Vapaus on suurin mahdollisuus

24.10.2014 | Blogi | Ville Tolvanen

Vapaus on suurin mahdollisuus

Kohtaan usein digitalisoitumisen murroksista huolestuneita ihmisiä. Muutos pelottaa ja uuden kohtaaminen jännittää. Lähes kaiken on sanottu päättyvän ja vanhan poistuvan päiväjärjestyksestä. Jääkö tänne enää mitään jäljelle?

Kaikkea tulee olemaan enemmän. Älyä, tietoa, osaamista ja mahdollisuuksia. Jokaisella on taskussaan oma lähetin. Kaikki kodit ja konttorit ovat jo älytiloja. Aikaa, mahdollisuuksia ja uutta syntyy rajattomasti. Maailma paranee päivä kerrallaan.

Mitä me suomalaiset sitten pelkäämme? Kontrollin menettämistä. Olemme tottuneet rakentamaan hyvinvointimme kontrollin ympärille. Kun kiellämme kuluttajalta tiedon reseptilääkkeen vaikutuksista, ajattelemme etteivät he Googlea käytä tai vieraita kieliä ymmärrä. Estämme alkoholista puhumisen ja vaivaannutamme tietoa janoavia muuttamaan asetuksia selaimissa. Julkistamme uutisia suomalaisten halusta ostaa nimenomaan suomalaisilta verkkokaupoilta. Aivan kuin juuri suomalaisuus verkkokaupassa olisi kilpailuetu. Aivan kuten käytämme kotimaisia autoja, kelloja, vaatteita ja elektroniikkaa. Höpöhöpö.

Tietoa ei voi määräyksillä hallita. Osaamista ei voi ylhäältä johtaa eikä rajoituksilla rakentaa hyvinvointia. Hyvinvointivaltio Suomen lainsäädäntö on yksi paremman yhteiskunnan esteistä. Et äänestä verkossa, et muuten tee työtä näin, etkä varsinkaan kerää rahaa verkossa. Pysy siellä 70-luvulla josta sosialismista ammentava hyvinvointiyhteiskunnan ihanne tuntuu ponnistavan.

Digitalisoituminen kiihdyttää globalisaatiota ja avaa uusia mahdollisuuksia. Samalla se tuo amerikkalaiset mediayhtiöt markkinoillemme, avaavat kuluttajille mahdollisuuden kuunnella Radio Monte Carloa halutessaan, asioida, oppia ja ostaa mistä haluavat. Se on mahdollisuuksien maailma, jota ei kontrollilla kahlita. Se on meidän suomalaisten paras mahdollisuus menestyä nyt ja tulevaisuudessa.

Olemme digibarometrin mukaan erinomaisen sähköisiä, mutta kivikautisia mahdollisuuksien soveltamisen parissa. Vika on viimeisen osaajan periaatteessa ja tasapäistämisessä. Vaaleissa ei voi äänestää puhelimella ennen kuin kaikilla on samat lähtökohta. Mitä jos annettaisiin mahdollisuus niille, jotka jo osaavat vanhan rinnalle ja annettaisiin ajan hoitaa osaamisongelmat?

Se mitä todella ihmettelen on eri alojen johtajien halu kaksin käsin väittää vanhan maailman olevan ainoa oikea totuus. Nämä Itsenäisyyspäivänä silmänsä kostuttavat ja omassa mielessään vapautta kunnioittavat suuruudet ajattelevat sen saavutetun ja taaksejääneen vapauden olevan ainoa oikea. Eivät uskalla katsoa vapautta silmiin ja olla itsenäisiä maailmanlaajuisesti.

Firmakin myydään sankarillisesti jos vaan saadaan kaupaksi. Itsenäisyys on vapautta päättää omista asioista, miksi et soveltaisi samaa vapautta asiakkaillesi? Lopeta organisaatiosi, liiketoimintasi ja asiakkaittesi estäminen. Anna heidän päättää mitä, missä ja miten arvoa syntyy. Kilpaile heidän jaetusta ajasta, huomiosta, rakkaudesta ja rahoistaan. Miksi turhaan pelkäät vapautta, jonka päälle olet arvosi, isänmaallisuutesi ja elämäsi rakentanut?

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Timo Nisula
2014-10-24 05:39:33

Tämän tekstin ostan täysin, Pelko ohjaa tekojamme, kun oikeasti meidän pitäisi pelätä sitä minkä jätämme tekemättä ja näkemättä.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Satu Kivistö
2014-10-24 06:25:31

Erinomaista ajattelua! Itse menisin vielä pidemmällekin Villen ajatuksessa: "Mitä jos annettaisiin mahdollisuus niille, jotka jo osaavat vanhan rinnalle ja annettaisiin ajan hoitaa osaamisongelmat?" En jättäisi osaamisongelmia ajan harteille, vaan lähtisin aktiivisesti opastamaan, kouluttamaan ja jakamaan ilosanomaa edistyksestä.

Kiitos Ville taas energisoivista ajatuksistasi!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Risto Luttinen
2014-10-24 11:40:08

Kyllä tuo kirjoituksesi panee miettimään.
Tuo edellinen kannanotto, pelko ohjaa tekojamme on totta.
Vanhakantainen ajattelu vallitsee edelleen yhteiskunnassamme ja johtajat / päättäjät kuin myös tavallinen kansa eivät halua minkään turvallisen muuttuvan. Kuitenkin muutos on ainut mikä vuoren varmasti tapahtuu. Mitä tulee kansainvälistymiseen, niin ihmiset eripuolilla maailmaa ovat sunnilleen samanlaisia kuin me suomalaisetkin. Kulttuureissa on toki eroja.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Sakari Sainio
2014-10-24 17:59:27

Tämä kyllä haastaa...

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.