Mitä digitalisoituminen merkitsee?

10.10.2013 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Mitä digitalisoituminen merkitsee?

Vanhempi kirjoitukseni kuvaa tuntemuksiani niin hyvin, että päätin uudelleenjulkaista sen. Alkuperäisenä.

Kuulin eilen yrityksen sisäisestä tutkimuksesta, jonka yksi löydös oli ihmisten vaikeus hahmottaa, mitä digitalisoituminen tai toisin sanoin asioiden sähköistyminen merkitsee. Asia on täysin ymmärrettävä, sillä harva meistä innostuu päivittäin ihmettelemään suorittamiaan askareitakaan tyyliin ”ihmeellistä miten tuolta radiosta tulee tuota ääntä.” Ihmisellä ei ole tapana ihmetellä. Muutosta on vaikea havaita.

Monet sotkevat mielissään digitalisoitumisen ATK:hon. ”Kaikki tehdään tietokoneella.” Tuleeko meistä kaikista konsultteja? Eikö mitään muuta jää jäljelle? Ymmärrettäviä ennakkoluuloja kaikki. Digitalisoitumisen todelliset arvot jäävät huomiotta.

Minulle uusi teknologia edustaa parempaa maailmaa. Automaatiota, uusi tapoja tuottaa asioita, kehittää tuottavuutta ja rakentaa uusia ajatuksia, ideoita ja innovaatioita. Jatkuvasti halvempia, helpompia ja parempia tapoja hoitaa asioita. Parempi teknologia on tie maailman pelastamiseen. Digitalisoituminen tarkoittaa lisää arvoverkostoja, globaaleja mahdollisuuksia paikallisille resursseille, vähemmän työmatkoja ja enemmän laadukasta vapaa-aikaa. Mary Meeker listaa mikä kaikki on jo digitalisoitunut.

Digitalisaatio vapauttaa meidät tuotannollisesta tekemisestä. Siis siitä, että käydään Technopoliksen tai vastaavan luomissa tehtaissa istumassa palavereissa ja juomassa kahvia. Työtä voidaan tehdä siellä missä se parhaaksi katsotaan. Hyvässä tai pahassa. Ottaa aikaa ennenkuin hajautetut tuottavuusmallit lyövät itsensä läpi. Siihen asti moni seisoo Ruoholahden Valoissa.

Minulle sähköistyminen ja digitalisaatio edistää unelmaa elää maalla, mieluiten jossain Etelä-Euroopassa. Aikaa keskittyä vanhojen kiinteistöjen saneeraukseen, hoitaa vaikka lampaita ja pitää huolta itsestäni. Odotan innolla aikaa jolloin opimme tekemään työtä yhdessä ja erikseen. Tuskin tämän hetken valtaapitävät taipuvat tuottavuuden hajauttamiseen, mutta odotellaan diginatiiveja. Kysytään parikymppisiltä miten työ pitäisi organisoida. Harva valinnee 1900-luvun tuotantotalouden.

Asiat sähköistyvät vaivihkaa. Verottajalta tulee valmis veroehdotus, kalastuskortin voi ostaa kännykällä, rahalla ei tarvitse asioida junalippuja ostaessa ja moni muukin asia helpottuu. Postitkin saapuvat sähköisesti, voit itse valita missä postilaatikkosi sijaitsee. Digitalisaatio helpottaa valitsemaan missä, miten ja milloin monet työt suoritetaan. Siitä digitalisoitumisessa on kysymys. Unohda päätelaitteet, yhteydet ja ohjelmistot. Keskity prosessien, sisältöjen, toimintamallien ja kommunikaation kehittämiseen. Saat enemmän irti tiedosta, työstä ja tulevaisuudesta. Ehdit elämään enemmän.

 

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Ari Huttunen
2012-10-24 08:53:21

Digitalisoituminen voi olla vaikka mitä esim tätä. https://omaterveys.terveystalo.com/fi/OmaTerveys/Kirjautuminen/

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2012-10-24 10:34:58

"kaikki mikä voi, ...."

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Simo Kohonen
2013-03-09 16:06:32

Ville taas vauhdissa. Kiinnostavaa lukea tätä ja Forbesin artikkelia IBM:n CEO Ginni Rommettyn puheesta rinnakkain (http://www.forbes.com/sites/jennagoudreau/2013/03/08/ibm-ceo-predicts-three-ways-technology-will-transform-the-future-of-business/).

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.