Lehtien loistava tulevaisuus

07.09.2013 | strategia | Ville Tolvanen

Lehtien loistava tulevaisuus

Pauli Aalto-Setälä sen hyvin kiteytti. Kyllä, kaikki mikä voi, digitalisoituu. Silti kaikki vanha ei häviä. Digitalisoituminen muuttaa toimintaympäristöjä, tuhoaa vanhoja liiketoimintamalleja, mutta ei missään tapauksessa tuhoa kaikkea entistä. Digitalisoituminen tuo usein rinnalle nopeamman, paremman ja tehokkaamman toimintamallin. Entisten tapojen on löydettävä paikkansa uudessa maailmanjärjestyksessä.

Digitalisoitumiseen syventyviä pidetään helposti digi-intoilijoina. Internetiä huonosti tuntevat kokevat ihmisten hassahtaneen uuteen muotiin, vaikka vanhakin toimii erinomaisesti. Huonolla asiantuntemuksella syntyy myös luuloihin perustuvia analyysejä. Mielipiteet ovat asia erikseen.

Ei lehti tallenteena mihinkään katoa. Sehän on aivan loistava käyttöliittymä. Päivän vanhoja uutisia jakavat ja lukijasuhteensa hävittäneet sanomalehdet ovat pulassa paremman tarjonnan varastaessa ihmisten huomion. Aikakausilehdet ovat pulassa, koska ne reagoivat murrokseen vähentämällä, säästämällä ja kutistumalla. Mediasisältöjen määrän kasvaessa kutistajat katoavat varmasti.

Media huutaa yksinkertaisesti uusia liiketoimintamalleja. Palkkioita uusista asiakkaista, syvällistä yhteistyötä yritysten kanssa ja uudenlaista ajattelua arvontuotannosta. Jo lähes kaksi vuosikymmentä sitten Sunday Times oli ilmestyessään kassillinen erilaisia liitteitä. Arvokas, mutta riittipä luettavaa ja selattavaa. Ei ostaja maksanut eilisen uutisista, vaan laadukkaasti kuratoidusta sisällöstä, jota jo silloin sai aika ison määrän kilpailukykyiseen hintaan. Osa median kehittäjistä näkee vain vanhat lääkkeet, suuren vääryyden ja ajavat liiketoimintaansa umpikujaan.

Lehdellä on aivan loistava tulevaisuus. Monocle tuntuu lisäävän jatkuvasti tilaajapakettiinsa uusia sanomalehtiä. Vuositilaus sisältää pussukan, kirjamaiset lehdet, sanomalehtiä ja digitaaliset sisällöt. Liiketoimintaa tehdään vähittäiskaupassa, omilla brand-tuotteilla, sisällöillä ja mainonnalla.

Paperille painetut tallenteet tulevat vähenemään niin dramaattisesti, että se avaa loistavia mahdollisuuksia niille, joilla on liiketoimintamallit kunnossa. Esimerkiksi Mandatumin lehti on aivan loistava ja täyttää paikan lifestyle-business lehtenä, joka suomesta puuttuu. Taaleritehdas voisi tehdä varmasti tajuntaa laajentavan lehtikokemuksen. Älä tee kuten muut puhuvat, vaan mieti miten voit aidosti palvella ja erottua. Lehti on laadukkaan sisällön juhlaa. Surullinen ympäristöjäte huonosti tuotettuna.

Vanhan koneen pyörittäminen ei synnytä uutta. Pöllölaaksonkin uudistuminen uhkaa jäädä mainostempuksi. Täytyy muuttaa liiketoiminnan fundamentteja. Tuotteita, valikoimaa, jakelua ja promootiota. Jokaisen toimijan on tunnistettava paikkansa uudessa maailmanjärjestyksessä. Vain kokeilemalla ja haastamalle itsensä aidosti uuteen ajatteluun voi menestyä. Menestys tapahtuu kun joku suostuu rahoittamaan toimintasi. Älä syystä muita medioita, huonoja aikoja tai tietämättömiä asiakkaita. Tehtäväsi on uudistua ajoissa. Murroksen nopeus yllättää meidät kaikki. Pidetään mielessä, että muutos on kiihtymään päin, eikä maailma ole valmis vaikka sitä kuinka haluaisi.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Janne Nyyssonen
2013-09-07 20:04:07

Kuten Aalto-Setälä hyvin esityksessään sanoi, Allerilla on vaikeuksia saada digitaalista journalismia kannattavaksi. Allerin muut verkkojulkaisut ovat paremmin kannattavia. Minkälainen on sitten se kannattava liikemalli? Nähdäänkö journalismin ja viihteen integraatioita? Oma aika ja treffit? Iltasanomat ja Oikotie?

Vanhojen rakenteiden päälle on hankala, joskus jopa mahdoton rakentaa uutta.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.