Maine

15.01.2015 | Markkinointi | Ville Tolvanen

Maine

Mainetta ei voi mainostaa.

Se on paljon markkinointiviestintää syvällisempi asia. Maineikkuus vaatii markkinointia enemmän. On kerrottava jatkuvasti kiinnostavaa yritystarinaa, käyttäydyttävä kiinnostavasti, tehtävä rohkeita avauksia ja herätettävä tunteita. Juuri tälläistä on paljon puhuttu yrityksen mediamainen käyttäytyminen.

Yrityksen omistajan ja johdon tulisi haluta olla vielä mainettaankin parempi. Ei siten, että juhlapäivinä puhutaan hienoista saavutuksista ja arki on pelkkää sähellystä, vaan siten että tapaamalla yrityksen edustajia pääsee sanomaan, ettei ollenkaan arvannut yrityksen tekevän näin kiinnostavia asioita.

Mysteereissä ei arvonluonnin näkökulmasta ole mitään mielenkiintoista.

Avoimuus on uusi öljy, jonka aalloilla kannattaa ratsastaa. Avautumalla viestimään saat täyden potentiaalin irti yrityksen mahdollisuuksista. Vaikenemalla rajaat mahdollisuuksiasi aivan turhaan.

Mitä maineikas aidosti tarkoittaa? Olet aidosti brändi kun tunnistat seuraavia asioita toiminnassasi.

1. Yrityksesi tunnistetaan laajasti eikä sitä sekoiteta mahdollisesti muihin samalla nimellä toimiviin tahoihin.
2. Yrityksesi toiminta herättää kiinnostusta ammattilaisissa ja saat huomiota erilaisissa medioissa
3. Saat runsaasti työhakemuksia
4. Toimintasi ärsyttää ja sinusta liikkuu huhuja, jotka eivät pidä paikkaansa.
5. Kilpailijat kopioivat toimintamallejasi

Et ole brändi jos et jaa mielipiteitä.

Kaikkea kaikille yritykset ovat keskimääräisiä latteuksia, jotka ovat hyödykkeitä paremman puutteessa brändien sijaan. Suomessa on pärjännyt vähemmälläkin. Pienillä rajatuilla markkinoilla on pärjännyt pelkällä myynnilläkin asiakkaiden tuntiessa huonosti markkinoita ja vaihtoehtoja

Miksi mainetta on rakennettava eikä suojeltava?

Maineikkuus nostaa yrityksen arvoa

Voit aina miettiä olisitko yrityskaupassa ostaja vai ostettava. Mitä tapahtuisi jos toimintasi fuusioitaisi pahimman kilpailijasi kanssa? Kenen maine jäisi eloon? Mainetta on vaikea mitata. Paras mittari menestykselle on se että maineesi on myytävissä hinnalla eteenpäin. Joku muukin arvostaa mainettasi niin paljon että haluaa sen rahalla itselleen.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Antti Sipilä
2015-01-15 06:42:00

Hyvää asiaa taas. Kohta 4. on mun suosikki :)

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Jouni Heinonen
2015-01-15 14:21:12

Hyvin kiteytetty maineen ydin. Olen kuitenkin sitä mieltä, ettei maineen mittaaminen ole mitenkään vaikeata. Menetelmiä on paljon. Ja myös mittareita. Toisaalta kyllä hyvää mainetta pitää myös osata suojella. Siinä hyvät kriisiviestintävalmiudet ja maineriskien ymmärtäminen ovat keskiössä.

Jostain syystä jotkut tahot täällä Härmässä pyrkivät väittämään, että maineenhallinta tai sen johtaminen olisivat jotenkin stattista ja vain maineen suojeluun kohdistuvaa toimintaa. Höpönlöpö! Strateginen maineen johtaminen on proaktiivista, avointa ja kaikki yrityksen sidosryhmät huomoivaa toimintaa. Hyvän maineen kaava on yhtä yksinkertainen kuin rockin peruskaava: tee hyvä tuote tai palvelu ja kommunikoi siitä niin, että muutkin ymmärtävät.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2015-01-16 04:15:56

Jouni, Kiitos kommentistasi. Mietin tätä kirjoittaessani että pitäisikö tässä mainita ohimennen kiitokset "mainemiehelle" joka on tehnyt kovasti ja hyvää työtä asian hyväksi.

Hyvin kiteytit maineen johtamisen. Ehkäpä pitäisi juuri maineenhallinnan sijaan puhua maineen johtamisesta? Molemmat ovat sopivat ristiriitaisia. V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.