Onko SOMEe vai ei?

23.12.2013 | Markkinointi | Ville Tolvanen

Onko SOMEe vai ei?

Huomaan markkinoijien tuskailevan oikeanlaisten markkinointitapojen löytämisessä. En yhtään ihmettele. Maailma on monimuotoisempi kuin koskaan aikaisemmin. Vaikuttamista on vaikea ymmärtää, eikä aidosti hyviä vastauksia tuottavia kumppaneita tahdo löytyä.

Markkinoija vaatii todistuksia sosiaalisen median käytön hyödyistä. Samaan aikaan harva kyseenalaistaa television tai hesarin mainonnan toimivuutta. Asia kuvastaa suhtautumistamme uusiin ja huonosti tunnettuihin asioihin. Haluamme ”tietää” oman osaamisen tai kokemusten kartuttamisen sijaan. Totuus on annettava oman osaamisen luomisen sijaan.

Minä en halua tietää toimiiko sosiaalinen media. Kysymys on absurdi. Haluan tietää toimiiko yrityksen brändi ja markkinointi. Millaisen kilpailuedun yritys on saavuttanut. Toimiiko hinnoittelu, toiminnan kannattavuus ja jääkö rahaa investoida entistäkin vahvempaan yritykseen ja brändiin. Toimintaympäristön muutos vaatii enemmän ympäristön ja markkinoinnin murroksen ymmärtämistä yksittäisten toimenpiteiden arvaamisen sijaan. Ilotulituksessakin tahtoo elämyksen kesto olla tärkeämpää kuin yksittäisten rakettien laatu ja määrä.

Digiaika vaatii yritykseltä läpinäkyvyyttä, uskottavuutta, yhdenmukaisuutta, jatkuvuutta ja kykyä palvella, myydä ja asioida eri sidosryhmien kanssa tehokkaasti. Tänä vuonna Marimekko sai näpäytyksen huonosta viestinnästä, vaikkapa Finnair tai VR kärsivät huonosta maineesta osittain ilman omaa syytänsä eikä monen muunkaan liiketoimintamalli toimi. Yrityksen liikeidea eivätkä valmistamat tuotteet ja palvelut markkinoidu. Siitähän markkinoinnissa on kysymys, markkinoiden avautumisesta ja yrityksen kokonaisvaltaisesta onnistumisesta.

Yksikään hyvä brändi ei valita median kalleutta tai pohdi ääneen sosiaaliseen mediaan menemistä. Ne ymmärtävät markkinoitumisen merkityksen lyhyellä ja pitkällä aikavälillä. Tämä pätee myös ihmisiin, jotka ovat valinneet halun markkinoida aktiivisesti omaa tekemistään. Tänä vuonna näimme Armanin lähes jokaisessa talk-showssa, Enbusken joka kanavalla ja Cheekin ilmiömäisen nousun suomalaisen musiikkiteollisuuden historiaan. Kaikki edellä mainitut hyvällä tuotteella, osaamisella, jatkuvalla yrittämisellä, erottumisella ja raivoisalla viestimisellä. CHEEkillä oli kymmeniä jos ei satoja keikkoja, varmasti useita satoja haastatteluja, televisioaikaa, sometusta ja vaikka mitä. Ei sekunninkaan epäröintiä suorasta viestimisestä fanien kanssa ainakin naamakirjassa ja Instagramissa.

Mediaympäristö tukkeutuu ja polarisoituu samanaikaisesti. Hyvät pärjäävät kaikissa kanavissa ja onnistuvat murtautumaan kansan tajuntaan. Yrittäjiä tulee joka päivä enemmän ja pettymyksiä sitäkin enemmän. Kokonaisuus ratkaisee. Osaamaton ”keskittäminen” ei suomalaisen pragmaattisuuden opeista huolimatta ole hyve vaan hölmöyttä. Ainoastaan aktiivinen, lähes aggressiivinen ja jatkuva vuorovaikutus tuottaa tuloksia.

Onko yritykselläsi vaikeuksia saada itsestään irti osaavaa viestintää? Mieti onko asia varaa ohittaa tulevanakin vuonna? 2014 tullee olemaan vahva sähköisen asioinnin ja asiakaspalvelun vuosi verkossa. Se tarkoittaa yhä useamman yrityksen siirtyvän palvelemaan kuluttajan omissa ostoskanavissa puhelimissa, tableteissa ja tietokoneissa. Pukki tuo kuluttajille niin ison määrän uusia päätelaitteita, että uskomukseen on helppo yhtyä. Digitalisoituminen ei osoita minkäänlaisia hidastumisen merkkejä tulevanakaan vuonna.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Tommi Hermunen (@TommiHermunen)
2013-12-23 06:46:27

Miksi pelätään, ettei verkkomainonta näy? Hyvä markkinointi näkyy kanavasta riippumatta, mutta monikanavainen markkinointi näkyy vielä varmemmin. Outoa, että jotkut pelkäävät ärsyttävänsä spämmäämisellä verkossa - ja tekevät sitä samaan aikaan televisiossa ja radiossa, kohdentamatta.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-12-23 06:50:56

Hyvä kommentti! "häirintä" mainontana on todellakin hyväksyttyä, mutta sitten pelätään keskustelua tai negatiivisia mielipiteitä... V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Antti Sipilä (@AnttiSipila)
2013-12-23 09:37:37

Tuntuu siltä, että ajatellaan, että sosiaaliseen mediaan pitäisi rakentaa joka kerta jotain täysin uutta ja tuntematonta. Hanke muuttuu heti alussa asenteissa markkinoinninsta tuotekehitysprojektiksi. Tuotekehitys on isoa, riskialtista ja haastavaa. Miksi radiomainos osataan rutiininomaisesti funtsia omasta tuotteesta ja brändistä lähtien rennosti ja sopivalla porukalla? Onko vain kysymys henkisestä askeleesta hyväksyä some samanlaiseksi kanavaksi kuin radio? Mainostajan tuntemus kanavasta on tärkeää ja siksi joka jampparin joka aikoo jotain joskus myydä tai markkinoinda olisi hyvä seurata ja käyttää sitä vähän itse. Kokeilla on pakko ja tehdä vähän virheitä myös, jotta löytyy näkemys tehdä jotain.
Mainokset somessa voisivat kyllä toimia paremmin. Mainostajalla ei ole oikein varmuutta tai ymmärrystä, millainen mainoskokemus ja mihin kontekstiin käyttäjälle syntyy. Siinä printti, radio, televisio ja video vievät vielä voiton.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Pasi Immonen (@ImmonenPasi)
2013-12-23 13:04:02

Somen pitäisi olla yrityksille tavallista arkipäiväistä vuorovaikutusta - asiakkaan kohtaamista. Monet tulevat ottamaan verkkoa "haltuun" ja sillä on katastrofaaliset seuraukset, kukaan ei voi diktaattorimaisesti hallita somessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Pasi Immonen (@ImmonenPasi)
2013-12-23 13:08:05

Ja ne pukintuomat päätelaitteet taitavat olla tabletteja. Niille sovitettu sisältö nousee arvokkaaksi.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-12-23 17:51:53

Aivan sattumalta ... Digitalist networkin mediapalvelu on juuri tabletille suunniteltu!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

piirimyyja
2013-12-25 19:11:13

mä ajattelin, että jos meitä ei löydettäisi mistään mediasta, aiheuttaisi se valtavan mediavyöryn.

Niukkuuden markkinoimista,markkinoille joiden niukkuudesta ei ole pulaa. #Joulukevennys

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Antti L. / GroupM
2013-12-29 22:55:53

Arvioisin, että fiksu markkinoija ymmärtää, että olemme siirtymässä eteenpäin aikaa, jossa seuraajien ja ystävien määrällä ei ole enää suurta merkitystä. Focus siirtyy siihen, miten voimme palvella, auttaa ja ilahduttaa nykyisiä seuraajia ja faneja. Seuraajien hankintaan liittyneet mainoskampanjat vähenevät. Kohtuulinen osa mainos-ja mediabudjetista käytetään hyvän (relevant/human/constant) sisällön tuottamiseen kuten vuosi 2013 jo idikoi. Tässä on suurimmat haasteet - mitä tämä sisältö oikeastaan markkinoihan x ja y kohdalla on? Paljonko sitä pitää tuottaa? Kuinka syvällistä? Kaikille kohderyhmille? etc. Paljon kysymyksiä johon vain myynnin bottomline antaa lopulta vastauksen. Ehkä fanit ja seuraajat pitääkin nähdä samalla tavoin kanta-asiakkaina kuin ne jotka ovat joskus antaneet tietonsa markkinoijalle vastineeksi edusta (tai lupauksesta eduista)?

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2014-01-07 10:06:23

Antti,

Hyvää pohdintaa. Toivoisin itsekin fiksujen markkinoijien pystyvän kehittämään toimintaansa nopeammin. Toisaalta hidas siirtyminen vuorovaikutteisuuteen, pitkäjänteisyyteen ja kestävien sisältöjen tuottamiseen näyttää ottavan vuosikausia. yksi mielenkiintoinen ajatus on se että, jos kuka tahansa markkinoija aloittaisi nyt uudelleen alusta, ei kukaan päätyisi markkinoimaan nykyisellä tavalla...

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.