Tappio on tavallisinta

13.04.2014 | Kasvu | Ville Tolvanen

Tappio on tavallisinta

Tiedäthän sen varoittelijan. Ihmisen lähelläsi, joka jarruttelee ajatuksiasi. Pyrkii hyvään, mutta saa mielesi hajoamaan. Niitähän maailmassa riittää, ihmisiä, jotka uskovat epäonnistumiseen onnistumista enemmän.

Minulla on sinulle ajatus. Tappio on yksi maailman tavallisimmista ilmiöistä. Ei sitä tarvitse pelätä. Tilastojen mukaan tulet epäonnistumaan. Suurin osa yrityksistä pärjätä yrittäjänä, urheilussa, taiteessa tai kulttuurissa epäonnistuu. Epäonnistumista ei kuitenkaan tarvitse pelätä, mutta kokemuksena sitä voi kunnioittaa sekä arvostaa. Epäonnistumista ei voi tietää. Siksi kannattaa yrittää eikä pysähtyä jo kalkkiviivoilla.

Olet vahvoilla. Suurin osa kavereistasi ei tule yrittämään menestymistä. Mieti kuinka moni lapsuuden ystävistäsi kilpailee kanssasi samasta työpaikasta tai kuinka moni opiskelukaverisi on päässyt samaan asemaan kanssasi. Huomaat maailmassa olevan enemmän kuin paljon mahdollisuuksia hyvälle yritykselle. Onnistumiselle on aina tilaa. Tilan tekee se massa, joka jättää yrittämättä. Voit olla täysin huoletta. Olet todennäköisesti niiden harvojen joukossa, jotka yrittävät jotakin uutta.

Maailma rakastaa yrittämistä ja onnistumista. Todellisuudessa se hyväksyy myös epäonnistumisenkin. Aina ei voiteta lätkässä, eikä aina onnistuta uusimaan edellisen vuoden tavoitteita. Silti evoluutio rakentuu kilvoittelulle. Paremman tavoittelulle. Onnistumiset vievät asioita eteenpäin niin sodassa kuin rauhassakin. Onnistumiset kuittaavat saataviksi ne pahimmatkin epäonnistumiset.

Älä kuuntele katsomovalmentajia. Tai kuuntele, mutta ajattele heitä kannustajinasi. He eivät usko sinun onnistuvan tavoitteessasi. Silti he pohtivat salaa olisiko ideasi ja onnistumisesi mahdollista. Ajattele että kyllä he tulevat katsomaan kilpailuasi.

Mikä on pahinta mitä voi tapahtua? Kirjoita lista kauheuksista mihin epäonnistumisesi voisi johtaa. Ole realisti. Mitä sitten jos epäonnistut? Huomaat että tilaa onnistumiselle on paljon enemmän kuin epäonnistumiselle. Mikä estää yrittämästä? Katsomalla peiliin huomaat ettei yhtään mikään. Tartu päivään ja ota taas askel kohti unelmaasi. Tyytymällä tavalliseen saat samaa kuin eilenkin. Menetät taas yhden mahdollisuuden muuttaa maailmaa.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Timo Nisula
2014-04-14 04:25:58

Kuuntele kaikkien mielipiteitä ja tee jotain muuta mitä suurin osa ehdottaa, koska suurin osa ihmisistä ei tule koskaan saamaan mitään erityistä aikaiseksi. Jos on paljon vastustusta, olet onnistumisen jäljillä.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Janne P Hukkinen
2014-04-14 11:47:25

Epäonnistumisen sijaan pitäisi puhua häpeästä. Epäonnistuminen on maailman tila mutta häpeä on se varsinainen lannistava tunne kaiken taustalla. Kaikki epäonnistumiset eivät hävetä mutta häpeän taustalla on aina epäonnistuminen.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2014-04-14 13:10:31

Janne, Olen joskus aiheesta kirjoittanutkin otsikolla "luovu häpeästä." https://www.villetolvanen.com/2013/06/05/luovu-hapeasta/

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Jussi Kurppa
2014-04-14 13:38:48

Luin joskus siitä, että minkälainen business voisi verkossa toimia. Yksi tapahan on kysyä idesta muilta. Ja se menee näin:

1. "Ajattelin perustaa verkkokaupan jossa myydään kirjoja"
- Aijaa...toihin kuulostaa tosi jännältä

2. "Ajattelin perustaa verkkokaupan jossa myydään multaa"
- Mitäh!!!? Mitä sä meinaat???siis miten..?

Jälkimmäinen on parempi idea..koska se on riittävän erilainen

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Timo Ruohomäki
2014-04-14 16:20:53

Tappiota pelätään ehkä siksi, ettei siihen ole valmistauduttu. Start-upia käynnistettäessä papereihin kirjataan mitä ruusuisempia optio-ohjelmia ja exit-plänejä, mutta sitä todellista takaporttia milloin yrittäjä kantaa sen viimeisen paperin käräjäoikeuteen ei ole määritelty missään. Olisi jännä nähdä joskus sellainen start-upin osakassopimus, jossa lukisi vaikka että jos firmasta ei ole kyetty nostamaan palkkoja kahteen kuukauteen, jätetään konkurssihakemus arpomatta asiaa sen enempää.

Voi olla että itse ideakin kantaisi jossain toisessa muodossa, tai ainakin ideaan johtanut osaaminen voisi tuottaa jotain muutakin. Se osaamisen liekki vaan on helpointa hukata silloin kun ei osaa lopettaa ajoissa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Mikko Eemeli Virtanen
2014-04-14 19:02:35

Epäonnistumista esim parisuhteesa seuraa väistämättä maineen menetys muiden naisten silmissä ja sitä kautta tulee täysi mahdottomuus uuteen parisuhteeseen. Yrittäjänä epäonnistumisesta seuraa se että olet maksukyvytön, et saa töitä tai lainaa mistään ja pahimmassa tapauksessa kuolet nälkään. Ihminen joka sanoo että epäonnistumista ei kannata pelätä ei varmastikaan ole koskaan epäonnistunut vaan on tavallinen rikkaasen perheeseen kultalusikka suussa syntynyt "yrittäjä" joka sai perintönä isän miljoonabisneksen.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Kirsi Kommonen
2014-04-22 06:40:18

"Onnistumiselle on aina tilaa. Tilan tekee se massa, joka jättää yrittämättä." - ou jee!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Peter
2014-07-10 17:00:50

"Failure is not my enemy" sanoo jenkkikonsultit. Tappioon pitää varautua mutta ei se elämä siihen lopu. Itse asiassa tämän miettiminen on tätä OLD SKOOLIA. Sehän on joidenkin intresseissä että jotkut jonottavat aamulla pääsevänsä töihin.. Parempi ottaa ohjakset omiin käsiinsä ja päättää itse mitä tekee missä jne

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Rami Viitaniemi
2014-07-14 10:01:18

Riippuu siitä kuka epännistuu. Kokemuksieni mukaan se on toisille sallittu ja toisille taas ei. Vai mitä pidättte käytännön esimerkistä:

Henkilö A johtanut vuoden sisälle 5 niin teknisesti kuin taloudellisesti onnistunutta projektia, ja on henkilöstöhallinnon listoilla "epäonnistuja". Oli vielä uskaltanut ryökäle olla asiasta eri mieltä.

Henkilö B on lähinnä kieltäytynyt projekteista ja sekin vähä joista on ottanut jotain vastuuta ovat menneet kaikin mittarein kuraan. Hän on kuitenkin virallisesti parasta A-luokkaa. Hän ei itse ole eri mieltä asiasta.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Anne Peltonen
2016-04-16 10:45:23

Näinhän se on, että pelkopohjaisella ajattelulla on jumittava sekä jäykistävä vaikutus toimintaan. Kiitos Ville tästä ajattelusta ja kiitän samalla esityksestäsi menneellä viikolla, jossa lähestyit mahdollisuusajattelua digitalismin näkökulmasta. Tai näin se minulle sanoittui.

Avasit ajatteluun tilaa luovalla esitykselläsi minulle uuden ajatuskaaren mm. siitä, että miten roolitus saattaa supistaa ajattelua sekä toimintaa. Kun teemme toisesta ihmisen esim. asiakkaan niin syntyy riski, että tämän roolituksen kautta alamme ennalta tietämään asioita toisen ihmisen puolesta ja alamme käyttäytyä toimintaa supistavien toimintamallien mukaan ja olemme vähemmän läsnä suhteessa toiseen ihmiseen. Rooliajattelu saattaa johtaa toimintamalleihin, jotka perustuvat esteiden voittamiseen, eivätkä tilassa ja ajassa olevien mahdollisuuksien hyödyntämiseen.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Juki kiippa
2016-07-12 09:30:36

Hyvä kirjoitus oli.
Ehkäpä pelkäämme liikaa " kasvojen menetystä " , pelleksi tulemista jne.
Mutta mitä noista , katso peiliin ja hymyile ja jatka matkaa..
Itsehän sitä tietää onko oikeassa parhaiten.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.