Ilmiö verkossa

23.10.2014 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Ilmiö verkossa

Sain mielenkiintoisen tarjouspyynnön. Mahdollinen asiakas kysyi minulta miten voisin auttaa heitä luomaan globaalin ilmiön verkossa. Kihelmöivän mielenkiintoinen haaste. Tunnistan parhaimman tien menestykseen olevan ilmiön rakentamisen. On saatava ympäristö, aiheesta ja asiasta kiinnostuneet mukaan asian edistämiseen. On löydettävä toimintamalleja, jossa yritys ja idea näyttäytyy huomattavasti kokoaan suurempana. Tarvitaan digiajan strategista osaamista ja markkinointia.

Yritän toiminnallani osoittaa olevani arjessa tekijä. Pyrin julkaisemaan jotakin työhöni liittyvää joka päivä. Toimin mediamaisesti omassa ammatissani ja mikroyrityksessäni. Silti onnistuminen ilmiön rakentamisessa lähtee tavallista paremmasta ideasta ja sen ympärille rakennettavasta strategiasta. On ymmärrettävä Simon Sinekin sanoin miksi olemme kiinnostava, mitä edustamme ja rakennamme ja miten asiakas pystyy tuotteitamme tai palveluitamme hyödyntämään.

Dia03

Paras tapa luoda ideasta yhteisö on rakentaa ideologia. Aika moni maailman parhaista brändeistä perustuu ideologiaan. Tunnistamme Virginin, Ikean, Ryanairin tai vaikkapa Applen taustalla vaikuttavan ideologian. Tiedämme heti mitä, kenelle, miten he asiakkaitaan palvelevat. Kannattaa tarkistaan Virginin yhteisöstrategia ja kuinka nerokkaasti he käyttävät Richard Bransonia impeuriumin kasvoina. RedBullin tavoin myös Virgin on media.

Strategian kirkastamisen jälkeen on tunnistettava oikeat osoitteet ja paikat yhteisön rakentamiselle. Tehdäänkö sisältöpohjainen palvelu, yhteisö, klubi vai yrityksen kotisivuille rakennettava alasivusto. Miten pärjäämme Googlessa ja mihin suurempaan kokonaisuuteen asiamme ja ideamme liittyy? Haluammeko olla osa toimialan kehittämistä vai asiakasyhteisö, jossa kumppanit, potentiaalit ja asiakkaat yhdessä muodostavat sisältöpohjaisen ekosysteemin? Lähtökohtaisesti yrityksen on itse omistettava yhteisönsä, mutta voi olla parempi luoda ideapohjainen osoite ja maali Googlelle yrityssivustojen sijaan. Ihmiset ja ideat ovat yrityksiä huomattavasti kiinnostavampia ja helpommin seurattavia.

Yhteisön elinvoimaisuus vaatii paljon sisältöä ja asiaa. Sitä ei kannata yrittää luoda erikseen vaan paremminkin avata yrityksen kulttuuria avoimelle vuorovaikutukselle. Viemällä yrityksen johdon ja asiantuntijoiden viestinnän, vaikuttamisen, kouluttamisen, markkinoinnin ja asiakaspalvelun osaksi yhteisöä saavutetaan valtava määrä näkyvyyttä ja vaikuttavuutta verkossa. Siirtymällä avokeittiökulttuuriin voitetaan enemmän huomiota, uskottavuutta ja kiinnostusta yrityksen osaamiselle.

Yrityksen on löydettävä toimivat tavat levittää sanomaansa verkossa. Tämä ei onnistu pelkästään mainostamalla vaan yrityksen on käyttäydyttävä kiinnostavalla tavalla. Tarvitaan hyviä ideoita, kampanjoita, vuorovaikutusta ja verkkokäyttäjien apua ilmiön leviämiseen. Yrityksen on unohdettava itsensä ja omistauduttava asiallaan, ideologialleen ja asiakkailleen. Tämä vaatii hyviä ihmisiä ja intohimoa. On ymmärrettävä yrityksen rooli tulevaisuuden rakentajana ja koko oman toimialansa kehittäjänä. Pienikin voi olla suuri ryhtyessään ajamaan parempaa tulevaisuutta koko toimialalle. Usein ilmiön luonnissa onnistuvat uudistavatkin koko toimialansa. Uber saa perinteisetkin taksit ja järjestelmät pohtimaan omaa lisäarvoaan ja tulevaisuutta. Airbnb, Evernote, Salesforce jne. uudistavat koko toimialan ajattelua palvelukokemuksesta.

Suurin haaste onnistumiselle ja jatkuvalle kehittämiselle on pula osaavista tekijöistä ja digiajan markkinoinnin johtamisesta. Suomessa tuntuu olevan huutava pula niin näkijöistä kuin strategisen markkinoinnin osaajista ja tekijöistä. Kaiken edellä mainitun tulisi integroitua yrityksen arkeen, johtamiseen ja tekemiseen. Yrityskulttuurin tulisi ymmärtää ja tunnustaa avoimuuden ja altistumisen merkitys yrityksen menestyksen ja tulevaisuuden rakentamisessa.

Silti aikaa on runsaasti ja hyvin ehtii aloittaa milloin tahansa. Kannattaa muistaa, että pienikin voi olla suuri olemalla rohkea, ketterä, joustava ja avoin. Isoissa rakenteissa on paljon voimaa, mutta niiden mullistaminen on usein mahdotonta. Pieni voi olla suurin vaikuttaja rakentamalla itseään merkittävämpiä vaikutuksia.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Janne Lepistö
2014-10-24 06:51:41

Mielenkiintoinen keissi. Saitko asiakkaan?

Mikäli kyllä, olisi mielenkiintoista kuulla käytännön esimerkkinä ja toteutuskuvauksena miten globaalin ilmiön luominen asiakkaalle konkreettisesti tapahtui, miten se onnistui ja millaista lisäarvoa (jollain mittarilla mitattuna) asiakas sillä saavutti?

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Markku Vierula
2014-10-31 12:13:29

Me likes! Vielä reunahuomautuksena, että tämä syvyys ja laajuus, jonka tässä esille nostat, on se laajakulma, josta puhun, kun itse puhun integraatiosta. Heitit jossain, että integroidun markkinointiviestinnän aika on ohi. IMC:llä (varsinkin jos sillä tarkoitetaan organisaatiosta ulospäin lähetettävää viestintää) on tottakai rootelinsa kokonaisuudessa. Mutta sen(kin) pitää perustua ideologiaan, joka on yrityksen kaiken toiminnan ydin.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.