Yritysmuotoilu

18.11.2013 | Yrittäminen | Ville Tolvanen

Yritysmuotoilu

Kalenterin mukaan vuosi alkaa olla paketissa. Jonkun näkemyksen mukaan se mitä jättää jälkeensä kertoo eniten yrityksen tekemisestä. Analysoidaanpa hetki mitä kirjanpidon mukaan olemme tekemässä.

Puhun ponnekkaasti yritysmuotoilusta. Tarkoitan sillä prosessia jossa yritystä arvioidaan ulkopuolelta suhteessa sen toiveisiin ja onnistumisiin. Siihen mitä yrityksen johto kertoo haluavansa suhteessa siihen miltä maailma meille näyttää. Analyysin jälkeen annamme oman näkemyksemme yrityksen parhaasta. Mikäli näkemykset täsmäävät, syntyy erimittainen kehitysprojekti, jossa yrityksen tahtotilaa kirkastetaan, dokumentoidaan tarinaksi ja jalkautetaan sisään organisaatioon ja markkinoille. Isossa kuvassa perinteistä johdon konsultointia, parhaimmillaan sparrausta ja innostavaa arkea, jossa luodaan menestystarinoita.

Kuluva vuosi on ollut menestys. Paljon uusia asioita suomalaisille pörssi- ja kasvuyrityksille. Muutama hanke josta ei syntynyt oikein yhtään mitään. Kiinnostavia asioita jotka jatkuvat ensi vuonna. Rooman punainen lanka näyttäisi olevan kasvu, muutos, muutoksen johtaminen ja strategian kommunikointi. Mietin kuumeisesti suhdettamme luoviin palveluihin. Aika monessa tapauksessa kokoamme asiakkaalle myös tiimin joka kiteyttää, dramatisoi ja visualisoi eli brändää yrityksen strategiaa. Niin, se on muuten parempi idea brändätä sitä strategiaa ja tulevaisuutta eikä irtonaisia ideoita talon ulkopuolelta.

Olemme onnellisessa asemassa pystyessämme kieltäytymään tehtävistä, joihin emme ole välttämättä markkinoiden parhaita. Vuoden toimeksiannot ovat vaihdelleet yhden päivän visio- ja aivomyrskyistä neljän kuukauden vuokrajohtajuuteen. Monenlaiset mallit tekevät arjesta pirstaleista, mutta myös erinomaisen mielenkiintoista. Heikkoina hetkinä tulee konsultilla mietittyä saako tässä mitään koskaan aikaiseksi.

Onko suutarin lapsilla kenkiä? Näin ei voi sanoa. Kaverit sanovat että Tolvasella on miljoona sivua verkossa, mutta missään ei myydä mitään. Olen tarkoituksella pysytellyt epäpositiossa. Se antaa paremmin tilaa luovia strategian, johtamisen ja markkinoinnin välillä. Ehkä tässäkin on skarppauksen paikka vuodelle 2014.

Tolvasessa olen päästellyt höyryjä ja harjoitellut kirjoittamista. Senkin on aika lähes kolmen vuoden, 500 kirjoituksen ja melkein 400 000 sivunäytön jälkeen uudistua. Katsotaan löytyykö sille paikkaa ensi vuoden tekemisessä.

Etsin konsultoinnin ja uusien hankkeiden rinnalle muutamaa mahdollisuutta toimia kasvuyrityksen hallituksissa. Voin auttaa strategiaprosessissa, kasvustrategiassa ja markkinoinnin kehittämisessä. Olisi kiinnostavaa luoda hallitustyöstä yritykselle aktiivinen ja lisäarvoa tuottava voimavara.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.