EI

08.01.2014 | Yrittäminen | Ville Tolvanen

EI

Tänä vuonna joudun sanomaan enemmän ei kuin koskaan aikaisemmin. Tilanne on minulle täysin uusi ja hieman hankalakin. Silti uskon maailman kiittävän sitä enemmän mitä useammin uskallan sanoa hyvillekin ehdotuksille ei.

Kieltäytyminen on kohtuullisen uusi asia elämässäni. En ole tottunut kieltäytymään työstä, uusista mahdollisuuksista tai ihmisten auttamisesta. Aloittaessani yrittäjänä viime vuosituhannella ei ollut koskaan varaa sanoa ei. Pitkästä tottumuksesta syntyi oppi, ettei annettavalle työlle sanota ei. Joustot ja venyminen tehdään muualla vaikka terveys, jaksaminen, elämänlaatu ja ihmissuhteet kärsivät.

Olen kokenut että minulla ei ole ollut varaa sanoa ei. Pelännyt töiden ja yrittämisen päättyvän jos hommia ei koko ajan tehdä nasta laudassa. Iso organisaatio ja kustannuspaine johtivat aiemmin epäterveeseen myyntikulttuuriin. Asiakkaalle tehtiin melkein mitä tahansa miellyttämisen ja töiden jatkumisen toivossa. Ei ihme etteivät asiakkaat kuule rakentavaa kritiikkiä tai kehitysehdotuksia käyttämiltään asiantuntijoilta tai konsulttitaloilta. Asiakkuudessa roikkuminen on oikeiden asioiden tekemistä tärkeämpää jokaiselle tulosvastuulliselle.

Aion siis sanoa enemmän ei kuin koskaan aikaisemmin. Asiaa täytyy minulla uutena oikein harjoitella. Aloitetaan sanomalla ei kaikelle nykyiselle. Katsotaan sitten sieltä ne rakkaimmat, tärkeimmät ja merkityksellisimmät asiat ja annetaan niille varovainen kyllä. Lisätään muutama ehkä mahdollisuuksien mukaan. Katsotaan mitä muuta tulevaan vuoteen mahtuisi. Yritetään varoa ylikuormausta. Aiemmin on kohtuus huonosti onnistunut.

Sanon ei jos en ole oikea mies tarjottavaan tehtävään. Kieltäydyn jos kalenterini on jo täynnä. Sanon ei välillä vaikka kovasti haluaisin sanoa kyllä. Vastustan paremman laadun ja elämän nimissä. Toivon että välillä minullakin on varaa sanoa ei. Pidän sitä jopa ihmisen perusoikeutena. Katsotaan löytyykö innostuvasta, intohimoisesta ja intoa uhkuvasta ihmisestä rohkeutta sanoa välillä myös ei.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

piirimyyja
2014-01-08 07:34:06

Jumankekka Ville, progress my man! Ei on hyvän alku ja toiseksi paras sana miksi sanan jälkeen. Olen iloinen puolestasi.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Kirsi Ekberg
2014-01-08 07:58:27

Kuningas EI! On muuten myös hauska lastenlaulu. Sana sinänsä tuo seurauksillaan enemmän kehitystä vaikkakin on monesti se mutkikkaampi vaihtoehto kaverinsa Kyllä rinnalla. Ei oo ei.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Mikko Mäntylä
2014-01-08 08:56:53

Hyvä kirjoitus Ville. Osui ja upposi allekirjoittaneen tilanteeseen juuri nyt, kiitos herättelystä :)

Tuli aivan mieleen Derek Siversin legendaarin minuutin video aiheesta http://www.youtube.com/watch?v=1ehWlVeMrqw

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville
2014-01-08 18:38:55

Loistava video! Suosittelen..,. :)

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

matti heikkila (@tukkamatti)
2014-01-09 12:13:38

Muistan, kun eräs master black belt jakoi kurssin alussa kaikille keltaisen liimalapun, jossa luki "NO". Hän valtuutti sanomaan vastaan. Käytin tätä omissa kouluksissa ja esimieshommissa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2014-01-09 12:23:35

hyvä idea. Täytyy harjoitella! Raportoidaan onnistumisista puolin & toisin !!! Asia on oikeasti minulle uudehko ja vähän hankalakin. #tunnustan

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.