Verkosta arvoverkostoihin

26.11.2014 | Kasvu | Ville Tolvanen

Verkosta arvoverkostoihin

Sosiaalisessa mediassa on mielestäni kysymys ihmisten verkottumisesta profiilien, ideoiden ja aiheiden kautta toisiinsa. Digiaika synnyttää verkon päälle ihmisten verkostoja. Sosiaalinen media voi sanana olla jopa harhaanjohtava. Sosiaalisuudessa ei ole kysymys pälpättämisestä ja seuranpidosta vaan vuorovaikutuksesta ja arvonluonnista toisten vaikuttajien kanssa.

Sosiaalinen tapa kommunikoida on jo kaikkialla missä informaatio on elintärkeää. Kriisitilanteissa, sodankäynnissä, politiikassa ja journalismissa.

Missä valta siellä sosiaalinen media. Jos tieto on valtaa ja data uusi liiketoiminnan öljy, milloin näemme yritysten muuttavan toimintakulttuuriaan uuteen maailmanjärjestykseen?

Odotan yritysten ja yhteisöjen arvioivan uudelleen asiakkaansa. Käyttäjistä tulee tilaajia vaikkapa Niken urheiluvarusteille verkkokaupan asiakkuuksien kautta, medioiden ja palveluiden tilaajista synnytetään aitoja asiakkuuksia. Mitä jos mediayhtiöllä ei olisikaan katselijoita, tilaajia ja käyttäjiä vaan asiakkuuksia joiden arvoa, kasvua ja kehitystä voitaisiin suoraan mitata?

Näen valtavia ja realistisia mahdollisuuksia sosiaalisten liiketoimintamallien rakentamiseen. Olen niin innostunut markkinoinnin, myynnin, asiakaspalvelun ja sosiaalisen vaikuttamisen integroinnista, että olen ajatellut tehdä Digitalisteista avokeittiö-esimerkin toimintamalleihin. Älä väitä vaan näytä. Katsotaan syntyykö Microsoftin Dynamics –alustasta meille ratkaisu uudenlaisen toimintakulttuurin rakentamiseen. Parempaa, kohdistetumpaa ja harkitumpaa viestintää ja asiointi eri sidosryhmien kautta. Markkinapaikka tekijöille, näkijöille, kehittäjille ja ostajille.

Esimerkkinä vaikkapa Pöllölaakson ylpeys MTV. Piirtämällä kanavien ja kohderyhmien sijaan mediaverkoston (ns. MTV Networks) saadaan aikaiseksi valtava mediakone eri kanavissa, tilanteissa ja eri mediamuotojen kuluttajina. Valtava lihatiski suomalaista kuluttamista ja sen tulevaisuutta. Sosiaalisen median aikakautena lihatiskin kokonaisvahvuus on melkein yksittäistä leikkelettä tai salamipätkää arvokkaampaa. Kysymys kuuluukin pitäisikö lineaarisen television katseljiat, verkkovierailijat, verkossa osallistuvat ja tulevaisuudesssa kuluttajapalveluita ostavat konvertoida katsojien sijaan asiakkuuksiksi?

Mitäpä jos jokainen kuluttaja olisi pelkän median kuluttamisen sijaan sen todellinen asiakas Finnairin tapaan. Jokainen osoite ja katsoja voisi räätälöidä itselleen sopivan palvelutason, olla vuorovaikutuksessa mediatapahtumissa ja koostaa itselleen makoisan mediaelämyksen.

Mitäpä jos katkojen, ohjelmayhteistyön ja muun näkyvyyden rinnalla maikkarilta saisi älykästä, räätälöityä ja vuorovaikutteista markkinointia yksi tai miljoona kuluttaja kerrallaan? Voisiko verkoston kautta välittää ja myydä suoraan muidenkin palveluita digiaikana? Jos Op-Pohjola haluaa sairaalan, miksei media kasvaisi megafonista markkinapaikaksi?

Sosiaaliset liiketoimintamallit ja digiaika integroivat yritysten markkinoinnin, myynnin ja verkkopalvelut yhtenäiseksi asiakaskokemukseksi.

Pidän sanasta sähköinen kivijalka. Se tarkoittaa asiakkuuksia, palveluita, asiakaspalvelua, myyntiä ja markkinointia sähköisessä toimintaympäristössä. Aika on valmis ja työkalut kypsiä. Odotellaan johdon heräämistä aidosti rohkeiden ratkaisujen rakentamiseen.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.