietin mitä Taavi pohtii S-ryhmän sähköisestä kivijalasta. Arvailen mitä hänellä on mielessään digitalisaation vaikutuksesta kaupan, palveluiden ja asiakastiedon yhdistämisessä.

Uskon, että kauppaa ja palveluita johdetaan tulevaisuudessa juuri asiakastiedon avulla.

Kaiken keskellä asiakasomistaja ja hänen hallitsemansa tiedot itsellään käytössä olevasta rahasta (pankki), rahanarvoisista etuuksista (bonukset) ja mahdollisuuksista (fyysiset ja sähköiset kauppapaikat) Haluaisin käyttää heti aikaa pohtimalla miten kuluttaja voisi navigoida kauppaan tai sen sisällä. Jo tälläkin hetkellä parhaat kauppakonseptit antavat kuluttajan päättää ostaa kaupasta mukaan, kotiin vai johonkin muuhun osoitteeseen.

Tieto, teknologia ja osittainen ymmärryskin on jo olemassa.

Vaikeaa on kulttuurin, organisaation ja liiketoimintamallien uudistaminen.

Teleoperaattoreilla meni yli kymmenen vuotta yhdistää asiakaskohtainen päätelaite- ja liittymätieto. Vieläkin on matkaa siihen että yhdellä soitolla saisi kaiken tarvitsemansa itselleen, asuntoonsa ja yritykseensä. Liian paljon siiloja tiedon välillä ja haluttomuutta palvella yhden kokemuksen periaatteella. Pian Uberin kaltaiset kuljettavat mitä tahansa ruoan, ruusujen ja rekkojen välillä. Pienet, ketterät ja kiinnostuneet ovat omien liiketoimintojensa Ubereita.

Viisi vuotta on lyhyt aika kulttuurin ja liiketoiminnan uusimiselle.

Suomalainen digikoti syntyi jo. Tänne on myyty jo yli 2 miljoonaa tablettia. Yksinkertaisten päätelaitteiden, palveluiden ja loistavien asiakaskokemusten aika on jo täällä. Googlen sanoin olemme nähneet alle prosentin verkon mahdollisuuksista. Vaikka kaiken rinnalle tuleekin digitaalinen vaihtoehto ei kaikki muu lopu eikä kaikki toimi verkossa.

Muistetaan että suomalaisella on enemmän aikaa, rahaa ja mahdollisuuksia kuluttaa kuin koskaan aikaisemmin. Voittajat ottavat asiakkaansa kaikissa asiakkaan valitsemissa tilanteissa ja kanavissa odotukset ylittävällä asiakaskokemuksella.

Hienoa elää ajassa jolloin palveluistakin kasvaa Suomessakin jopa yllättävän hyviä.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

kirsi ki
2015-02-04 06:47:46

Superisti on ihmisten matka tiedon ja teknologian yhteisellä tiellä alkanut. Se rytmi, jolla ihminen yksilönä ja kansakuntana tuota evoluution väylää kulkee, kiihtyy eksponentiaalisesti. Muutoksen kasvu voi olla vakio, määrällisesti kasvu on kuitenkin kiihtyvää. Überlapsilla on edessään ABC & He tulevat tekemään digitalisuudesta ja ties mistä muusta loistavan rengin elämäänsä!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Jari Sutinen
2015-02-04 12:28:03

"Uberin aikakaudella taksi tai kuljetukset eivät mene väärään paikkaan. Ne tulevat itse sinne missä sinä olet."

No mihin ihmeeseen se taksi on sitten ennen tullut ja mikä on siinä on tullut ellei taksi itse????? Ja kyllä se kyyti pitää välillä tilata paikalle. Ei se aina voi olla valmiina siellä missä minä olen.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.