Pelaa  vahvuuksillasi

03.05.2014 | Blogi | Ville Tolvanen

Pelaa  vahvuuksillasi

Kerta toisensa jälkeen kuulemme tarinoita Hyypiästä, Riihilahdesta ja Selänteestä kuinka he ovat menestyneet huolimatta siitä, etteivät teknisesti tai taidoillaan ole alansa parhaita. Tiedostamme etteivät suosituimmat rock-tähdet ole ollenkaan parhaita laulajia tai muusikoita. Laulukilpailuissakin koulutetut musiikin ammattilaiset tahtovat tippua kyydistä hyvissä ajoin.

Parhaiten menestynevät he, jotka oivaltavat vahtuutensa ja laittavat mahdollisuutensa palvelemaan itseään.

Käännä valokeila menestyneistä idoleista hetkeksi itseesi. Aloita ensin vaikeammasta näkökulmasta. Mitä työkaverisi, ystäväsi tai asiakkaasi pitäisivät vahvuuksinasi? Miksi he ostavat sinut, ajatuksesi tai palveluksesi? Johtuuko se sinusta tai palvelusta? Perustellaanko kanssasi asiointi siitä syntyvään arvoon vai mielihyvään? Arvaan usein ympäristön motivaattoreiden poikkeavan suuresti siitä mitä itse kuvittelemme.

Mitä itse pidät vahvuuksinasi? Millä kilpailet ja ennen kaikkea miten erotut joukostasi? Tätäkin kannattaa happotestata jos ei muuten niin ainakin itsetutkiskelun vuoksi.

Kävin taannoin hauskan keskustelun headhunterin kanssa. Hän kertoi uudesta konseptista, jossa ammattilaisista rakennetaan nimettömiä ”pelaajakortteja” joita sitten markkinoidaan avoimesti yrityksille. Innostuin asiasta kuten niin monesta muustakin. Sanoin, että no minähän voisin olla vaikka sopiva markkinointijohtajaksi. Vastaus kuului, että eihän se ole mahdollista. Kysyin siihen, että miten niin ei ole mahdollista? No kun olet niin kuuluisa. Minä siihen, että olen yrittänyt näyttää blogillani ja Digitalistilla mitä kaikkea verkossa voi tehdä jne. että eikö nämä ole hyviä referenssejä? Mainitsisit muutaman muun vastaavan. HH siihen, että ei sua kukaan palkkaa kun olet tollanen. Kevyt harmitus, mutta hymyissä suin.

Miten voisit happotestata omaa kilpailukykyäsi? Ensin sinun on silti tunnistettava, mitä maailma toiminnassasi näkee. En itsekkään tiedä näkevätkö ihmiset visionäärin, hullun, myyntimiehen, markkinointi-ihmisen, strategiakonsultin vai itsekkään leipäpapin. Haluaisin varmaan että vaikuttajan, mutta pelkään että enemmänkin markkinointimiehen. Työtä riittää.

Yksi malli happotestaukseen hatusta:

 

Ammattikuntasi. Miten pärjäät suhteessa muihin toimitusjohtajiin, konsultteihin, tuotepäälliköihin tai vastaaviin? Jos vertaan itseäni muihin konsultteihin, en taatusti ole perinteisillä liikkeen johdon konsultoinnin mittareilla uskottavin enkä erottuvin.

Sosiaalinen pääoma. Kuinka tunnettu olet alallasi? Pelaatko maakuntaa, maa vai maailman liigaa? Onko verkostosi koolla ja laadulla väliä? Sanotaan, että viisi läheisintä ihmistä ympärilläsi määrittelevät kuka itse olet. Itsestäni tuntuu että olen äänessä liikaakin. Pitäisikö minun vain puhua ja kirjoittaa ammatikseni? Tuskin olen kummassakaan riittävän hyvä.

Erikoistaidot. Miten erotut ammattikunnassasi? Osaatko myös maalata, visertää, laulaa tai esitelmöidä? Palaako sinussa liekki, joka yhdistettynä ammattiisi tekee sinusta ainutlaatuisen? Itselläni palaa vahva liekki vaikuttaa ja parantaa maailmaa, luoda uusia yrityksiä ja tehdä uusia asioita. Kenelle se olisi kiinnostavaa? Aika harvalle tuntuu olevan.

Luovat yhdistelmät. Oletko rohkeasti kukkahattutäti tai kylähullu? Uskallatko erottua joukosta? Olen joskus sanonut että katsokaapa Michael Monroen esiintymistä ilman ääntä. Mies antaa yhdessä musiikkikappaleesta seuraaville enemmän kuin pieni atomivoimala. Eikä todellakaan tule rennosti ilman yritystä uusi musiikkikaan.

Uravisio. Mihin haluat päätyä vuosikymmenen tai kahden kuluttua? Aloita jotain mikä vie kohti unelmaasi. Aikaa ei todellakaan kannata tuhlata koska tulevasta ei koskaan tiedä. Aloita siis hulluimpienkin ideoiden toteuttaminen tänään. Lämpimät onnittelut Tuukalle (Temonen) bassojen tuhoamisesta.

Omana totuutenani tiedän kilpailevani kokemuksella, harjoitetulla kyvyllä synnyttää näkemystä ja intohimoisella otteella tekemiseeni. Kenelle siitä olisi eniten hyötyä ja missä muodossa? Henkilökohtaisen SWOT-analyysin aika on heti tänään eikä huomenna.

Synteesinä voisi kai ajatella, että jos haluaisin pärjätä parhaiten niin kannattaisi erottua puhuvana, vaikuttavana, innostuvana ja energisenä asioiden markkinoijana. Tai sitten siirtyä opettajaksi. Molempi parempi, mutta tärkeintä on että teet sitä mitä rakastat. Vain rakkaudesta voi syntyä uutta elämää ja uusia menestystarinoita. Ole uskollinen itsellesi ja vahvuuksillesi.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Tommi Hermunen (@TommiHermunen)
2014-05-03 11:08:19

"Tärkeintä on että teet sitä mitä rakastat."

...vaiko sittenkin, että rakastat sitä mitä teet?

Rakkaus ei ole tunne. Rakkaus on tekoja. Erityisesti silloin, kun asioita tehdään rakkaudesta lajiin. Lauantaiterveiset toimistolta <3

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

tuomas kiiski
2014-05-03 14:35:04

Moi Ville, kuis hurisee? Hyvä kirjoitus ja todella toivon että olisin lukenu vastaavaa 14v sitten kun valmistuin koulusta. Istun tässä sumpilla sauvojen kanssa jalka paketissa ja mietin että onko edes järkee mennä perjantain duunihaastatteluun (product launch manager at Chicago Mercantile Exchange) kun kerrankin saamassa kenkää (Barclays lopettaa raaka-aine kaupan) ja saamassa 8 vuoden paskan lapioimisesta jonkinlaisen korvauksen. Ja oikeasti eka kysymys haastattelussa olis kuinka paljon saa lomaa että pääsee Chamonixiin laskee 8-)

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Johanna Kontkanen
2014-05-04 12:02:42

Hei Ville

Hyvä keskustelun avaus. Puhuimme juuri Riinan kanssa aiheesta. Miten henkilöbrändin näkökulmasta voi arvioida brändin vahvuutta ja varoja eli ns. brand assets.

Me näemme, että henkilökohtainen swot on kuin brändin vahvuuden mittaus. Kuvaa tilannetta tietyssä hetkessä ja tietyllä markkinalla. Oleellista ei ole meidän näkemyksen mukaan listata vahvuuksia attribuutien muodossa vaan suhteessa johonkin tilanteeseen.

Erilaiset persoonallisuus- ja motivaatiotekijöiden analyysit kuvaavat hyvin brändin varoja. Täydennettynä tuolla sidosryhmäreflektoinnilla tästä saadaan hyvä kuva brändin mahdollisuuksista.

Keskustelu jatkukoon!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Daniel Schildt
2014-05-04 12:33:48

Kiitos, tämä laittoi ajattelemaan.

Monesti tuntuu että kun on on jatkuvasti pyrkinyt laajentamaan osaamista (turhankin) moneen suuntaan, samalla on unohtunut selkeästi määritellä omat vahvuutensa myytävässä muodossa. Yleisosaajille kun ei useinkaan ole tarvetta, vaan ihmiset palkataan toteuttamaan jotain tiettyä roolia.
(Roolikeskeisen palkkauksen järkevyydestä voidaan sitten keskustella joku toinen kerta…)

Vaikka käsityskyky olisikin jatkuvasti laajempi, on vaikeaa asettua takaisin säilykepurkin kokoiseen (kannella suljettuun) rasiaan, toteuttamaan pientä palastaan sokeripalasta. Riittämättömyyden tunne, kun ymmärtää mitä pitäisi tehdä, mutta ei siihen yksin kykene. Kaikkea olennaista ja tarpeellista kun ei yksittäinen ihminen yksin tiedä tai osaa. Ainakaan ilman ihmisiä joiden kanssa asioita opetella ja tehdä, yhdessä.

Sellaista se, tietokeskeisen elämä. Ainakin välillä.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Merja Haverinen
2014-05-05 07:41:06

Olen näitä samoja asioita pohtinut viime aikoina, työnhaussa kun olen. Omien vahvuuksien löytäminen ei ole itsestään selvää ja niitä joutuu jumppaamaan esiin monella eri tavalla. Yllättävän työlästä! Toisaalta tämä on hyvin antoisaa ja selkeyttää mielikuvaa omasta itsestä ja siitä, mihin pystyy. Samalla se avaa uusia mahdollisuuksia, kun luottamus omiin kykyihin kasvaa.
Harmi, että useimmille tämä pysähtymisen paikka tulee vasta silloin, kun edessä on töiden löytämisen pakkorako. Moniko työssäkäyvä ehtii/muistaa pohtia vahvuuksiaan ja käyttää niitä paremmin hyväkseen omissa töissään? Vaikka se juuri toisi lisää mielekkyyttä ja innostusta työrutiineihin.
Pohtikaa, ihmiset, mihin tähtäätte. Vaikkapa happotestin avulla.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.