Verkostojen yliluonnolliset voimavarat

02.02.2014 | Yrittäminen | Ville Tolvanen

Verkostojen yliluonnolliset voimavarat

Suomessa puhutaan rakenteellisista murroksista paljon enemmän kuin tehdään niitä. Verkostoitumista pidetään arvokkaana, mutta sitä ei välttämättä sitten kuitenkaan saada itse aikaiseksi. Asiakkailla vietetty aika arvokasta, mutta monessa yrityksessä ylin johto ja jopa myyntikin tuppaa viihtymään siellä toimistolla. Kotikonttori pidetään koreana, mutta yrityksistä lähteviin viesteihin tai esityksiin ei turhaan investoida.

Suomalainen yrittää, rakentaa ja sijoittaa ottamalla kaikki kulut ja riskit sisään yritykseen ja alkaa sitten pohtimaan saadaanko jotain aikaiseksi. Pimeä ajatus. Varataan toimitila, kootaan porukkaa, idea, kustannuksia ja haetaan yhtälölle sitten rahoitusta. Kärjistäen sanottuna voisi sanoa aloitettavan väärästä päästä. Kuinka monella suomalaisella start-upilla on kattava markkina-analyysi, kohderyhmähaastattelut ja voittava strategia ennen toiminnan aloittamista?

Suomea väitetään verkostojen ja hyväveliverkostojen maaksi, mutta todellisuudessa täällä hymähdellään aidoille arvoverkostoille. Keskusliikkeiden omistukset makaavat kiinteistöissä, teollisuus pohtii laitekantoja ja investointeja niihin ja kaikkien kuntienkin kehitysohjelmat kumpuavat ja kiteytyvät toimitilojen rakentamiseen potentiaalisille yrityksille. Kuka muistaa S-ryhmän todellisuudessa ponnistavan osuuskunnasta? Olisiko arvoketjujen piirtäminen aidoiksi verkostoissa, joissa asiakas on kuvassa mukana kasvun seuraava resepti?

Maailmalla tilanne on hyvin erilainen. Kaikki Hollywoodin elokuvat tuotetaan verkostomaisesti. Joku miettii yhtälön ja voittaa riskisijoituksen. Usein tähtinäyttelijät ovat itse mukana tuottajina hankkeita kehittämässä. Wolf of Wall Streetin tähtisikermä sai ohjeen rahoittajilta polttaa enemmän rahaa kuin olivat alun perin ajatelleen. Niin vahva oli ajatus yhtälön onnistumisesta. On tainnut onnistuakin ainakin Yhdysvaltojen ulkopuolella.

Franchising (infograafi) toimintamallina kasvaa huomattavasti oman jakelutien rakentamista nopeammin. Syykin on selkeä. Kloonaamisessa yrittäjät ottaa vastuun vaikeimmasta eli ihmisistä, rekrytoinnista, toiminnan pyörittämisestä ja ennen kaikkea: yrityksen tuloksesta. Konseptin omistaja saa omansa hyvissä ajoin ennen lopullista tulosta. Näin yrittäjät pysyvät myöskin nälkäisinä ja aktiivisina. Vastuu ja mahdollisuudet ovat omissa käsissä.

Saksassa autoteollisuus on toiminut jo pitkään arvoverkostoissa. Alihankintamallit ovat varsin kehittyneitä. Nyt Industri 4.0 ajattelu haastaa vanhat rakenteet. Tavoitteena on luoda entistäkin joustavampia malleja ja miettiä teollinen tuotanto 2000-luvulle.

Digitalisointi mullistaa teollisuuksia verkostomallien avulla. Facebook on verkosto. Samoin Linkedin, Uber mullistaa logistiikaa verkostomaisella tavalla. Seminaareissa kohistaan Sharing Economystä ja Airbnb:n kaltaisista palveluista. Mediamainen toimintatapa mahdollistaa asiakastoimintojen, markkinoinnin, palvelun ja toiminnan äärimmäisen tehokkaan yhdistämisen. Janne Nyyssönen kysyikin taannoin, omistavatko tulevaisuuden menestyjät oman median? Onnistunut yleistys.

Internet tuo aivan uuden ulottuvuuden arvoverkoston pyörittämiseen. Samanmielisten etsiminen, viestintä, sisällön tuottaminen, koulutukset ja toiminnan johtaminen onnistuu ajasta ja paikasta riippumatta mitättömin kustannuksin. Arvoverkoston tehtävä on löytää asiakkaille synnytettävää arvoa ja tuottaa sitä verkoston kautta. Pohdin kuumeisesti mitä liiketoimintamalleja ja toimintoja Digitalistiin haluaisimme liittää. Ainakin konsultointi, venturointi, rekrytointi ja muutama muut ovat ajatuksissamme.

Ennustan verkostomallien synnyttävän kilpailua useammallekin toimialoille. Ehdotin jo vuosia sitten vakuutusyhtiöiden kanssa yhdessä rakennettavaa terveyspalvelua, jossa yritys yhdistäisi potilaita, lääkäreitä ja hoitotiloja verkkopalveluiden ja kanta-asiakaspalveluiden avulla. Samaa ajattelua voi taatusti soveltaa kaikkiin muihinkin asiantuntijapalveluihin, peleihin, it-projekteihin, markkinointiin, juridiikkaan tai mihin tahansa mieli ja markkinat taipuvat. Ota verkostoituminen vakavasti. Voit olla yritys, joka vielä mullistaa oman toimialasi. Vähintäänkin teet kustannustehokasta, järkevää ja tuottavaa liiketoimintaa.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Antti Sipilä (@AnttiSipila)
2014-02-02 13:30:48

Hyvä Ville! Suomessa on vähän avoimia yritysverkostoja. Olisi hyödyllistä olla mukana useassa sellaisessa verkostossa, missä ihmiset todella kohtaavat. Valitettavan usein verkostojen toiminnan todellinen tavoite on vetäjiensä työpaikan säilyminen, ja se nostaa 1. prioriteetiksi jäsenyysmaksujen myynnin vähimmäissuorittein. Se on toiminamalli, mihin myös aatteeliset- , ammattijärjestöt ja organisaatiot helposti ajautuvat.

Digitalist Network on uniikki verkosto, koska se on avoin ja pyrkii toiminnallaan ja hengellään edistämään osallistujien ja muidenkin kehitystä, palvelemaan ja tuottamaan hyötyä muillekin kuin verkoston kassalle. Se on alkanut oikesta päästä. Hyöty osallistujille on arvokasta. Rahan tarve ja liiketoiminta on luonnollisesti tulossa mukaan.Tästä lähtökohdasta on mahdollista nousta myös taloudellisesti hyvin vahvaksi toimijaksi ja toimijoiksi. On oikein myöntää, että ei tiedetä vielä tarkalleen miten, ennen kuin oikeat tavat suhteessa brändin ytimeen löytyvät kokeilujen kautta.

Miksi kirjoittelen tämmöstä tänne Tolvasen blogiin ja teen itseni naurunalaiseksi?
Ei ole mielestäni enää aikaa mentaliteettiin, missä odotellaan jonkun vanhan auktoriteetin hyväksyntää ennen kuin sanotaan tai tehdään jotain.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.