Intuitio

12.11.2013 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Intuitio

Hyvä idea on väkevä miekka. Ideoita voi synnyttää hitaasti tai nopeasti. Ihmisellä on erittäin vahva kyky arvioida tilanteita intuitiivisesti. Työkaluna se on myös hyvä vaihtoehto yrityksen kehittämisessä.

Yritysjohdon arki usein yhtä kaaosta. Suunnitelmia ja suunnitelmallista toimintaa häiritsevät jatkuvat yllätykset yrityksen arjessa. Kehittäminen arjessa muuttuu hankalaksi kun mistään ei tahdo saada kiinni arjen viedessä henkilöstön mennessään. Arvaan suurimman osan johtajista olevan erinomaisen tyytyväisiä ainoastaan selvitessään arjessa.

Aika ajoin yritys törmää haasteeseen jossa tarvitaan nopeaa päätöksentekoa ja uutta ajattelua. Vuosittain yritys tarvitsee uutta energiaa seuraavan suunnitteluun tai uusien ideoiden yhdistämistä voittavaan strategiaan. Työntekijät kaipaavat visiota yrityksen toiminnalle ja missiota, jonka takia tulla töihin ja uhrata välillä itsensäkin yhteisten tavoitteiden puolesta. Olen huomannut intuition olevan hyvä työkalu useissa yrityksen kehittämistä vaativissa tilanteissa.

Intuitiota pidetään joskus tietämyksen vastakohtana, arvaamisena. Intuitiivinen idea leimautuu helposti irtonaiseksi, ylimääräiseksi ideaksi. Irrallinen ideointi ja luovuus ovatkin lähes mahdottomia liittää yrityksen toimintaan ilman selkeää toimintamallia uusien ideoiden hyödyntämiseksi. Hyvä idea voi käytännössä syntyä analyyttisesti tai intuitiivisesti. Työkaluna menetelmien yhdistäminen tuottaa merkittävän hyviä tuloksia.

Olen huomannut yritysjohdon ja yrittäjien olevan kehittämisessä intuitiivisesti lähes yhtä hyviä kuin analyyttisesti. Yleensä asioille annetaan aikaa kehittyä. Mutta aikaa ei ole tai sitä ei osata resursoida riittävästi uusien ideoiden synnyttämiselle. Asioita voidaan sparrata myös hyvinkin intuitiivisesti. Voisin väittää tulosten olevan vähintäänkin 80% yhtä hyviä kuin viikkojen, kuukausien tai vuosien kehitysprosesseissa.

Omistajat ja yritysjohto ovat useimmiten vähintäänkin alitajuisesti erinomaisen hyvin kartalla yrityksen vahvuuksista ja tulevaisuudesta. Jokin estää heitä kuitenkin rohkaistumasta väkevämpiin suunnitelmiin. Paineistamalla ja ruokkimalla ajattelua sopivasti oikeat ratkaisut saadaan intuitiivisestikin ulos. Kun kuulet ehdottavani tapaamista jossakin arjen ulkopuolella, viettämistä päivän tai kaksi ideariihessä, tajuat haluavani hyödyntää intuition voimaa uuden luomisessa. Ei ole kerta tai kaksi kun yhden vuorokauden tai päivän aikana on keksitty uusia yrityksiä, visioita, strategioita tai toimintamalleja tulevalle vuodelle.

Intuitio on hyvin lähellä luovuutta ja luovia suunnittelijoita. Luovilla ihmisillä on yleensä jo intuitiivisesti erinomaisen vahva näkemys ratkaisusta. Kaikki meistä voimme olla myös intuitiivisesti väärässä. Joillein meille intuitio on niin vahva ettemme pysty muuttamaan tai luomaan useampaa näkemystä oman intuition rinnalle.

Itselleni intuitiivinen ajattelu on vahva ja rakas työkalu arjessani. Sulkeutumalla kammioihin ja ruokkimalla sielua syntyy usein itsellekin yllättävän vahvoja ajatuksia, yllättävän hyviä ideoita. Intuitiostakin on kirjoitettu paljon. Itse pidin aikanaan Blink:istä. Asiasta teoriassa on kirjoitettu paljon ja moni varmasti tietäänkin siitä itseäni paljon enemmän. Silti suosittelen intuitiivisen kehittämisen mallia lämpimästi. Anna aivoillesi mahdollisuus luoda päätöksiä tai uusia ideoita hetkessä. Kapitalisoi kokeneiden osaajien osaaminen energiaksi yrityksesi arkeen. Uskaltaudu ajattelemaan luovasti. Anna itsellesi lupa altistua intuition voimalle.

 

 

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

piirimyyja
2013-11-12 08:16:16

intuitiivinen ajattelu on minulle ehkä tärkein ohjaava tekijä valintoja ja suuntaviivoja tehdessä. Kun se ajattelu muutetaan tekemiseksi, niin ollaan hyvin lähellä tajunnanräjäyttävää totuutta. Ei kaikki ajattelu tuota täydellistä tulosta, mutta jos ei ajatuksia ainakin jollain tasolla koetella oikeassa elämässä, miten voimme tietää mikä toimii ja mikä ei. En usko että juuri kukaan muusikko biisejä tehdessään tietää mistä tulee hitti ja mistä ei.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Camilla Tuominen
2013-11-12 08:38:00

Hyvä kirjoitus Ville tärkeästä aiheesta.

Voi intuitio! Se on upea, voimakas työkalu - meille kaikille mahdollinen mutta vain rohkeat pääsevät siitä nauttimaan. Vain rohkeat, luottavaiset ja turvalliseksi olonsa tuntevat ihmiset uskaltavat heittäytyä intuition (ja oikean aivolohkon luovuuden) valtaan ja kertoa ideansa muille. Mutta löytyykö tälläistä luottoa ja turvaa tämän päivän vähennysten ja kvartaalitalouden keskeltä...?

Intuition vastustus! Se on pelottava, epävarma alue, jota ei aina voi rationaalisesti perustella. On niin paljon helpompaa pysyä tutussa ja turvallisessa - ja olla heiluttamatta venettä ja herra varjelkoon, nolata itsensä! Toisten pakonomaiselle tarpeelle torpata toisten intuitiiviset ideat löytyy myös helposti syy: meillä on tarve pitää ympäristömme hallittuna ja toisen innokkuus uusien ideoiden muodossa uhkaa tätä hallinnantunnetta.

Be the change you want to see in the world - eli pikkuhiljaa, tämä "hulluus" on kohta normaalia :)

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Matti Vesala (@mkvesala)
2013-11-12 21:50:44

Kiitos Ville hyvästä kirjoituksesta! Tärkeä aihe ja henkilökohtaisesti sellainen, jota olen funtsinut paljon. Olen yrittänyt päästä jyvälle omasta päätöksentekotavastani ja siitä, miten intuitio siinä on mukana.

Huomaan itse käsittäneeni aiemmin intuition väärin ainakin kahdella eri tavalla.

Ensinnäkin, luulin pitkään, että intuitio on jonkinlainen taianomainen vastakohta tietotaidolle. Jotain, joka on säilötty perimäämme vielä metsästäessämme torakoita savannilla ja joka sopivassa tilanteessa kumpuaa esiin kuudentena aistina, tuntosarviemme värinänä tai vaistonvaraisuutena.

Näin ei ole. Intuitio perustuu myös tietotaitoomme ja kehittyy sen kanssa käsi kädessä. Itse asiassa intuitiossa tietotaito korostuu, koska alitajuntamme löytää pääkopastamme tietoja ja taitoja, joihin tietoisella ajattelulla on vaikea päästä käsiksi.

Toiseksi, kuvittelin pitkään, että oikeat päätökset tehdään intuitiolla. Kunnes aloin laskea niitä ja analyyttisesti tekemiäni päätöksiä. Huomaan nyttemmin, että intuitiolla päätyy ihan yhtä lailla huonoihin päätöksiin. Intuition etu onkin mielestäni nimenomaan nopeudessa, ei virheettömyydessä (joskin alitajunta pääseekin käyttämään tietotaitoamme ehkä laajemmin, kuin tietoinen ajattelumme ja johtaa ehkä hieman useammin oikealle raiteelle).

Omalla kohdallani kyse on pitkään ollut uskalluksesta. Uskalluksesta etenkin silloin, kun ympärillä muut tekevät raskaan sarjan Excel-analyysia saman asian päättämiseksi. Ole siinä sitten millisekunnin intuitiosi kanssa, kun vieressä kaveri viimeistelee Pivot-taulukkoaan...

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Mikko Marsio (@MikkoMarsio)
2013-11-12 23:18:00

Intuitio - ilman sitä en pärjäisi ja olisi tehnyt 80 % uusista toteutuksistani tai mihin suuntaan seuraavaksi päätöksiäni. Data on dataa ja analysoimalla sitä havaitsee paljon - olen data -fani. Data ei ole kuitenkaan koskaan auttanut minua luomaan jotain todella uutta, rikkomaan uskomuksia, muuttamaan sääntöjä, jopa hieman maailmaa. Luotan intuitioon. Helppo luottaa kun se on toiminut aiemminkin. Tottakai rapatessa on roiskunut.

Kun se uusi on toteutettu ja markkinoilla on taas datan aika. Data todistaa oliko intuitio oikea, pitääkö tehdä korjausliikkeitä vai mennäänkö tällä kertaa metsään. Ilman intuitiota olisi tyydytty entiseen, kopioitu toisia tai hiottu vanhaa puhkikulumiseen asti.

Intuitio vaatii kykyä kuvitella asioita - miten asiat voisivat olla. Vai ovatko ne pitkälti sama asia?

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Sami Miettinen
2013-11-13 08:05:38

Hyvää intuitiivistä kuvausta :)

Tässä pari vinkkiä miten aivoja kannattaa pompauttaa intuition ja pohdinnan välillä, koska kumpikin on yleensä yksinään huono isäntä, ellei ainakin hiukan vahdi perässä tuotosta:

http://samimiettinen.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/148965-intuitio-ja-pohdinta

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Eeva Ronkainen
2015-08-05 06:59:31

Halusin oman kokemuksen pohjalta ilmaista näkemykseni.Nyt eletään järjenkäytön "kulta-aikaa" ja ei uskalleta luottaa omaan intuitioon.Samalla menetämme syvemmän yhteyden itseemme.Käytän itse pohdintaa sekä intuitiota,riippuu miten haastava tilanne on. :) :)

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

villetolvanen
2013-11-13 18:10:10

Kiitos Sami tästä linkistä! Erinomainen artikkeli sinulla. Täytyy lukea enempikin. V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-11-18 08:16:00

Esa Lehtinen jatkaa onnistuneesti aiheesta http://esalehtinen.blogit.hameensanomat.fi/2013/11/18/intuitio-paatoksenteon-harmaa-eminenssi/

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.